Σάββατο, Μαρτίου 10

Πάρτι με τις υπερωρίες στο Μαξίμου που εκθέτουν την κυβέρνηση Τσίπρα


Πως την εκθέτουν την κυβέρνηση αφού με τις ευλογίες του Τσίπρα δίνονται τα τεράστια αυτά ποσά σε ψεύτικες υπερωρίες



Υπερωρίες. Το πιο σύντομο ανέκδοτο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όχι όμως για τους εργαζόμενους στην «πρωθυπουργική αυλή».
Το Μαξίμου αποδεικνύεται ο πιο καλός και γαλαντόμος εργοδότης αφού, όχι μόνο πληρώνει στο ακέραιο τις υπερωρίες των εργαζομένων που δουλεύουν νυχθημερόν για την πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση, αλλά φροντίζει και να τις διασφαλίζει πριν καν γίνουν! Ετσι, για τις υπερωρίες που θα
γίνουν τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο η έγκριση για τη δέσμευση των σχετικών πιστώσεων έγινε από τις αρχές Φεβρουαρίου! Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάποιο μικρό ποσό, αλλά σε σχεδόν 50.000 ευρώ (49.400 για να είμαστε ακριβοδίκαιοι) μηνιαίως.

Το «μικρό Δημόσιο» της Γραμματείας του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου και των υπουργών Επικρατείας δουλεύει με τις μηχανές στο φουλ, αν κρίνουμε από την υπερωριακή εργασία των μετακλητών, των στελεχών και των επιστημονικών συνεργατών που απασχολούνται και οι οποίοι, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, πρέπει να εργάζονται εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες και να κάνουν υπερωρίες.
Αν συνεχίσουν με το ρυθμό αυτό, το οικονομικό κόστος που θα βαρύνει τον Προϋπολογισμό σε ετήσια βάση ξεπερνά κατά πολύ το μισό εκατομμύριο ευρώ (592.800). Πάντως, πέρα από τα διαφωτιστικά έγγραφα που αναρτώνται στη Διαύγεια, καλό θα ήταν να είχαμε και επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση πόσοι ακριβώς υπάλληλοι απασχολούνται στη Γραμματεία του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου και των υπουργών Επικρατείας και πώς κατανέμονται οι υπερωρίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση κατήγγελλε και έκανε ερωτήσεις στη Βουλή για το κόστος του πρωθυπουργικού γραφείου και των μετακλητών την ώρα που ο ελληνικός λαός πληρώνει την οικονομική κρίση, τώρα ως κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες αγωνίες. Κάτι που φαίνεται άλλωστε από τις συνεχείς αποκαλύψεις για διορισμούς συγγενών και φίλων, για φωτογραφικές προκηρύξεις και για προκλητικά προνόμια βουλευτών και υπουργών.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το επίδομα ενοικίου που λάμβαναν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση-αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Ενα προνόμιο που έγινε νόμος για τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης με ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Στον ίδιο «δρόμο» και η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το νόμιμο «ρουσφέτι» στη νύφη του πρωθυπουργού, η οποία εργάζεται παράλληλα και στο Δημόσιο αλλά και στο γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, ως μετακλητή. Ετσι, καθ’ όλα νόμιμα δικαιολογείται το επιμίσθιο που λαμβάνει (επαύξηση μισθού) έως και 30% για την παράλληλη άσκηση καθηκόντων που προσφέρει.
Ο Ελεύθερος Τύπος, που έχει αναδείξει και με παλαιότερο δημοσίευμά του, τον Ιούνιο του 2017, το κόστος των «πρωθυπουργικών υπερωριών», αποδεικνύει πως το ίδιο καθεστώς εξακολουθεί να ισχύει χωρίς καμία διάθεση για εξοικονόμηση κονδυλίων, σε μια εποχή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν αμείβονται για τις υπερωρίες τους αλλά παλεύουν να πάρουν τον βασικό πετσοκομμένο μισθό.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες έρευνα που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων κατέληγε μεταξύ άλλων πως ένας στους τρεις εργαζομένους (35%) δεν πληρώνεται επιπλέον για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου.
Ολα αυτά, βέβαια, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μειώνει μισθούς και συντάξεις και να καταργεί το ΕΚΑΣ, χωρίς να κάνει καμία οικονομία στις ευρύτερες δαπάνες του Δημοσίου και κυρίως στα κονδύλια που διαθέτει για τις στρατιές μετακλητών και ημετέρων. Ας δούμε όμως τα ποσά που δεσμεύονται προκαταβολικά για τις υπερωρίες που θα γίνουν.
Σημειωτέον ότι όλες οι αποφάσεις φέρουν ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2018 και αφορούν αποκλειστικά τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο.
√ Το «νήμα» κόβει και με διαφορά η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού αφού, σύμφωνα με τις αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 8.000 ευρώ για αμοιβή κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυκτερινές ώρες και 9.000 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση που θα γίνουν τον μήνα που διανύουμε. Σύνολο 17.000 ευρώ.
√ Για το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (πλέον και υπουργού Οικονομίας) Γ. Δραγασάκη το κονδύλι για εργασία σε εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες θα είναι 4.000 ευρώ και για υπερωριακή απασχόληση 3.500 ευρώ. Σύνολο 7.500 ευρώ.
√ Πολλή δουλειά θα πέσει και στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, αφού εγκρίθηκαν δεσμεύσεις πιστώσεων 3.800 ευρώ για εργασία σε εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες και 3.500 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση. Σύνολο 7.300 ευρώ.
√ Οι ανάγκες του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη προεκτιμάται ότι θα χρειαστούν εργασία σε αργίες και νυχτερινές ώρες που θα κοστίσει 3.300 ευρώ αλλά και υπερωριακή απασχόληση που αξίζει αμοιβή 3.000 ευρώ. Σύνολο 6.300 ευρώ.
√ Ακολουθούν οι αποφάσεις για το πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για το οποίο δεσμεύτηκαν πιστώσεις 3.500 ευρώ για εργασία σε εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες, καθώς και για υπερωριακή απασχόληση 2.700 ευρώ. Σύνολο 6.200 ευρώ.
√ Τέλος, ο προϋπολογισμός εξόδων του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου θα επιβαρυνθεί με 2.600 ευρώ (εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες) και με άλλα 2.500 ευρώ (υπερωρίες), πάντα για τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο. Σύνολο 5.100 ευρώ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος