Τετάρτη, Μαρτίου 14

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου το εργοστάσιο της "Μάμμος" - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Το βιομηχανικό κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα
Παραδομένο στη φθορά του χρόνου το εργοστάσιο της "Μάμμος" - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ  Το βιομηχανικό κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου βρίσκεται το πρώην βιομηχανικό κτίριο της ζυθοποιίας «Μάμμος» στη Μέση Αγυιά της Πάτρας, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1909) και εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, καθώς η ζυθοποιία «Μάμος» αποτέλεσε τον
πρωτοπόρο του κλάδου της Ελληνικής ζυθοποιίας, λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων της και των συνεχών καινοτομιών που υιοθετούσε.
Πέρα βέβαια, από τη μεγάλη συνεισφορά της ζυθοποιίας στην τοπική και εθνική οικονομία, η λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή, επηρέασε σε τέτοιο βαθμό την τοπική κοινωνική ιστορία, ώστε η περιοχή πέριξ του εργοστασίου να ονομαστεί Συνοικία Μάμου.
Εξάλλου, η πορεία της μπίρας «Μάμος», αποτελεί και μια σύνοψη της οικονομικής εξέλιξης των περασμένων δεκαετιών, της εισαγωγής της τεχνολογικής καινοτομίας και της διάδοσης της συνήθειας ανάμεσα στους Έλληνες να πίνουν μπίρα.
Παραπέρα, η μπίρα «Μάμος» είναι ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας.
Η πρώιμη ζυθοποιία τον 19ο αιώνα εμφανίζει τις πορείες που διασταυρώνονται.
Πρωτοπόρος ο Λορέντζος Μάμος (από τη Ζάκυνθο), πατέρας του Πέτρου Μάμου, προερχόταν από τον χώρο της αμαξοποιίας και αργότερα των αυτοκινήτων (ήταν ο πρώτος αντιπρόσωπος της Ford).
Στην Αθήνα, γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, την Ελίζα Φιξ, κόρη του Ιωάννη Φιξ και αδελφή του Λουδοβίκου και του Καρόλου Φιξ, που μαζί, αρχικά, έκαναν την επένδυση με το εργοστάσιο Φιξ στη Συγγρού.
Κάπως έτσι όταν στα 1929, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής, ο Πέτρος Μάμος, ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής Ακαδημίας του Μονάχου), προκειμένου να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό, αποφάσισε να μετατρέψει την επιχείρηση από Προσωπική Εταιρεία σε Ανώνυμο Εταιρεία με την είσοδο νέων μετόχων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι προτίμησε να συμμετάσχουν ως μέτοχοι στην εταιρεία αφενός, μέλη της οικογένειας Φιξ.
Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή ζύθου τον Οκτώβριο του 1976 και το μεγάλο φουγάρο στο εργοστάσιο του Μάμμου, σταμάτησε να καπνίζει…
Ο βιομηχανικός χώρος όπου κάποτε έσφυζε από ζωή και εκεί αναπτύχθηκε ο τεχνικός πολιτισμός και εφαρμόστηκαν πρωτοπόρες μέθοδοι ζυθοποιίας, σήμερα αποτελεί ένα «φάντασμα», παραδομένο στη λήθη και στη φθορά του χρόνου.
Δείτε πως είναι σήμερα το πρώην βιομηχανικό κτίριο:
Η 5Ε
Ο Φλοίσβος, όπως και η παρακείμενη έπαυλη όπου στεγάζεται το Hostel Patras, συνολική έκταση 25 στρέμματα, μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή, ανήκαν στην οικογένεια Κρεμμύδη.
Το 1909 η διάσημη εταιρεία Μάμος & ΣΙΑ (Πέτρος Μάμος και Αμβουργερ και ΣΙΑ) νοίκιασε το κτίριο αυτό από την οικογένεια Κρεμμύδη και στη συνέχεια, αφού το εξόπλισε και το ηλεκτροδότησε από το παρακείμενο ζυθοεργοστάσιο, το υπενοικίασε στους αδελφούς Φιλιππάκη προκειμένου να το λειτουργήσουν ως ζυθοεστιατόριο προσφέροντας την ξανθιά μπύρα Μάμος.
Σε καρτ - ποστάλ και φωτογραφίες της εποχής εκείνης διακρίνει κανείς στους τοίχους του κτιρίου το «Ζύθος Μάμου».
Μετά την χρεοκοπία της Αμβουργερ & Σία οι μέτοχοι αυτής μεταβίβασαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτής στην εταιρεία 5Ε Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Εμπορίου, Εισαγωγών και Εξαγωγών Α.Ε.) εταιρεία την οποίαν συνέστησαν οι πιστώτριες τράπεζες της Αμβουργερ & Σία.
Στην συνέχεια ο Πέτρος Μάμος (1925), μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, εξαγόρασε το μερίδιο συμμετοχής της Αμβουργερ & Σία στη Μάμος & Σία (50%) από την 5Ε Α.Ε.
Εκτοτε λειτούργησε από διάφορους εκμισθωτές ως καφετέρια. Ο Φλοίσβος σταμάτησε να λειτουργεί προπολεμικά, ενώ πριν μερικά χρόνια έγινε προσπάθεια για να ζωντανέψει, μάλιστα κατασκευάστηκε και ένα «μπαλκόνι» από μπετόν.
Το κτίριο ανήκει σήμερα στην οικογένεια Παπανικολόπουλου ή για να ακριβολογούμε στην εταιρεία «Πεντέψιλον» (5Ε), δηλαδή την ΑΕ Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγής και Εξαγωγής, όπως φυσικά και το Hostel. Και το μεν Hostel λειτουργεί (από τις επιχειρήσεις Βάζουρα), ο δε Φλοίσβος όχι.