Σάββατο, Μαρτίου 10

Νιώθετε ατονία; Δείτε τι μπορεί να φταίει


Νιώθετε ατονία; Δείτε τι μπορεί να φταίει
Η ατονία είναι ένα συχνότατο σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες.
Είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί εάν οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει, όμως μπορεί να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση εάν είναι αποτέλεσμα ασθένειας.
Η ανθυγιεινή διατροφή, ο κακός ύπνος και η αποχή από τη σωματική άσκηση είναι οι τρεις συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν στην ατονία και μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν κάνουμε τις
απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.
- Η υπερκατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης προκαλεί απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα, με την ατονία να κάνει την εμφάνισή της αιφνιδίως αμέσως μετά από μια σύντομη περίοδο υπερδιέγερσης. Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες, εξασφαλίζει πως θα έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Ο ύπνος πρέπει να είναι επαρκής σε ώρες αλλά και ποιοτικός. Οι ειδικοί συνιστούν 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ διαταραχές όπως η υπνική άπνοια μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και επομένως να μην είναι όσο αποκαταστατικός πρέπει.
- Αποφεύγουμε τη γυμναστική όταν νιώθουμε ατονία, όμως στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση μας τονώνει. Η καθιστική ζωή συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας, ενώ η συστηματική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι χαρίζει ευεξία και μεγαλύτερες αντοχές.
94f0c5b824c52c2128770decc4076c01 L Δείτε κι αυτό:
Οι 10 κακές συνήθειες που σας «κλέβουν» ενέργεια
Όταν η ατονία οφείλεται σε πρόβλημα υγείας
Εάν οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες δεν έχουν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσως χρειάζεται να γίνει μια αξιολόγηση από ειδικό. Μερικές από τις παθήσεις που συνδέονται με την ατονία (υπνηλία, χαμηλά επίπεδα ενέργειας κ.λπ.) είναι οι εξής:
- Αναιμία
- Διατροφικές ελλείψεις (π.χ. έλλειψη καλίου)
- Διαταραχές του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός)
- Διαβήτης (αρρύθμιστος)
- Κατάθλιψη
- Καρδιοπάθεια
- Κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

 onmed.gr