Δευτέρα, Μαρτίου 5

Ασθενείς με Αλτσχάϊμερ ή γεροντική άνοια: Θεραπεία με αρώματα από λεμόνι ή λεβάντα και φως

Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, πώς μπορούν να βοηθούν τα αρώματα από λεμόνι ή λεβάντα και το φως;
Η θεραπεία με αρώματα και με έντονο φως πιθανόν να έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς σε άτομα, που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, όπως η ασθένεια Αλτσχάιμερ, η γεροντική άνοια και η παραφροσύνη.

Τα άτομα που πάσχουν από τις ασθένειες αυτές, παρουσιάζουν συχνά σοβαρά ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές της συμπεριφοράς.
Μερικά από τα συμπτώματα είναι η επιθετικότητα, η έντονη ταραχή, η κατάθλιψη, οι ψευδαισθήσεις, οι περιπλανήσεις, οι διαταραχές του ύπνου και οι παραισθήσεις.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά, τα αντικαταθλιπτικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται έχουν συχνά πολλές παρενέργειες. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί πολλές εναλλακτικές θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών στους ασθενείς με γεροντική άνοια και νόσο του Αλτσχάϊμερ. Οι θεραπευτικές δοκιμές ήσαν απογοητευτικές εκτός από δύο εξαιρέσεις, τα αρώματα και το φως.
Η θεραπεία με αρώματα και με έντονο φως, αποδείχτηκαν ευεργετικές για την καταστολή των διαταραχών που παρουσιάζουν οι ασθενείς αυτοί.
Σε 3 θεραπευτικές δοκιμές φάνηκε, ότι η θεραπεία με άρωμα λεμονιού και με λεβάντα κατέστελλαν με επιτυχία τα προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και τις ψυχιατρικές διαταραχές, που παρουσίαζαν οι ασθενείς με τις διάφορες μορφές άνοιας.
Οι θεραπείες με το βάλσαμο λεμονιού και λεβάντας δεν είχαν καθόλου παρενέργειες. Οι ασθενείς συμμορφώνονταν με τις οδηγίες για τις εναλλακτικές αυτές θεραπείες, οι οποίες μπορούσαν να χορηγηθούν είτε με εισπνοές είτε δια μέσου δερματικών εφαρμογών.
Ακόμη 3 άλλες θεραπευτικές δοκιμές που έγιναν με τη χρήση έντονου φωτός, έδειξαν επίσης ωφέλιμα αποτελέσματα στους ασθενείς. Φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στη ρύθμιση των προβλημάτων του ύπνου.
Οι ασθενείς με γεροντική άνοια και με νόσο του Αλτσχάιμερ είναι πολύ ευάλωτοι. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Τα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται βοηθούν μόνο σε μέτριο βαθμό και συνοδεύονται από πολλές παρενέργειες.
Οι θεραπείες με αρώματα και με το έντονο φως είναι ασφαλείς, δεν προκαλούν επιπλοκές και πιθανόν να μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην φροντίδα και αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των ασθενών που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας.
www.medlook.net