Κυριακή, Μαρτίου 11

Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε στο δωμάτιό της Αραβα πρίγκιπα και του είχε ανάψει... σόμπα! [εικόνες]

ΜΠΙΧΛΙΜΠΙΔΙΑ, ΚΟΡΝΙΖΕΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΜΠΙΜΠΕΛΟ
Φωτογραφία: AP
Σε ένα δωμάτιο γεμάτο μικρά πολύτιμα αντικείμενα υποδέχτηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ τον Πρίγκιπα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Συγκεκριμένα, ο Σαουδάραβας συνάντησε την Βασίλισσα της Βρετανίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου και γευμάτισαν ενώ μετά από αυτό ο Μοχάμεντ συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι.


Αυτό όμως που έκανε εντύπωση σε πολλούς είναι η διακόσμηση του δωματίου, όπου η Βασίλισσα υποδέχτηκε τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ.
Από έργα τέχνης, μέχρι οικογενειακές φωτογραφίες και μία... σόμπα,  σίγουρα το δωμάτιο αυτό θα προκάλεσε εντύπωση ακόμη και στον καλεσμένο της.

Καταρχάς πίσω από το κεφάλι του Σαουδάραβα υπήρχε ένας πίνακας του 18ου αιώνα από τον Ιταλό ζωγράφο Καναλέττο. Ο πίνακας δεν κρέμεται εκεί για πολύ καιρό, καθώς η Βασίλισσα τον αντικατέστησε πρόσφατα με έναν άλλο πίνακα του ίδιου ζωγράφου, ενώ η αξία του εκτιμάται στις 20.000 λίρες.
Ο πίνακας
Από το δωμάτιο δεν θα μπορούσε φυσικά να λέιπουν φωτογραφίες από τα εγγόνια και τα παιδιά της Βασίλισσας Ελισάβετ. Συγκεκριμένα στο τραπεζάκι στο βάθος υπάρχει μία φωτογραφία της εγγονής της Ζάρα Τίνταλ από τον γάμο της, ενώ αριστερά υπάρχει μία κορνίζα με τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ και Χάρι, όπου φοράνε τα στρατιωτικά τους.
Οι κορνίζες
Πάνω στο τζάκι υπάρχουν αντικείμενα αξίας δεκάδων χιλιάδων λιρών. Στις άκρες έχουν τοποθετηθεί δύο πορσελάνινοι φασιανοί, συνολικής αξίας 20.000 λιρών, στο κέντρο ένα επίχρυσο ρολόι από λευκό μάρμαρο, αξίας 4.000 λιρών και τον τοίχο στολίζει ένας ιδιαίτερος καθρέφτης με χρυσές λεπτομέρειες κόστους 30.000 λιρών. Ακόμη από τον καθρέφτη φαίνεται και ο επιβλητικός πολυέλαιος, ο οποίος  κοστίζει περίπου 10.000 λίρες.
Οι αντίκες πάνω από το τζάκι και ο καθρέφτης
Το μόνο ίσως «καινούργιο» σε αυτή την αίθουσα είναι η στιλάτη σόμπα με δύο ράβδους, η οποία είναι και αρκετά φθηνή, καθώς στην Βρετανία η τιμή της δεν ξεπερνά τα 30 δολάρια. Είναι άλλωστε γνωστό πως δεν είναι καθόλου εύκολο να κρατηθεί ζεστό ένα τέτοιο παλάτι. Λέγεται μάλιστα πως η Βασίλισσα έχει τέτοιες σόμπες σε όλα τα τζάκια του παλατιού.
Η σόμπα στο τζάκι
Πάντως μερικές λεπτομέρειες που πολλοί μπορεί να μην προσέξουν καν στην φωτογραφία είναι πως η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει πάντα στο γραφείο της ένα κουδούνι. Το κουδούνι αυτό υπάρχει χρόνια εκεί και το χρησιμοποιεί όταν θέλει να ειδοποιήσει το προσωπικό πως τελείωσε την επίσκεψή του ο καλεσμένος του, έτσι ώστε να μπορούν να τον ξεπροβοδίσουν.
Επίσης είναι γνωστό πως στο παλάτι υπάρχουν πολλά τασάκια, ακόμη κι αν δεν καπνίζει η Βασίλισσα. Εκτός ότι γεμίζουν τον χώρο, χρησιμεύουν σε όποιον θέλει να ανάψει ένα τσιγάρο, αλλά δυσκολεύεται να βρει ένα σταχτοδοχείο σε αυτό το τεράστιο παλάτι.
Φωτογραφίες: AP