Παρασκευή, Μαρτίου 2

Νέες ποινικές διώξεις με βάση στοιχεία που συγκέντρωσαν Γερμανοί εισαγγελείς

Μίζες σε κόμματα για έργα του Μετρό
Στην επικαιρότητα επανέρχονται υποθέσεις που σχετίζονται με μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την υλοποίηση του έργου του Μετρό στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2003 – 2007. Όπως γίνεται γνωστό, η γερμανική δικαιοσύνη έστειλε στοιχεία στην Ελλάδα για «λαδώματα» της Deutsche Bahn. Στέλεχος της εταιρείας
υποστηρίζει μάλιστα σε κατάθεση του πως είχε τιμολογηθεί ποσοστό 5% επιπλέον της αξίας των συμβάσεων για μίζες σε πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που είχε συμμετοχή στην υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα, οι καταβολές των χρημάτων να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn.
Η εταιρεία αυτή αυτή ήταν επικεφαλής κοινοπραξίας που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των έργων κατασκευής του μετρό.
Στην κοινοπραξία συμμετείχαν επίσης οι εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου ), Lahmeyer και ΟΜΕΚ.
Βάσει των νέων στοιχείων η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις  σε βάρος δύο εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για ενεργητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Και οι δύο ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.
sofokleousin.gr