Πέμπτη, Μαρτίου 8

Θολό το τοπίο με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η ανησυχία μεγαλώνει

Θολό το τοπίο με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η ανησυχία μεγαλώνει
Για όγδοη μέρα στις τουρκικές φυλακές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους την προηγούμενη Πέμπτη στον Έβρο, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όμως το τοπίο συνεχίζει να είναι θολό. Άγνωστο αν και πότε θα απελευθερωθούν οι Κούκλατζης-Μητρετώδης και η ανησυχία μεγαλώνει.

Η μεν ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να διεθνοποιήσει το θέμα καταφεύγει στα διεθνή φόρα, η δε Τουρκία παραπέμπει στην τουρκική Δικαιοσύνη. Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, άφησε αιχμές ότι πλέον έχει γίνει συνήθεια «να μεταφέρουν στην Ε.Ε. όποιο θέμα σχετίζεται με την Τουρκία και να ζητούν τη στήριξή της». «Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της Ε.Ε. είναι πολύ έξυπνο» είπε και εκτίμησε ότι οι σχέσεις με την Ε.Ε. «ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες».
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση και συνεργασία που είχε χθες στο γραφείο του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Παρότι η τυπικά η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το ΓΕΕΘΑ «προγραμματισμένη» και μόνο η παρουσία του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο αυτή την περίοδο, καταδεικνύει, αφενός το ενδιαφέρον, αφετέρου το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή.
Ουσιαστικά, η Αθήνα βασίζεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε όλα τα καυτά μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την υπόθεση του Έβρου, έως την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Μητέρα Έλληνα στρατιώτη: «Παρακαλώ να επιστρέψει το παιδί μου στο σπίτι»

Η μητέρα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να γυρίσει το παιδί της στο σπίτι του.
«Παρακαλώ να επιστρέψει το παιδί μου στο σπίτι», είπε, προσθέτοντας πως η αγωνία που ζει όλη η οικογένεια είναι μεγάλη και πως «έχουμε πίστη στο θεό και την πολιτεία ότι θα έχουμε αίσια έκβαση». «Προσευχόμαστε», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Αισθάνομαι περήφανη αλλά δεν παύω να έχω τον πόνο μου που είναι ανείπωτος».
Χθες, ο πατέρας του στρατιωτικού Κούκλατζη, επίσης στον ΣΚΑΪ, δήλωνε υπερήφανος για τον γιο του. «Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας. Τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σε εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου. Οπλίζομαι με υπομονή, με διακατέχει περηφάνια». https://www.thepressroom.gr/