Πέμπτη, Μαρτίου 1

Παπανδρέου: Όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας υπήρξε θετικός αντίκτυπος

Να αποποινικοποιηθεί η κάνναβη και για ιατρική και για προσωπική χρήση, ζητά ο πρώην πρωθυπουργός
Υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης χρήσης κάνναβης δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, ωστόσο, επεκτάθηκε και πρότεινε εκτός από την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης να επιτραπεί και η καλλιέργεια μικρών ποσοτήτων για προσωπική χρήση.
«Η χρήση δεν μπορεί να ποινικοποιείται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «Η άποψή μου είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης και για ιατρική και για προσωπική χρήση» και πως «όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας υπήρξε θετικός αντίκτυπος στην υγεία».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο Έλληνας πολίτης περνάει δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επιβάρυνσης. Συχνά υπάρχει αυξητική τάση και για χρήση ναρκωτικών λόγω αυτής της κοινωνικής κατάστασης» και υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ανακούφισης για όσους υποφέρουν αλλά και να γίνει αναπτυξιακός μοχλός στον αγροτικό τομέα και την φαρμακοβιομηχανία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίζει «πρώτα την προσβασιμότητα σε πιστοποιημένα ιατρικά σκευάσματα μέσω ορθής συνταγογράφησης. Την απλοποίηση των διαδικασιών επένδυσης και καλλιέργειας καθώς επίσης πρέπει να αποποινικοποιηθεί η καλλιέργεια μικρής ποσότητα για προσωπική χρήση». Ανέφερε ότι το Κολοράντο στις ΗΠΑ έχει αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα κατά 600 εκατ. ευρώ το χρόνο από την νομιμοποίηση καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης.

«Στην Δημόσια Υγεία η χρήση μαριχουάνας είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο καθώς η νόμιμη πρόσβαση σε μαριχουάνα έχει συνδεθεί με μείωση βλαβών από οπιοειδή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για να υποστηρίξει «Το ηθικό δίλημμα είναι απλό. Δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρήσης της κάνναβης, είναι αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή καταστρέφουν ζωές».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η άποψη της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά είναι πως «σήμερα αλλάζει ριζικά η διεθνής αντίληψη για το πώς πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίζει το φαινόμενο ναρκωτικών. Ο Νίξον πίστευε με πουριτανικό τρόπο ότι μπορούσε να τα αντιμετωπίσει και να τα εξαλείψει με καταστολή. Άλλη αντίληψη υποστηρίζει πως είναι πιο αποτελεσματικό η πολιτεία να καθορίζει την ροή και την κατανάλωση  πιο και ο χρήστης να μην τιμωρείται αλλά να αντιμετωπίζεται διορθώνοντας βλάβες. Τα αποτελέσματα κατασταλτικής προσέγγισης είναι μία πλήρης αποτυχία και πολύ δυστυχία. Ενίσχυσε την παραοικονομία, τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών όπλων και ανθρώπων, φυλακίστηκαν άπειροι νέοι με τεράστιες επιπτώσεις στην σταδιοδρομία τους. Ξοδεύτηκαν χιλιάδες ποσά για φυλακίσεις, αστυνόμευση , δικαστήρια».

Αναφορικά με την κάνναβη είπε ότι σήμερα έχουν ανατραπεί πλήρως οι παλαιότερες αντιλήψεις που θεωρούσαν το συγκεκριμένο προϊόν επικίνδυνη ουσία. «Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η κάνναβη είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες με μικρότερη επικινδυνότητα ακόμα και από το αλκοόλ και το τσιγάρο» είπε χαρακτηριστικά. «Επίσης η αντίληψη ότι με κάνναβη ανοίγουμε την πόρτα για άλλες σκληρές ουσίες είναι μύθος. Γιατί ο τρόπος που πηγαίνει κάποιος στα σκληρά ναρκωτικά είναι επειδή έχει επαφή με αυτά τα παράνομα δίκτυα που διακινούν και την κάνναβη» ανέφερε για να υποστηρίξει ότι οι πιο σκληρές αντιδράσεις για την αποποινικοποίηση της κάνναβης προέρχονται από όσους κερδοσκοπούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε 29 πολιτείες της Αμερικής και σε 14 χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, ναυτίας, πόνου, επιληπτικών κρίσεων κ.α.

«Υπάρχει έρευνα που λέει ότι ορισμένα εκχυλίσματα μπορούν αν μειώσουν τους καρκινικούς δείκτες» υποστήριξε.