Τρίτη, Μαρτίου 6

Απόλυτη αδιαφάνεια - Μας κλέβουν απροκάλυπτα - Ο Βούτσης ΚΡΥΒΕΙ τη λίστα με τα επιδόματα των βουλευτών!

Το όλο ζήτημα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πέραν όλων των άλλων, δεν έχει επισήμως δοθεί κάποια επίσημη πληροφόρηση αναφορικά με το εάν υπάρχει και πώς ακριβώς λειτουργεί ο «υπηρεσιακός μηχανισμός» πραγματικού ελέγχου των εγγράφων που καλούνται να προσκομίσουν οι «δικαιούχοι» προκειμένου να διαπιστωθεί το αν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα
(διασταυρώνονται επί παραδείγματι οι αιτήσεις, με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των αιτούντων;).

Χαρακτηριστικά άρνησης πληροφόρησης και κατ’ επέκταση δημιουργίας περιβάλλοντος αδιαφάνειας επί ζητήματος το οποίο αφορά διαχείριση δημοσίου χρήματος, προσλαμβάνει η «απροθυμία» της πολιτικής διεύθυνσης της Βουλής να παράσχει συγκεκριμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, αναφορικά με τον αριθμό των βουλευτών επαρχίας που κάνουν χρήση κονδυλίων επιδότησης διαμονής σε ξενοδοχείο ή ενοικίασης οικίας.

Η «Κ» απευθύνθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου επί ημέρες, αλλά το συγκεκριμένο στοιχείο δεν δόθηκε, επιβεβαιώνοντας τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και τελικώς εκθέτοντας, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται στο περιστύλιο, το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το πολιτικό σύστημα κινείται σε τροχιά απαξίωσης.

Ετησίως, το σχετικό κονδύλι που εγγράφεται στον προϋπολογισμό της Βουλής (Κ.Α. 819) ανέρχεται την τελευταία δεκαετία σε ύψος από 2.362.000 ευρώ, το χαμηλότερο κατά το έτος 2015 έως 3.600.000 ευρώ, το υψηλότερο κατά το έτος 2011. Για τις δύο τελευταίες χρονιές είναι αντιστοίχως 2.494.000 ευρώ.

Από τους ετήσιους απολογισμούς προκύπτει ότι το σύνολο των χρημάτων χορηγείται, αφού ως αδιάθετα ποσά εμφανίζονται μόνο λίγες δεκάδες ευρώ.

Οπως είναι από τη διαχρονική ανεπίσημη πληροφόρηση γνωστό, χρήση του επιδόματος είτε για διαμονή σε ξενοδοχείο είτε έναντι ενοικίου οικίας, έχουν βάσει του Κανονισμού οι βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Φήμες το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι το επίδομα λαμβάνουν και βουλευτές επαρχίας για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο στην εκλογική τους περιφέρεια!

Η «Κ» από έρευνα επίσημων εγγράφων αποκαλύπτει ότι πράγματι συμβαίνει αυτό, υπό την τυπική προϋπόθεση να μην έχουν «δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο που έχουν επιλέξει στην εκλογική τους περιφέρεια».

Οπως ούτε για τον συνολικό αριθμό εκείνων που κάνουν χρήση, έτσι και για το πόσοι εξ επαρχίας λαμβάνουν το επίδομα για διαμονή σε ξενοδοχείο στην εκλογική τους περιφέρεια δεν παρέχονται επισήμως πληροφορίες από τη Βουλή.

Παραμένει, απλώς, διάχυτη η ανεπίσημη πληροφορία ότι δεν κάνουν χρήση άπαντες οι δικαιούχοι. Στην παρούσα σύνθεση της Βουλής, σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών της εκλέγονται σε περιφέρειες εκτός Αθηνών και Πειραιώς.

Αλλες πληροφορίες φέρουν το ποσό για έκαστο δικαιούχο να ανέρχεται μηνιαίως σε έως 1.000 ευρώ για ενοίκιο και έως 1.200 ευρώ για ξενοδοχείο.

Ωστόσο, από τα σχετικά έγγραφα προκύπτει ότι δίδονται σε βουλευτές ανά μήνα έως και 1.356 ευρώ ή και 1.389 ευρώ, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το μηνιαίο επίδομα εμφανίζεται να φθάνει στο ανώτατο «φερόμενο ως τυπικό» όριο των 1.200 ευρώ.

Οι «δικαιούχοι»

Το όλο ζήτημα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πέραν όλων των άλλων, δεν έχει επισήμως δοθεί κάποια επίσημη πληροφόρηση αναφορικά με το εάν υπάρχει και πώς ακριβώς λειτουργεί ο «υπηρεσιακός μηχανισμός» πραγματικού ελέγχου των εγγράφων που καλούνται να προσκομίσουν οι «δικαιούχοι» προκειμένου να διαπιστωθεί το αν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα (διασταυρώνονται επί παραδείγματι οι αιτήσεις, με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των αιτούντων;).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης φέρεται να δήλωσε ότι βουλευτές λαμβάνουν το επίδομα χωρίς παραστατικά. 

Το τελευταίο κατεγράφη σε μερίδα του Τύπου, προκαλώντας την ακόλουθη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την πληρωμή των εξόδων διαμονής των βουλευτών της επαρχίας στην Αθήνα, οι οποίοι δεν διαθέτουν σε αυτήν ιδιόκτητη κατοικία, διευκρινίζεται ότι η καταβολή γίνεται μόνον κατόπιν προσκόμισης είτε των νομίμων παραστατικών διαμονής τους σε ξενοδοχείο είτε του μισθωτηρίου συμβολαίου ενοικιαζόμενης κατοικίας τους».

Αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια στην ανακοίνωση είναι ότι δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του ελέγχου κατοχής ή μη οικίας στην περιοχή.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
kathimerini
 politika-gr.