Κυριακή, Μαρτίου 4

Κληρονομική Οπτική Νευροπάθεια Leber: Μία σπάνια αλλά σοβαρή νόσος

lhon.jpg

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας σχεδίασε ένα ενημερωτικό infographic, με σκοπό να βοηθήσει το κοινό, αλλά και τους Επαγγελματίες Υγείας να αναγνωρίσουν και να διαγνώσουν την Κληρονομική Οπτική Νευροπάθεια Leber (LHON), μία σπάνια, αλλά σοβαρή νόσο.
H Κληρονομική Οπτική Νευροπάθεια Leber είναι μια σπάνια μιτοχονδριακή νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει το οπτικό νεύρο και οδηγεί σε αιφνίδια απώλεια της κεντρικής όρασης και διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων. Προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό τους άνδρες και εκδηλώνεται
σε νεαρή ηλικία, συνήθως όταν το άτομο είναι 14-35 ετών. Πρόκειται για ένα νόσημα με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς περίπου το 80% αυτών χαρακτηρίζονται «νομικά τυφλοί» μέσα σε διάστημα ενός έτους από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Επειδή η κλινική εικόνα της νόσου θυμίζει άλλες, πιο κοινές οπτικές νευροπάθειες, όπως την ατροφία του οπτικού νεύρου ή την οπτική νευρίτιδα, οι ασθενείς παραμένουν στην πλειοψηφία τους αδιάγνωστοι. Τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή και τον ιατρό του στην υποψία της Κληρονομικής Οπτικής Νευροπάθειας Leber περιλαμβάνουν την αιφνίδια, ταχεία και ανώδυνη απώλεια της κεντρικής όρασης και στους δύο οφθαλμούς, ειδικά σε άνδρες ηλικίας 14-35 ετών.
Η διάγνωση οδηγεί ασφαλώς, στην κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να σταθεροποιήσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, να βελτιώσει τα επίπεδα όρασης των ασθενών.
Δείτε το infographic σχετικά με τη νόσο.
infographic.png

w.stogiatro.gr