«Βρισκόμαστε κοντά σε έναn γενικευμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»

Την εκτίμηση ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, μετά την πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξη
που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό», είπε ο φινλανδός επίτροπος. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές», υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει. Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό», θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ορισμένα μέτρα θα πλήττουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη.
«Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (…) πρέπει να αντιδράσουμε», κατέληξε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή συντάσσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσε να φορολογήσει προκειμένου να στείλει ένα «πολιτικό μήνυμα» στον Τραμπ.
localStorage.clear();


Πηγή