Σάββατο, Μαρτίου 10

Tράπεζες προς δανειολήπτες: Δώστε το ακίνητό σας!

Πώληση ακινήτων για κάλυψη «κόκκινων» δανείων, προωθούν οι τράπεζες. Ποιο είναι το πλέγμα των προτάσεων
Tράπεζες προς δανειολήπτες: Δώστε το ακίνητό σας!
 Η οικειοθελής πώληση του ακινήτου για κάλυψη της οφειλής και τακτοποίησης του κόκκινου δανείου, αποτελεί την «νέα» πρόταση που προωθούν οι τράπεζες, προκειμένου να περιορίσουν αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. 

Το νέο μοντέλο «διευθέτησης» των «κόκκινων» δανείων που προτείνεται προς τους δανειολήπτες και έχει κάνει τα πρώτα βήματά του στο πεδίο της εφαρμογής, έχει ως σημείο αναφοράς την εθελοντική εκποίηση του ακινήτου, με αντάλλαγμα-από τις τράπεζες- την ευνοϊκή ρύθμιση.
Το πλέγμα των νέων προτάσεων, εκτός από  είναι η οικειοθελής πώληση του ακινήτου για κάλυψη της οφειλής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανταλλαγή ακινήτου. Για την ακρίβεια, ο δανειολήπτης καλείται σε πρώτη φάση να ανταλλάξει το ακίνητό του με άλλο μικρότερη αξίας, που όμως θα καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες. Κατόπιν το βασικό ακίνητο θα τίθεται προς πώληση και το ποσό που προκύπτει, θα επιδίδεται για κάλυψη μέρους της οφειλής. Το υπόλοιπο των χρεών προς την τράπεζα, θα αποπληρώνεται μέσω δόσεων.
Πακέτο μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων

Στον «πυρήνα» των προτάσεων που προωθούν οι τράπεζες, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, είναι η μετατροπή σε ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στοχευμένα, σε αποδεδειγμένα καλοπληρωτές, πακέτο μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων ενώ κατά περιπτώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη για οριστική διευθέτηση του «κόκκινου» δανείου.
Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, στις οποίες θα εστιάσουν οι τράπεζες, , περιλαμβάνονται οι: μείωση επιτοκίου, παράταση διάρκειας, «σπάσιμο» του δανείου στα δύο, μερική διαγραφή οφειλής, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης, συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.
 sofokleousin.gr