Πέμπτη, Απριλίου 19

Κλιματική αλλαγή: Ποιές περιοχές της Ανατ. Αττικής κινδυνεύουν να «χαθούν» από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, επισημαίνει με δηλώσεις του στο notioanatolika.gr ο καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος εξήγησε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ακτογραμμή από τον Μαραθώνα έως και τη Βουλιαγμένη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας καθώς επίσης και τις συνέπειες που θα έχει στις καλλιέργειες το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.

Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών.

Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναμένεται να πληγεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα έρευνα στην οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ο καθηγητής Αργυρίου καταδεικνύει το μέγεθος τους έως και το 2100, δηλαδή μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της έρευνας «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής της Ελλάδας» της Τράπεζας της Ελλάδας και την εξειδίκευσή τους από τον καθηγητή Αργυρίου για την Ανατολική Αττική, με δεδομένη την αύξηση της στάθμης της θάλασσας από 0,2 μέτρα (20 εκατοστά) έως και 2 μέτρα, αναμένεται να πληγούν συγκεκριμένες περιοχές της ακτογραμμής της.

Έτσι πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η ακτογραμμή από τα Δικαστικά έως και το Πόρτο Ράφτη αλλά και από τη Βουλιαγμένη έως και την Ανάβυσσο. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως «μέτριας τρωτότητας».

Σύμφωνα με την έρευνα «σηµαντικότατο ρόλο στην τρωτότητα µιας παράκτιας περιοχής στην άνοδο της στάθµης της θάλασσας παίζει η παράκτια µορφολογία και ειδικότερα η κλίση και η λιθολογική της σύσταση, καθώς αυτά έχουν άµεση σχέση µε τους ρυθµούς διάβρωσης».

Οι συγκεκριμένες περιοχές εντάσσονται στη ζώνη νεογενών και τεταρτογενών «µαλακών» ιζηµάτων (όπως ονομάζονται επιστημονικά), κάτι που σημαίνει ότι «πρόκειται για παράκτιες περιοχές µε συνήθως µικρό υψόµετρο και µέτρια τρωτότητα στην άνοδο της στάθµης, στις οποίες αναµένονται µέτριες επιπτώσεις».

Πιο απλά αυτό σημαίνει, για τα τμήματα της ακτογραμμής της Ανατολικής Αττικής που θα πληγεί, ότι ναι μεν η θάλασσα θα κατακλύσει σημεία τους λόγω της ανόδου της στάθμης της, όμως όχι σε βαθμό που να «χαθούν» μεγάλες εκτάσεις γης.

Πάντως για το σύνολο των περιοχών που θα πληγούν αναμένεται η απώλεια κάποιων τετραγωνικών χιλιομέτρων (πάντοτε κατά προσέγγιση) και σίγουρα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας πολύ μιρκότερη.

Βέβαια σε τοπικό επίπεδο θα υπάρξουν συνέπειες με δεδομένη και την άναρχη δόμηση η οποία θα αναγκάσει την... αναδίπλωση των κατοικημένων περιοχών!

Και ενώ από τα Δικαστικά έως και το Πόρτο Ράφτη (συμπεριλαμβανομένων και των ευρύτερων περιοχών της Νέας Μάκρης, της Ραφήνας και της Αρτέμιδας) αλλά και από τη Βουλιαγμένη έως και την Ανάβυσσο (συμπεριλαμβανομένων και των ευρύτερων περιοχών της Βάρκιζας, της Αγ. Μαρίνας και του Αγ. Δημητρίου Κορωπίου, του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας και μέχρι την Π. Φώκαια), θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υπόλοιπη ακτογραμμή, δηλαδή από την Π. Φώκαια έως και τις... παρυφές του Πόρτο Ράφτη δεν αναμένεται κάποιο πρόβλημα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αργυρίου.


Τί να περιμένουμε για τις καλλιέργειες

Πάντως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δείχνει να είναι και το μοναδικό ουσιαστικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή στην ανατολική Αττική αφού σημαντικό ρόλο θα παίξει τόσο η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και αυτή του διοξιδείου του άνθρακα. Όπως επισημαίνει στο notioanatolika.gr ο καθηγητής Αργυρίου, «όσον αφορά στις καλλιέργειες στα Μεσόγεια, αυτές δεν φαίνονται να επηρεάζονται ιδιαίτερα».

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός υπογραμμίζει ότι «η αναμενόμενη μείωση, υπό το δυσμενέστερο σενάριο εκπομπών (σ.σ.: διοξειδίου του άνθρακα), είναι της τάξης του 10% για τις ελιές και τα αμπέλια ενώ για τα κηπευτικά αναμένεται αύξηση έως και 10% και για τα ακρόδρυα (π.χ. Φιστικιές), παραμονή στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής».

Το πρόβλημα με τα κουνούπια

Τέλος ο καθηγητής Αργυρίου ρωτήθηκε από το notioanatolika.gr για την αναφορά του σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με «έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων .... στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».

Ο πανεπιστημιακός διευκρίνισε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μελετήθηκαν και αφορούν την πιθανότητα εκδήλωσης λοιμώξεων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, «στο μέλλον (2025 και 2050), η περιοχή της Ανατολικής Αττικής κατατάσσεται στις χαμηλές κατηγορίες, όπως, εξάλλου και η πλειοψηφία της χώρας, με εξαίρεση τη Δυτική Στερεά Ελλάδα».

Γίνεται σαφές λοιπόν μετά την αποκάλυψη όλων των παραπάνω ότι η άναρχη δόμηση που σημάδεψε την ανατολική Αττική ιδιαίτερα από τη δεκαετία του '80 και μετά, θα είναι αυτή που θα εντείνει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει πώς σκοπεύει να αντιδράσει η πολιτεία στις επιστημονικές αυτές επισημάνσεις οι οποίες είναι προϊόντα ενδελεχούς μελέτης και ερευνών κορυφαίων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και του καθηγητή Αθανάσιου Αργυρίου!

notioanatolika.gr
airetos.gr