Πέμπτη, Απριλίου 19

Έρχεται μπαράζ φόρων


Του Σπύρου Δημητρέλη
Μετά το μορατόριουμ μερικών μηνών από την πληρωμή φόρων, οι φορολογούμενοι πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2018. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν από τους φορολογούμενους τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ακινήτων
και ΙΧ πέραν από τους φόρους που πληρώνουν με την κατανάλωση όπως είναι οι τσουχτεροί έμμεσοι φόροι στα είδη ευρείας κατανάλωσης.

 Τελευταία Έξοδος 
Το νέο εκκαθαριστικό
Έως το τέλος Απριλίου έχει προγραμματισθεί να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίπου 7 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από τους οποίους οι περίπου 2,5 εκατ. θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρεωστικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενοίκια ακινήτων. Φέτος θα περιοριστούν ακόμη περισσότεροι όσοι λαμβάνουν επιστροφή φόρου διότι καταργήθηκε από τα εισοδήματα το 2017 η έκπτωση φόρου για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. 
Ο νέος ΕΝΦΙΑ​
Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καθορισμού νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, αν και το μνημόνιο προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αυτό δεν είναι σίγουρο. Από τις προτάσεις που πραγματοποίησαν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές στο ΥΠΟΙΚ προκύπτουν αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές και μειώσεις σε λιγότερες. Για να μην υπάρξει πρόβλημα με το ύψος της βεβαίωσης του φόρου καθώς θα απαιτηθούν αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές, στο τραπέζι βρίσκεται ισχυρό σενάριο για υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας
Έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το 2019. Πρόκειται για ποσό ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ. Τα νέα ειδοποιητήρια αναμένεται να "φορτωθούν” στο ​taxisnet στα τέλη Οκτωβρίου και τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην γίνουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους.
Πηγή
 http://teleytaiaexodos.blogspot.gr