Τετάρτη, Απριλίου 18

Η Κριστίν Λαγκάρντ νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα

kryptonomismata

 Σήμερα υπάρχουν 1.720 κρυπτονομίσματα στην αγορά – Η διευθύντρια του ΔΝΤ πιστεύει ότι όσα «επιβιώσουν» μπορούν να ενταχθούν στο χρηματοοικονομικό σύστημα – Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπουν στο παιχνίδι και οι τράπεζες
 Τα κρυπτονομίσματα δεν κρύβουν μόνο κινδύνους, αλλά και πιθανά μεγάλα οφέλη, επισημαίνει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ για την εαρινή Σύνοδο η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία πιο προσεχτική, αλλά και
«δίκαιη» ματιά στην ανάδυση των ψηφιακών νομισμάτων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ θυμίζει ότι η ίδια έχει προειδοποιήσει για τις σοβαρές απειλές, που κρύβει η νέα μη ρυθμιζόμενη αγορά, και έχει στο παρελθόν καλέσει τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν «στη φωτιά με φωτιά». Ωστόσο, σημειώνει πως αυτή τη φορά θέλει να αναφερθεί στο πώς το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να καταστήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ασφαλές και να επισημάνει ότι υπάρχει ελπίδα για έναν κόσμο, στον οποίο οι επιχειρήσεις, που θα χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα θα συνυπάρχουν με τις παραδοσιακές τράπεζες. Επαναφέρει δε στο προσκήνιο την ιδέα της έκδοσης κρυπτονομισμάτων από τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, το κρυπτο-ενεργητικό θα μπορούσε να καταστήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πιο γρήγορες και πιο φθηνές. Αν τέτοιου είδους ιδιωτικές συναλλαγές είναι ριψοκίνδυνες, τότε ίσως υπάρξει ζήτηση για ψηφιακό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες.
Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα (DLT) θα μπορούσε να βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Τα «έξυπνα συμβόλαια» θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη για διαμεσολαβητές. Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αυστραλίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την DLT για να την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών.
Η αποθήκευση σημαντικών αρχείων είναι επίσης μία υποσχόμενη χρήση της DLT. Οι εταιρείες του χώρου υγείας ήδη μελετούν πώς μπορούν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των ιατρικών δεδομένων των ασθενών, προσφέροντας παράλληλα κάποιου είδους πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλους χρήστες, που έχουν την απαιτούμενη άδεια.
Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να θωρακίσει πνευματικά δικαιώματα, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και να προωθήσει τις επενδύσεις.
Αυτό το επίπεδο ποικιλομορφίας θα μπορούσε να οικοδομήσει ένα «οικονομικό οικοσύστημα που είναι πιο αποτελεσματικό και ενδεχομένως πιο ισχυρό για να αντισταθεί στις απειλές», είπε.
Συγκρίνοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με την περίοδο της δεκαετίας του 90, όταν χιλιάδες νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και τελικά κατέρρευσαν λίγα χρόνια αργότερα στην φούσκα του dot.com, η κ. Λαγκάρντ παραδέχεται ότι κάποια από τα κρυπτονομίσματα θα αποτύχουν.
Περισσότερα από 1.700 ψηφιακά νομίσματα κυκλοφορούν άλλωστε σήμερα στην αγορά. Ωστόσο σημειώνει πως όσα επιβιώσουν της διαδικασίας, μπορούν να προσφέρουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Τι είναι το κρυπτονόμισμα
Το κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματος τους, το επονομαζόμενο Blockchain. Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.
Σήμερα, κυκλοφορούν τουλάχιστον 1.720 κρυπτονομίσματα . Δείτε εδώ όλη τη λίστα και την ισοτιμία τους σε δολάρια

 http://www.rizopoulospost.com/