Τετάρτη, Απριλίου 18

Στο ΔΝΤ διαφημίζουν το μοντέλο της…«ψηφιακής διακυβέρνησης» – Ποια είναι η «μεγάλη παγίδα» για τους Έλληνες


Του Άρη Δημόπουλου
Όπως πάντα για το…γενικό καλό!
Οι τεχνολογίες ψηφιακής χαρτογράφησης έχουν συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε χώρες όπως η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τμήμα της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο «Ψηφιακή Διακυβέρνηση» γίνεται αναφορά στις νέες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία για τη φορολόγηση των ακίνητων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς οι δορυφορικές φωτογραφίες είχαν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες για την απεικόνιση των χαρακτηριστικών των αγροτεμαχίων, ενώ είχαν βοηθήσει σημαντικά και στον εντοπισμό φορολογούμενων που δεν είχαν δηλώσει τις πισίνες που διέθεταν οι οικίες τους.
Το ότι η Ελλάδα στον τομέα της «ψηφιακής διακυβέρνησης» αποτελεί «πρότυπο» σίγουρα μας βάζει σε σκέψεις αναφορικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει το αμέσως ερχόμενο διάστημα, όσο αφορά τους ελέγχους του κράτους ανά πάσα ώρα και στιγμή στους πολίτες.
Στον «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής» αναμένεται να διαφημίσουν όχι μόνο νέες τεχνολογίες για τον on-line έλεγχο των πάντων, αλλά πολύ περισσότερο το περιουσιολόγιο, που θα κάνει πρεμιέρα τους αμέσως επόμενους μήνες στην χώρα μας.
Πρόκειται για μία «μνημονιακή δέσμευση» (ήδη από το 1ο μνημόνιο το 2010) που όμως δεν τόλμησε να εφαρμόσει καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Η ολοκληρωμένη “πρεμιέρα” του περιουσιολογίου ανακοινώθηκε για τους πρώτους μήνες του 2019, κάτι που φαίνεται να τρενάρεται μόνο με το σενάριο των πρόωρων εκλογών ή κάποιας ενδοκυβερνητικής «ανταρσίας» στο παραπάνω μέτρο.
Σε καμία περίπτωση πάντως, όσο κι αν διαφημίζεται, το περιουσιολόγιο δεν θα είναι μία “αθώα καταγραφή” των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών.
Οι κίνδυνοι και μόνο από τους επίδοξους χάκερς και κακοποιούς είναι τεράστιοι, καθώς στο σενάριο ενός προχωρημένου ψηφιακού φορολογικού συστήματος (με επόπτη το κράτος), όλα τα υπάρχοντα των φορολογουμένων θα είναι στο έλεος του…κάθε ληστή!
Το «τυρί», που όλοι στο βλέπουν, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μάλιστα με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα.
Ωστόσο την «φάκα» δεν την βλέπουν παρά μόνο ελάχιστοι.
Όταν πλέον οι Έλληνες αντιληφθούν τι τους περιμένει, τότε θα είναι ήδη πολύ αργά:

el.gr