Πέμπτη, Απριλίου 19

Χρυσός άνθρωπος αυτός ο Κούλης. - : “Σε ιδιώτες υπηρεσίες των ΟΤΑ – Μικρότερο Κράτος – Τέλος στους συμβασιούχους”

Σε ιδιώτες υπηρεσίες των ΟΤΑ – Μικρότερο Κράτος – Τέλος στους συμβασιούχους

Με προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό - λόγω της μη παρουσίας του στο Συνέδριο - ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στο κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Πέμπτης. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τον «Κλεισθένη 1», κάνοντας λόγο για κομματικούς τακτικισμούς, «που θέλει (σσ Κυβέρνηση) να σας χρησιμοποιήσει και να σας εκμεταλλευτεί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.

Για την απλή αναλογική, τόνισε κατηγορηματικά πως, οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν θα γίνουν με αυτό το εκλογικό σύστημα. «Δεν θα γίνουν με απλή αναλογική. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όμως οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική. Γιατί απλά η Κυβέρνηση θα συντριβεί στις Ευρωεκλογές».
«Συγκεκριμένες πολιτικές οδήγησαν στη μείωση των πόρων των ΟΤΑ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως, οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν μόνο στο 1/3 των αντίστοιχων πόρων της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει τις εξετάσεις της», είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στην κοινωνική της προσφορά, προσθέτοντας πως, στο σύνολό της η Τ.Α. δεν έχει μεγάλα χρέη και υπέρογκα ελλείμματα, αλλά ούτε και «τη διαφθορά που κάποιοι λένε».
Για τους εργαζομένους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως, χρειάζονται σημαντική αναβάθμιση «για να ικανοποιήσουν τον ρόλο τους».
«Ο μεγάλος ασθενής στην πατρίδα μας είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος. Ένα κράτος γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σχεδιάζουμε ακόμα με όρους του 19ου αιώνα και υλοποιούμε με εργαλεία από τα μέσα του 20ου.
«Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με ένα μικρότερο επιτελικό κράτος και με ισχυρότερους Δήμους και Περιφέρειες. Κι αυτήν την επιλογή είμαι αποφασισμένος να την προωθήσω», ολοκλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, στάθηκε στις βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες του Κόμματος του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην περίπτωση διακυβέρνησης:
  • Επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των δύο Βαθμών της Τ.Α.
  • Επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και μέχρι την αλλαγή τους, άσκηση μόνο των Συνταγματικά προβλεπόμενων.
  • Αλλαγές στο Νόμο “Σπίρτζη”.
  • Σύσταση Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Προώθηση των ΣΔΙΤ.
  • Νέες πηγές χρηματοδότησης - Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
  • Όχι στη μονιμοποίηση – ομηρεία συμβασιούχων.
«Με άλλα λόγια θέλω, θέλουμε να σας δώσουμε, να κάνετε τις δουλειές σας καλύτερα. Κι αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται κι όχι να αποθαρρύνεται! Εξάλλου πολλοί από σας συνεργάζεστε ήδη επιτυχημένα με ιδιώτες».
Στην δημοσιονομική αποκέντρωση και είσπραξη συγκεκριμένων πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη «μεγάλη μεταρρύθμιση», που θα προωθήσει η Ν.Δ., συνεχίζοντας την ομιλία του, χαρακτηρίζοντάς τη «θεσμική εταίρο». «Σας εμπιστευόμαστε στην πράξη και όχι στα λόγια», συμπλήρωσε στο τέλος της ομιλίας του.epoli.gr