Τρίτη, Απριλίου 17

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ καλεί το Πεντάγωνο να προστατέψει τον κόσμο από τον… Τραμπ

«Η κατάσταση είναι πιο κοντά σε μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε άλλη περίοδο»
Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην αναλυτής του αμερικανικού στρατού, ο οποίος
έγινε διάσημος το 1971 όταν έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, κάλεσε τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Τζιμ Μάτις να προστατέψει τον κόσμο από πιθανές απερίσκεπτες στρατιωτικές αποφάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


«Η κατάσταση είναι πιο κοντά σε μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, θα έλεγα εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε ο Έλσμπεργκ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 87χρονος Έλσμπεργκ έδωσε το 1971 στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, που έγιναν γνωστά ως «Pentagon Papers» και αποκάλυπταν πως πέντε πρόεδροι και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους έλεγαν ψέματα στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στο Βιετνάμ κρύβοντας επιμελώς το γεγονός πως επρόκειτο για μια συνεχόμενη ήττα της χώρας.

«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη περίοδος» δήλωσε, σημειώνοντας ότι με τον πόλεμο λέξεων μεταξύ του Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, που ένας Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να λάβει στρατιωτική δράση ενάντια σε μια άλλη πυρηνικά εξοπλισμένη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, πέντε πυρηνικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και το Ισραήλ εμπλέκονται, σε διαφορετικούς βαθμούς, στην κρίση στη Συρία, τόνισε.

Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την έντονη πολιτική πίεση που δέχεται σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μπορεί εύκολα να προκαλέσει μια καταστροφή, υποστήριξε.

«Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος (Τραμπ) έχει έναν έντονο πειρασμό να ξεκινήσει έναν πόλεμο ως κάλυμμα για μια (πιθανή) αποπομπή του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ», είπε ο Έλσμπεργκ.

Ο Μιούλερ ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με το προεκλογικό επιτελείο του.

Για τον Έλσμπεργκ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντισταθεί στις «παρορμητικές και απερίσκεπτες» εντολές του Τραμπ.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο του απόστρατου στρατηγού των Πεζοναυτών Μάτις, «Mad Dog» (Τρελό Σκυλί), ο Έλσμπεργκ επέμεινε: «Βασιζόμαστε στο Τρελό Σκυλί Μάτις να μας προστατέψει από έναν πρόεδρο»..ksipnistere.com