Τρίτη, Απριλίου 17

ΗΠΑ-Πρώην διευθυντής FBI: «Ο Τραμπ ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος»

ΗΠΑ-Πρώην διευθυντής FBI: «Ο Τραμπ ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος»
Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ότι θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος, «ακατάλληλος από ηθική άποψη» για να ασκεί το αξίωμα, και κάνει «τρομακτική ζημιά» στους
θεσμικούς κανόνες.

«Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας, ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας», είπε ο Κόμι, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, όπως το δημοσιοποίησε το ABC. «Δεν πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», πρόσθεσε ο Κόμι, τον οποίο καθαίρεσε ο Τραμπ την 9η Μαΐου 2017.

«Ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμένος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική από αυτές τις αξίες είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει», υποστήριξε ο Τζέιμς Κόμι.

«Ένας άνθρωπος που μιλάει και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κομμάτια κρέατος, που λέει μόνιμα ψέματα για θέματα μεγάλα και μικρά κι επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, για ηθικούς λόγους. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική δήλωση», ανέφερε.

«Είναι ακατάλληλος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», επέμεινε.

Ακόμη, ο πρώην διευθυντής του FBI είπε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να είναι εκτεθειμένος σε εκβιασμό από τη Ρωσία, εξαιτίας του ισχυρισμού σύμφωνα με τον οποίο ήταν παρών όταν δύο ιερόδουλες ούρησαν η μια πάνω στην άλλη το 2013 σε ένα ξενοδοχείο στη Μόσχα.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, η οποία άρχισε να μεταδίδεται στις 22:00 την Κυριακή (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας), ο Κόμι απάντησε πως είναι «πιθανό, αλλά δεν το ξέρω» ερωτηθείς για το εάν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις φήμες για το ταξίδι του Τραμπ στη Μόσχα το 2013.

Η καθαίρεση του Κόμι έγινε ενώ το FBI ερευνούσε την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και τη Ρωσία για να επηρεαστεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί για να αιτιολογήσει την αποπομπή στον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Χίλαρι Κλίντον, όταν η δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Τα απομνημονεύματα του Κόμι, υπό τον τίτλο A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership, ένα βιβλίο στο οποίο ο πρώην διευθυντής του FBI σκιαγραφεί με βιτριόλι το πορτρέτο του Τραμπ - τον κατηγορεί πως έχει εμμονή με την εικόνα του και ελάχιστα τον ενδιαφέρει το κοινό καλό - κυκλοφορούν αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του βιβλίου, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν στον Τύπο, καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του Κόμι μέσω Twitter την Κυριακή, καταγγέλλοντας ότι η έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον είχε γίνει με «ηλίθιο» τρόπο και κατηγορώντας τον Κόμι ότι ήταν «βύσμα». Ακόμη, διέψευσε πως είχε απαιτήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI να ορκιστεί πίστη στον ίδιο. Ο Κόμι «θα μείνει στην ιστορία ως ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ διευθυντής του FBI στην ιστορία, μακράν!», υποστήριξε ο μεγιστάνας σε ένα από τα πέντε οργισμένα μηνύματά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter εναντίον του πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας.

Αντιθέτως, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, που μίλησε στην εκπομπή Meet the Press του NBC, εκφράστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο για τον Κόμι: ερωτηθείς εάν θεωρεί τον πρώην διευθυντή του FBI ακέραιο και έντιμο άνθρωπο, απάντησε «εξ όσων γνωρίζω», σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν τον ξέρει καλά.

Ερωτηθείς εξάλλου για την έκφραση «γλίτσας» που εξακόντισε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Κόμι, ο Ράιαν απάντησε «δεν χρησιμοποιώ λέξεις όπως αυτή».
 http://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-proin