Τρίτη, Μαΐου 22

Μειώνεται στα 200 - 300 ευρώ το όριο πληρωμών με μετρητά από 500 ευρώ που είναι σήμερα

Μειώνεται περαιτέρω και δραστικά το όριο πληρωμών με πλαστικό χρήμα, ενώ παράλληλα εξετάζεται η καθιέρωση ενός ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου πληρωμών που θα δέχονται οι επαγγελματίες.
Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, αλλά και να περιοριστεί στα κανονικά επίπεδα
, η κυκλοφορία χρήματος εκτός του τραπεζικού συστήματος.
Η χθεσινή πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκου Καραμούζη, από τη Θεσσαλονίκη, για τη μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά στο επίπεδο των 100 ευρώ και υποχρεωτικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος για πωλήσεις μεγαλύτερης αξίας, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Στο θέμα της μείωση του ορίου με μετρητά, που εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών είχε αναφερθεί το Σin αποκαλύπτοντας ότι το όριο που συζητείτο ήταν το ποσό των 300 ευρώ.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο μπορεί να κατέβει στα 200 ευρώ, ενώ δύσκολα θα πέσει στα 100 ευρώ, που προτείνουν οι τραπεζίτες, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Πάντως, η μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά είναι πολύ πιθανόν να γίνει πολύ άμεσα ώστε το μέτρο να πιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπου η φοροδιαφυγή ανθεί.
Ισχυρή ώθηση για την άμεση υλοποίηση του μέτρου δίνει και η διαπίστωση ότι από τους 650.000 επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν να τοποθετήσουν POS, περισσότεροι από 200.000 (το 30%) δεν τα χρησιμοποιούν.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και για επέκταση του «πλαστικού χρήματος» σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
  1. Τη μείωση του ορίου υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για πωλήσεις πάνω από 200 ή 300 ευρώ, αντί των 500 ευρώ που είναι το ισχύον όριο.
  2. Η λήψη μετρητών αντί για κάρτα για συναλλαγών άνω του ορίου (σήμερα είναι 500 ευρώ), εντοπίζεται εύκολα από τα βιβλία των επαγγελματιών αν και πολλοί «σπάνε» την πληρωμή σε μικρότερα ποσά ή κάνουν εκπτώσεις στους πελάτες. Όταν το όριο κατέβει ακόμη περισσότερο, τότε κλείνουν περισσότερο οι δίοδοι διαφυγής.
  3. Την υποχρεωτική κάλυψη με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών ενός ελάχιστου ποσοστού του τζίρου που εμφανίζουν, π.χ. το 40% ή 60%.
  4. Την ένταξη των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που εμφανίζουν μηδενικές ή πολύ χαμηλές πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, σε δείγμα φορολογικού ελέγχου. Η αρχή θα γίνει φέτος όταν με την εκκαθάριση των εντύπων Ε3 θα εντοπιστούν εύκολα οι επαγγελματίες που είχαν στα συρτάρια και αχρησιμοποίητα τα POS.
Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που εξασφαλίζουν αποτελεσματικότερο έλεγχο της διακίνησης του χρήματος και αντίστοιχα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ενώ το μέτρο θα εξαναγκάσει να ενταχθούν στο τραπεζικό σύστημα, χρήματα τα οποία σήμερα παραμένουν ακόμη στα... σεντούκια.
Στο τέλος Δεκεμβρίου, το νόμισμα σε κυκλοφορία ανήλθε σε 31,1 δισ. ευρώ, ποσό που είναι τριπλάσιο από το εκείνου που θα έπρεπε να είναι υπό κανονικές συνθήκες. Στην προ κρίσης περίοδο, όταν σημειωτέον δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το ποσό των μετρητών, που έμενε εκτός τραπεζικού συστήματος ήταν στο 6% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με βάση τον κανόνα αυτόν, σήμερα θα έπρεπε να είναι στα στρώματα ένα ποσό της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ, αλλά είναι το τριπλάσιο.
Οι υποστηρικτές του μέτρου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς το όριο των αγορών (300 ευρώ) θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο. Επίσης τονίζουν ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.λπ.), ενώ όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών.
Δηλαδή το "πλαστικό χρήμα" είναι ευρέως διαδεδομένο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητες οι πληρωμές με μετρητά, συναλλαγών, με σχετικά μεγάλα ποσά. Άλλωστε, από τον Ιούνιο του 2017 και όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, οπότε το ηλεκτρονικό χρήμα είναι διαδεδομένο και δεν εμποδίζεται κανείς να πληρώνμει με κάρτες.

Να πληρώνει τις προμήθειες το Δημόσιο!

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης από το βήμα της 43ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, πρότεινε την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές αξίας πάνω από 100 ευρώ, χωρίς χρεώσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών , αλλά την επιβάρυνση του κόστους των συναλλαγών να την επωμίζεται το Δημόσιο!
Η πρόταση ως προς το δεύτερο σκέλος της, δεν ακούστηκε ευχάριστα στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θέλει να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με την επιδότηση τραπεζών και επιχειρήσεων.

 sofokleousin.gr