Σάββατο, Μαΐου 19

Ο καφές και ο καρκίνος του ήπατος

Ο καφές σχετίζεται με μείωση κινδύνου για καρκίνο του ήπατος

Ο καφές σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Τα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ προέρχονται από έρευνα, που έγινε στην Ιαπωνία σε 90.450 άτομα η οποία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.
Τα δεδομένα, που προέκυψαν από δεκαετή παρακολούθηση των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέδειξαν ότι αυτοί που έπιναν καφέ καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, είχαν περίπου 50% λιγότερο κίνδυνο απ' αυτούς που δεν έπιναν ποτέ καφέ για να προσβληθούν από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι μια μορφή καρκίνου του ήπατος.

Οι αναλογίες, που βρέθηκαν ήταν ότι για 100.000 ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ, οι 547 περίπου προσβάλλονταν από καρκίνο του ήπατος. Όμως σε αυτούς που έπιναν καθημερινά καφέ μόνο 215 σε 100.000 προσβάλλονταν, από τον εν λόγω καρκίνο.
Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του ήπατος μειωνόταν με την αύξηση της ποσότητας του καφέ που καταναλωνόταν κάθε μέρα.
Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι η καφεΐνη που ευθύνεται για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία σπάνια καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουν κατά πόσο είναι η καφεΐνη που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο. Παρά το γεγονός ότι ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως, εντούτοις δεν γνωρίζουμε ακόμη επαρκώς τις ευεργετικές του δράσεις και τους κινδύνους του.
Πειράματα σε ζώα είχαν φέρει στην επιφάνεια τις πρώτες ενδείξεις, ότι ο καφές πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Υπήρξαν στη συνέχεια και άλλα δεδομένα από μικρότερες μελέτες σε ανθρώπους που έδειχναν προς την ίδια κατεύθυνση.
Η επιδημιολογική έρευνα στην Ιαπωνία παρά το γεγονός ότι συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και διήρκεσε πολλά χρόνια, χρειάζεται επιβεβαίωση και από άλλες μελέτες.
Προτού γίνουν αποδεκτά τα συμπεράσματα σχετικά με την κατανάλωση του καφέ και τον καρκίνο ήπατος, θα πρέπει να εξετασθεί ο ρόλος του καφέ σε ομάδες ασθενών που έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα όπως επίσης και σε άλλους πληθυσμούς.
Οι αιτίες του καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν τις ηπατίτιδες, την κίρρωση του ήπατος, την κατάχρηση αλκοόλ και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του ήπατος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εξετασθεί κατά πόσο ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος σε ασθενείς με τέτοιες παθήσεις που κινδυνεύουν περισσότερο από τον εν λόγω καρκίνο.
Μια δεύτερη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασε την επίδραση κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και καφεΐνης στον καρκίνο παχέος εντέρου σε 134 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες.
Δεν βρέθηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη ή τσαγιού και μείωσης της συχνότητας καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Όμως σε άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη, παρατηρήθηκε κατά 50% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του ορθού.
Στα συμπεράσματα τους οι Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι ο συσχετισμός κατανάλωσης καφέ χωρίς καφεΐνη και μείωσης κινδύνου για καρκίνο του ορθού, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι κάτι στον καφέ χωρίς καφεΐνη δρα προληπτικά κατά του εν λόγω καρκίνου.
Είναι πιθανόν ο τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει τα άτομα που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη, να επιδρά στη μείωση του κινδύνου. Για το λόγο αυτό χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση της σχέσης καφέ χωρίς καφεΐνη και καρκίνου του ορθού εντέρου.
Ο λόγος για τον οποίο ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου δεν είναι γνωστός. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει ο καφές, μπορούν να καταστέλλουν τα ηπατικά καρκινικά κύτταρα.
Το τσάι που επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες δεν βρέθηκε να έχει τους ίδιους συσχετισμούς με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Είναι πιθανόν η ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών του καφέ ή και άλλες ουσίες που περιέχει ο καφές, να έχουν μια ξεχωριστή δράση που να προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος.



www.medlook.net