Τρίτη, Μαΐου 22

Θεραπεία: Απελευθερώστε το Νευρικό σας Σύστημα!


Η Φιλοσοφία της τεχνικής:

Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μία “αρμονία” κινήσεων.H μεγαλύτερη πρόκληση που είναι η υγεία, επιτυγχάνεται όταν όλα τα τμήματα του σώματος, είναι ελεύθερα να κινούνται σε αρμονική σχέση το ένα με το άλλο. Ο περιορισμός αυτής της συνεχούς εναλλαγής της κίνησης είναι υπεύθυνος για πολλές παθολογικές καταστάσεις. Το εύλογο ερώτημα είναι αν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσουμε αυτήν την λειτουργικότητα, αλλά και αν έχουμε τον τρόπο
να την επηρεάσουμε;

Αν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την λειτουργικότητα του Εγκέφαλου, του οργάνου δηλαδή που μέσο του Νωτιαίου Μυελού και των περιφερικών Νεύρων ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος, είτε αυτές είναι ακούσιες, είτε εκούσες, τότε η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική.

Η λειτουργικότητα του Εγκεφάλου αλλά και του Νωτιαίου Μυελού εξαρτάται άμεσα από την λειτουργικότητα όλων εκείνων των κατασκευών που τα περιβάλλουν (οστά του κρανίου, του προσώπου, σπονδυλική στήλη, ιερό οστούν, ενδοκρανιακές μεμβράνες, σπονδυλικές μήνιγγες, εγκεφαλονωτιαίο υγρό και ότι άλλο έχει σχέση με αυτά). Όλες αυτές οι κατασκευές αποτελούν το ΚρανιοΙερό Σύστημα. Ο ρόλος αυτού του συστήματος είναι τόσο ζωτικός, όσον αναφορά την παρουσία και την δράση του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού, ώστε η ανισορροπία ή η δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο αισθητικές, κινητικές ή νευρολογικές διαταραχές (π.χ., χρόνιο πόνο, πονοκεφάλους, ημικρανίες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκού, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης, άγχος, αϋπνία, κόπωση, κακή πέψη κ.α.).
Κρανιοιερό Σύστημα – Human Anatomy – Nervous System

Η ΚρανιοΙερή θεραπεία είναι μια ήπια θεραπεία με χειρισμούς βάρους 5gr, που εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στα οστά του κρανίου, του προσώπου, στην σπονδυλική στήλη και το ιερό οστούν, με σκοπό να εκτιμήσει αλλά και να ενισχύσει την λειτουργικότητα του ΚρανιοΙερού Συστήματος. Βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του Κρανιοιερού συστήματος, ενισχύουμε τη λειτουργικότητα του Εγκεφάλου.

Πότε και πώς εμφανίστηκε η ΚρανιοΙερή Θεραπεία;

Το 1970, στην διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης στον αυχένα, ο τότε βοηθός χειρουργού, ιατρός John Upledger παρατήρησε τις ρυθμικές κινήσεις αυτού που σήμερα αναγνωρίζεται ως ΚρανιοΙερό σύστημα. Προσπαθώντας να εξηγήσει την ύπαρξη του άγνωστου μέχρι τότε ρυθμού άρχισε μία έρευνα που τον οδήγησε στην θεωρία που είχε διατυπώσει από το 1900 ο Dr. William Sutherland, πατέρας της κρανιακής οστεοπαθητικής, ότι τα οστά του κρανίου είναι κατασκευασμένα για να επιτρέπουν μία ελαφρά κίνηση. Για δεκαετίες αυτή η θεωρία ήταν στο περιθώριο των επιστημόνων της ιατρικής κοινότητας. Ο Dr Upledger πίστεψε σε αυτήν, καθώς μπορούσε να εξηγήσει τη δική του παρατήρηση και αναζήτησε την επιστημονική τεκμηρίωση της κίνησης των οστών του κρανίου. Από το 1975 έως το 1983 ήταν κλινικός ερευνητής και καθηγητής στο Michigan State University, όπου με μία ομάδα επιστημόνων όχι μόνον επιβεβαίωσε την θεωρία του Dr. Sutherland, αλλά μπόρεσε να καθορίσει τον μηχανισμό πίσω από αυτήν την κίνηση, δηλαδή την ύπαρξη του ΚρανιοΙερού συστήματος.

Αξιολόγηση και Θεραπεία.

Όπως υπάρχει ο παλμός του καρδιαγγειακού μας συστήματος, έτσι υπάρχει και ο παλμός του ΚρανιοΙερού συστήματος, ο οποίος ονομάζεται Κρανιοιερός Ρυθμός, με συχνότητα 6 – 12 παλμούς το λεπτό. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες όλα τα οστά του κρανίου ακολουθούν τις ρυθμικές κινήσεις που συνοδεύουν τον κρανιακό ρυθμό. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο προκληθεί ελάττωση αυτής της κινητικότητας, τότε προκαλούνται ορισμένες δυσλειτουργίες που εκφράζονται με ποικιλία συμπτωμάτων.

Με ένα απαλό άγγιγμα ο έμπειρος θεραπευτής μπορεί να παρακολουθήσει τον κρανιακό ρυθμό σε ορισμένα σημεία – κλειδιά του σώματος, να επισημάνει την περιοχή που παρουσιάζει δυσλειτουργία, ενώ στην συνέχεια με ειδικούς ήπιους χειρισμούς μπορεί να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργικότητα, βοηθώντας το σώμα να “αυτοδιορθωθεί”. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζονται με επιτυχία περιπτώσεις όπου άλλες θεραπευτικές προσπάθειες έχουν αποτύχει.

Άλλος σημαντικός τρόπος αξιοποίησης του Κρανιοιερού ρυθμού, από τον θεραπευτή είναι το “Still Point” ή «Σημείο Ηρεμίας».
Το «Σημείο Ηρεμίας» προκαλείται όταν διακοπεί ο Κρανιοιερός ρυθμός με έναν τρόπο ήπιο και φυσικό, όταν δηλαδή σταματήσει για ένα διάστημα η παραγωγή και απορρόφηση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού, όχι απότομα ή βίαια, αλλά με ένα τρόπο που μπορεί να περιγραφεί σαν «παρατεταμένη παύση».

Μπορεί να προκληθεί αυτόματα ή μπορεί να τη προκαλέσει ο θεραπευτής με σκοπό να διευκολύνει την απελευθέρωση των περιορισμών στο σύστημα των μεμβρανών που περιβάλλει τον Εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό

Σε ποίες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει;

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που ανταποκρίνεται θετικά σε αυτήν την θεραπεία, είναι αυτοί των οποίων τα συμπτώματα δεν έχουν αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά από άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Πιο συγκεκριμένα βοηθάει ασθενείς με :

· Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

· Εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια.

· Χειρουργεία ή τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη.

· Οσφυαλγία , ισχιαλγία, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

· Αρθρίτιδα.

· Ρευματοειδή αρθρίτιδα.

· Αγκυλοποιητική αρθρίτιδα.

· Δυσλειτουργία λόγω άγχούς (αϋπνία, σύνδρομο κόπωσης, κακή πέψη, πονοκέφαλοι, κ.α.) .

· Αυχενικό Σύνδρομο.

· Αισθητικές διαταραχές ( απώλεια γεύσης, όσφρησης, βούισμα αυτιών, κ.α.).

· Ίλιγγοι, ημικρανίες πονοκέφαλοι.

· Η εφαρμογή της τεχνικής με απαλό άγγιγμα την καθιστά θαυμάσια θεραπευτική προσέγγιση για βρέφη, νεογέννητα, ή παιδιά με τραυματικές κακώσεις, μαθησιακές δυσκολίες, υπεκινητικότητα κ.α..
· Προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης.

· Πάρεση προσωπικού νεύρου.

· Σύνδρομο whiplash.

· Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

· Νευραλγίες.

· Παγωμένος ώμος.

· Σύνδρομο Χρόνιου πόνου.

· Κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές.

· Φλεγμονές.

· Οπτικές διαταραχές, π.χ. νυσταγμός.

· Άσθμα.

· Ορμονικές διαταραχές.

· Προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Η κρανιοιερή θεραπεία έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και με άλλες μορφές θεραπείας. Αφήνεται στην κρίση του θεραπευτή να αποφασίσει την καταλληλότερη εφαρμογή για τον ασθενή του.

Ψυχοσωματική απελευθέρωση: Κάποιες φορές στη διάρκεια της θεραπείας, ο θεραπευτής θα υποστηρίζει περιοχές του σώματος του ασθενή, διευκολύνοντας την απελευθέρωση της συσσωρευμένης έντασης. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «Απελευθέρωση Κύστης Ενέργειας» ή «Απελευθέρωση των ιστών της περιοχής». Στη διάρκεια αυτής της απελευθέρωσης ο ασθενής μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του περιστατικά που αφορούν ένα προηγούμενο shock, τραύμα, σωματικό ή ψυχικό – συναισθηματικό. Ανακαλώντας και βιώνοντας ξανά προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες βοηθείται το σώμα να αναστρέψει τη δυσλειτουργία, αποκαθιστώντας την αρμονία στον οργανισμό.

Πόσες θεραπείες είναι απαραίτητες;
Ο αριθμός των θεραπειών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από περιστατικό σε περιστατικό. Μπορεί να χρειαστούν από μία έως τρεις θεραπείες την εβδομάδα για μία ή και πολλές εβδομάδες.

Υπάρχουν αντενδείξεις ή επιπλοκές;

Αν και πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιεί ήπιους χειρισμούς, μερικοί ασθενείς μπορεί να νιώσουν κακουχία αμέσως μετά τις πρώτες κυρίως θεραπείες. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα, καθώς μπαίνει στην φάση της απελευθέρωσης, επαναφέρει στην “μνήμη” του ένα παλιό τραύμα, που μπορεί να είναι μεν θεραπευμένο, όμως είναι “καταγεγραμμένο” στην μνήμη του νευρικού συστήματος και όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες επανέρχεται δημιουργώντας ένα είδος ευαισθησίας στην συγκεκριμένη ή άλλες γειτονικές περιοχές. Ωστόσο αυτό το φαινόμενο διαρκεί μόνο για μερικές ημέρες.

Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η αλλαγή ή η ελάχιστη αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη, όπως το οξύ ανεύρυσμα, η εγκεφαλική αιμορραγία, κ.α..

Ποίοι θεραπευτές μπορούν να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνική;

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται από θεραπευτές κατάλληλα εκπαιδευμένους από το “The Upledger Institute”.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

  Facebook