Τετάρτη, Μαΐου 16

ΓΙΑΤΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΣΛΑΒΟΥΣ ΠΟΣΑ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΑ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ;;

ΤΑ ΣΥΡΙΖΕΙΚΑ ΠΟΥΣΤΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΡΕΜΑΛΑ  ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΑΣΕΙ ΕΤΣΙ
Σκοπιανό: Τα ελληνικά προαπαιτούμενα για τη συμφωνία
 Συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις που πρέπει να εκπληρώσει η ΠΓΔΜ, αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες που κατοχυρώνουν την ελληνική πλευρά, περιλαμβάνει το πλαίσιο διαβούλευσης που έχει θέσει η Ελλάδα, για το Σκοπιανό. Κυρίαρχο ζητούμενο για την Αθήνα και βασικό
προαπαιτούμενο προκειμένου να δρομολογηθούν ουσιαστικές εξελίξεις για τη συμφωνία, είναι η αποδοχή εκ μέρους της ΠΓΔΜ του ενιαίου της σύνθετης ονομασίας (erga omnes) και των επακόλουθων αλλαγών που πρέπει να τελεστούν στο Συνταγμά της.
Η νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, βάσει της πάγιας ελληνικής θέσης, πρέπει να ισχύει «έναντι όλων», δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και αυτό να αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Το περιβόητο «erga omnes» αποτελεί το βασικό πρόσκομμα προκειμένου να αποτελματωθούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια και να διαφανούν σοβαρές πιθανότητες για την επίτευξη λύσης.
Τα σκοπιανά ΜΜΕ, με αφορμή το διήμερο συναντήσεων που θα έχουν Τσίπρας και Ζάεφ στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι διατεθειμένη να επιδείξει διάθεση συμβιβασμού, στο επίμαχο ζήτημα του erga omnes και των αλλαγών στο Σύνταγμα, καθώς το «αντάλλαγμα» είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. 
Διεθνής συμφωνία και οι ασφαλιστικές δικλείδες για την Ελλάδα
Η επίλυση του ονοματολογικού και το «ξεκλείδωμα» της συμφωνίας θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για την ΠΓΔΜ, προκειμένου να κάνει πράξη τον διακαή πόθο ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Από και κει πέρα όμως και με δεδομένο ότι έχει γίνει αποδεκτό έναν εκ των κύριων αιτημάτων της, η Ελλάδα θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο ενεργειών και δράσεων, που υποχρεώνει την ΠΓΔΜ να τηρήσει ευλαβικά τα συμφωνηθέντα (ονοματολογικό και αλλαγές στο Σύνταγμα), προκειμένου να μην χάσει το «τρένο» κυρίως της ΕΕ, καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ-λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων-φαίνεται να χάνεται.
Το πλαίσιο που θέτει η Αθήνα προβλέπει την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας με την ΠΔΓΜ που θα φέρει την «σφραγίδα» του ΟΗΕ. Θα εμπεριέχει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, δηλαδή των δεσμεύσεων που καλείται να φέρει εις πέρας η γειτονική χώρα. Οποιαδήποτε παρέκκλιση των Σκοπίων από τα συμφωνηθέντα, για τη ονομασία και το Σύνταγμα, θα αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην ολοκλήρωση του deal και θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να «παγώνει» τη διαδικασία, συνάμα και την… έγκριση της προς την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Οι εν λόγω ασφαλιστικές δικλείδες αλλά και συνολικά το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, θα τεθούν υπό την επεξεργασία των Τσίπρα και Ζάεφ, κατά τις επαφές που θα έχουν, σήμερα και αύριο στη Σόφια.