Τετάρτη, Μαΐου 16

Επικίνδυνη εξέλιξη η ομηρία της Ελλάδος με χρέος, τράπεζες, πλεονάσματα – Καμιά αλλαγή η οικονομία τα προσεχή έτη

Επικίνδυνη εξέλιξη η ομηρία της Ελλάδος με χρέος, τράπεζες, πλεονάσματα – Δεν θα εκπλήξει η οικονομία τα προσεχή έτη
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποτελούν ερωτηματικό εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια ενώ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% επίσης θα κρατάει την Ελλάδα σε ομηρία έως το 2022.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας, μπορεί στην Ευρώπη να γίνεται λόγος για απεξάρτηση από τα μνημόνια υιοθετώντας αναφορές του τύπου clean exit αλλά στην
πράξη μέσω ενός πλέγματος κρίσιμων παραμέτρων για την οικονομία η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας» αναφέρει στέλεχος της ιταλικής τράπεζας Unicredit που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.
 Η επικοινωνία μας με το στέλεχος της Unicredit πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο τις τράπεζες, τα stress tests και την στρατηγική που ακολούθησε το 2016 και 2017 η ιταλική τράπεζα.
Να τονιστεί ότι στο stress tests του Ιουλίου 2016 η Unicredit με 7,1% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο «είχε περάσει» το stress test αλλά αρχές 2017 ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. την οποία και κάλυψε με σχετικά άνετο τρόπο και ακολούθως ανακοίνωσε πώληση 17,7 δισεκ. προβληματικών δανείων στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι να δούμε τι πιστεύουν οι ξένοι αναλυτές και τραπεζικά στελέχη για την Ελλάδα.
«Ενώ οι  ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τον σκόπελο των stress tests στις 5 Μαΐου 2018 ακόμη αιωρείται η αμφιβολία εάν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια.
Οι επόπτες των τραπεζών δεν ζήτησαν πρόσθετα κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες αλλά με τόσους ελέγχους και με τόσα προβλήματα με κυριότερο τα NPLs και NPEs μπορούν οι τράπεζες να πορευθούν χωρίς να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Το stress tests του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες προσομοιάζει με το stress test του 2016 που με εξαίρεση την Monte Dei Paschi που ήταν ανεπαρκής κεφαλαιακά…οι υπόλοιπες τράπεζες ενώ πέρασαν το stress test…οι αγορές αντιμετώπιζαν με προβληματισμό το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Πρακτικά το stress test δεν έλυσε το βασικό ερώτημα εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και υποθέτω ότι ούτε το SREP οι αξιολογήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που θα ξεκινήσουν Νοέμβριο 2018 θα επιβάλλουν κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Το 2019 θα είναι έτος κεφαλαιακών ενισχύσεων όμως και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για ορισμένες τράπεζες.
Ειδικά για την Ελλάδα η εντύπωση ότι το 2019 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια θα κρατήσει τις τράπεζες καθηλωμένες.
Όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο το τραπεζικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν δύο ακόμη πολύ σοβαρά ζητήματα, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους όταν θα ανακοινωθεί από τους δανειστές δεν θα ενθουσιάσει, θα είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός αλλά το ελληνικό χρέος των 315 με 320 δισεκ. δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Αποκλείεται και το ΔΝΤ να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Οπότε το ελληνικό χρέος δεν θα αναδιαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο που να αποτελεί πειστικό βήμα οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποτελούν ερωτηματικό εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια ενώ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% επίσης θα κρατάει την Ελλάδα σε ομηρία έως το 2022.
Με τέτοιας κλίμακας πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα επόμενα χρόνια όντως η Ελλάδα και η οικονομία της μπορεί να βελτιώνεται αλλά δεν θα ενθουσιάσει, δεν θα εκπλήξει.
Ακόμη και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδος τα επόμενα 2-3 χρόνια θα κινηθούν με ρυθμό προφανώς βραδύτερο από τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίξουν τις επιδόσεις της Ιρλανδίας ή της Κύπρου.
Η έλελιψη ορατότητας για τις τράπεζες, το χρέος και βασικούς οικονομικούς στόχους της Ελλάδος θα κρατήσουν την χώρα σε επικίνδυνη ομηρία.

www.bankingnews.gr