Σάββατο, Μαΐου 19

Αποδεδειγμένα εφικτή η αναγέννηση του χόνδρου!




Η αναγέννηση είναι μια φυσική διαδικασία του οργανισμού μέσω της οποίας ο ζωντανός ιστός ουσιαστικά ανταποκρίνεται σε σχεδόν οποιαδήποτε εξωτερική φυσική ή χημική επίδραση που θέτει το σύστημα εκτός ισορροπίας. Με άλλα λόγια, ενεργοποιείται μια αυτόματη διαδικασία μέσω της οποίας επιδιορθώνονται και επουλώνονται κατεστραμμένοι ιστοί. Η Θεραπεία-coMra® και οι τέσσερις θεραπευτικές της ακτινοβολίες ενεργοποιούν ορισμένα βασικά
κομμάτια αυτής της αναγεννητικής ιστικής διαδικασίας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Για να κατανοήσουμε πώς γίνεται αυτό, ας δούμε τα βασικά της διαδικασίας. Ο χόνδρος είναι ένας συνδετικός ιστός που εντοπίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος – αυτιά, σπονδύλους, μύτη, αγκώνα, θωρακικό κλωβό και αρθρώσεις (ο λεγόμενος αρθρικός χόνδρος). Υπάρχουν τρία είδη χόνδρων: ο ελαστικός, ο ινώδης και ο υαλώδης χόνδρος, ο οποίος είναι ο ανθεκτικότερος όλων και αποτελεί το σημαντικότερο ανατομικό στοιχείο των αρθρώσεων. Ο ρόλος του είναι να προστατεύει τα οστά από το να έρχονται σε επαφή και να φθείρονται και η πιο συνηθισμένη ασθένεια που σχετίζεται με το χόνδρο είναι η αρθρίτιδα. Πιο κάτω, στην αριστερή ακτινογραφία βλέποουμε ένα υγιές γόνατο όπου ο χώρος μεταξύ των οστών υποδεικνύει έναν υγιή αρθρικό χόνδρο, ενώ στη δεξιά ακτινογραφία βλέπουμε ένα αρθριτικό γόνατο και η απώλεια του χώρου μεταξύ των οστών υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα στην άρθρωση.
Arthritis
Ο αρθρικός χόνδρος αποτελείται από τα χονδροκύτταρα, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς, και την Εξωκυττάρια Θεμέλια Ουσία (ECM), ή Εξωκυττάρια Μήτρα που αποτελείται από νερό (70 έως 80%), πρωτεογλυκάνες και ινιδικές πρωτεϊνες. Το «πρόβλημα» με τον χόνδρο είναι ότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους ζωντανούς ιστούς, δεν διαρρέεται από αιμοφόρα αγγεία, δεν αποτελεί μέρος του λεμφικού συστήματος και δεν υπάρχουν σε αυτόν νεύρα. Ως αποτέλεσμα, η θρέψη του χόνδρου δεν είναι τόσο γρήγορη όσο σε άλλους ιστούς που έχουν αιμοφόρα αγγεία, παρ’ όλα αυτά είναι εφικτή. Η φυσική διαδικασία θρέψης του χόνδρου γίνεται με διάχυση που επιταχύνεται με τη πίεση του χόνδρου.
Μία από τις λύσεις της αναγεννητικής ιατρικής για την αναγέννηση των χόνδρων δόθηκε με την ακτινοβολία λέιζερ μέσω της οποίας ελέγχονται κάποιοι λανθάνοντες πόροι της κυτταρικής παροχής και του κυτταρικού μεταβολισμού των δομών του χόνδρου. Πιο συγκεκριμένα, διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι η ακτινοβολία των χαμηλής έντασης λέιζερ, όπως αυτό της θεραπείας-coMra®, επιτρέπει φυσικές και χημικές τροποποιήσεις στην Εξωκυττάρια Μήτρα που είναι υπεύθυνη και προάγει την πρόσφυση και πολλαπλασιασμό των χονδροκυττάρων και ουσιαστικά τη δημιουργία εκ νέου χονδρικού ιστού. (Sobol, Shekhter, Guller, Baum, & Baskov, 2011).
Το βασικό πλεονέκτημα της ακτινοβολίας λέιζερ είναι η ενεργοποίηση των αντιδράσεων που οδηγούν στο «γέμισμα» των ελαττωματικών χόνδρων με υαλώδη ιστό. Οι βασικοί βιολογικοί μηχανισμοί αυτών των αντιδράσεων είναι η διέγερση της διαφοροποίησης των ανώριμων και βλαστικών κυττάρων, και η αύξηση της συσσώρευσης των συστατικών της Εξωκυττάριας Μήτρας από τα χονδροκύτταρα του υαλώδους χόνδρου. Επιπλέον, η ακτινοβολία λέιζερ βοηθά ως ένα βαθμό στην αποδιαφοροποίηση των ώριμων χονδροκυττάρων για την αναζωογόνηση του ιστικού κυτταρικού πληθυσμού, και στην ανάκτηση της ικανότητάς τους να διαιρούνται και να αποκαταστούν τον χαμένο όγκο του ιστού.
Η θεραπεία-coMra® μέσω της ακτινοβολίας λέιζερ ενεργοποιεί την πλειονότητα αυτών των αντιδράσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλαγές στην Εξωκυτταρική Μήτρα του χόνδρου και κατά συνέπεια τη διέγερση της αναγεννητικής του διαδικασίας. Η θεραπεία-coMra® συνδυάζει 4 ακτινοβολίες με αναγλητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και στηρίζει τον οργανισμό μας και τοπικά (εκεί που υπάρχει πόνος και ανάγκη θεραπείας), αλλά και συστημικά (ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και τη σωματική βιοδιέγερση).
Βιβλιογραφία
Sobol, Ε., Shekhter, Α. Guller, Α., Baum, Ο., & Baskov, Α. (2011). Laser-induced regeneration of cartilage, Journal of Biomedical Optics, 16(8).

 http://comra-hellas.gr/?p=