Σάββατο, Ιουνίου 16

Έρευνα: Τα όσπρια «ρίχνουν» το σάκχαρο του αίματος

Τα όσπρια «ρίχνουν» το σάκχαρο του αίματος
Αντικαθιστώντας το ρύζι ή τις πατάτες με όσπρια μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έως και κατά 20%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Guelph που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.
Η καθηγήτρια Άλισον Ντανκαν και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι αντικαθιστώντας μισή
μερίδα αμυλούχων τροφών με όσπρια μπορεί να μειωθεί σημαντική η ανταπόκριση του σώματος στους υδατάνθρακες.
Η αντικατάσταση μισής μερίδα ρυζιού με φακές έριχνε το σάκχαρο του αίματος έως και κατά 20%. Η αντικατάσταση των πατατών με φακές συντελούσε σε μείωση 35%.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 24 υγιείς ενήλικες και τους ζήτησαν να φάνε τέσσερα διαφορετικά πιάτα: μόνο ραφιναρισμένο ρύζι, μισή μερίδα ρύζι και μισή μερίδα μεγάλες πράσινες φακές, μισή μερίδα ρύζι και μισή μερίδα μικρές πράσινες φακές και μισή μερίδα ρύζι και μισή μερίδα καφέ φακές.
Επίσης μέτρησαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των εθελοντών πριν και μετά από δύο ώρες αφού είχαν φάει.
Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και όταν το ρύζι αντικαταστάθηκε με πατάτες.
Τα επίπεδα της γλυκόζης έπεσαν εξίσου όταν η μισή ποσότητα αμυλούχου τροφίμου είχε αντικατασταθεί με φακές.
Η γλυκόζη του αίματος περιλαμβάνει το σάκχαρο του αίματος κατά την πέψη στο άνω πεπτικό σύστημα και εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε άμυλο των τροφίμων που καταναλώνονται.
«Τα όσπρια όπως οι φακές μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την έκκριση των σακχάρων που περιέχουν τα αμυλούχα τρόφιμα, μειώνοντας εν τέλει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.lykavitos.gr