Τετάρτη, Ιουνίου 13

Τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνεις για “δυνατό” μυαλό!


Πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου πιο δυνατό; Οι επιστήμονες κατέληξαν πως δύο δραστηριότητες αρκούν για να κάνουν το μυαλό σου πιο δυνατό και κοφτερό. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις μαθήματα…;

Καθώς περνούν τα χρόνια αναρωτιέσαι πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου πιο δυνατό. Βλέπεις ντοκιμαντέρ, λύνεις sudoku αλλά τίποτα από αυτά μάλλον δεν λειτουργεί. Οι επιστήμονες ήρθαν και μας λένε τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνουμε για δυνατό μυαλό.

Πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου πιο δυνατό; Μουσική και γλώσσες! Αν μαθαίνεις μουσική, κάποιο όργανο ή γράφεις στίχους ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική και αν μαθαίνεις και μια δεύτερη γλώσσα τότε το μυαλό σου είναι πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου πιο δυνατό
lifehacker.com
Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Rotman Research του Baycrest διαπίστωσαν ότι οι μουσικοί και οι άνθρωποι που είναι δίγλωσσοι χρησιμοποιούν λιγότερους εγκεφαλικούς πόρους όταν ολοκληρώνουν μια εργασία μνήμης.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, άτομα με μουσικό ή δίγλωσσο υπόβαθρο ενεργοποίησαν διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα κατά την ολοκλήρωση μιας εργασίας και έδειξαν μικρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έφεραν εις πέρας μια εργασία. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με όσους μιλούν μόνο μια γλώσσα ή δεν έχουν μουσική εκπαίδευση.
Από τα ευρήματα, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο οποίος είναι επιστήμονας στο Rotman Research Institute της Baycrest και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε πως τα ευρήματα έδειξαν ότι μουσικοί και δίγλωσσοι χρειάζονται λιγότερη προσπάθεια να εκτελέσουν ένα καθήκον και αυτό τους προστατεύει και καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας.
Πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου πιο δυνατό
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, πως οι εμπειρίες ενός ατόμου, είτε μαθαίνουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο είτε μια άλλη γλώσσα, μπορούν να διαμορφώσουν και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και τα δίκτυα που χρησιμοποιούν.
Μουσικοί και δίγλωσσοι έχουν καλύτερη μνήμη, είναι πιο συγκεντρωμένοι ενώ μπορούν να θυμηθούν με μεγαλύτερη ευκολία έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια λίστα με οδηγίες.
Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, οι μελετητές ανέλυσαν τα μυαλά 41 νέων ενήλικων μεταξύ 19-35 που ήταν στις κατηγορίες: Μιλούσαν Αγγλικά και δεν ήταν μουσικοί, ήταν μουσικοί που μιλούσα μόνο Αγγλικά και δίγλωσσοι που δεν έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο.
Οι ερευνητές είχαν ήδη τις εικόνες του εγκεφάλου του κάθε συμμετέχοντα, ενώ τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν εάν ένας ήχος, είτε από ένα μουσικό όργανο, από το περιβάλλον ή από έναν άνθρωπο, ήταν ο ίδιος με τον προηγούμενο. Επιπλέον ,τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν αν ο ήχος προέρχεται από την ίδια κατεύθυνση με τον προηγούμενο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μουσικοί θυμήθηκαν τον τύπο του ήχου πιο γρήγορα από ότι τα άτομα σε άλλες ομάδες, ενώ οι δίγλωσσοι και οι μουσικοί είχαν καλύτερες επιδόσεις στο κομμάτι “αν ο ήχος προέρχεται από την ίδια κατεύθυνση”.
Όσον αφορά στους ανθρώπους που μιλούν δύο γλώσσες, αυτοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τους ήχους αφού οι πληροφορίες διακινούνται μέσω δύο “καναλιών” γλώσσας και όχι μόνο μιας.
Εσύ αναρωτιέσαι ακόμα πώς μπορείς να κάνεις το μυαλό σου πιο δυνατό; Ξεκίνα να μαθαίνεις ένα μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα!

ipop.gr