Δευτέρα, Ιουνίου 18

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης & πρόωρου θανάτου

Η μοναξιά βλάπτει την καρδιά και αποτελεί σοβαρό προγνωστικό δείκτη πρόωρου θανάτου, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.
Η μελέτη εστίασε στη χαμηλή κοινωνική δικτύωση και τη σχέση της με χειρότερη υγεία σε 13.463 άτομα που είχαν ισχαιμική καρδιακή νόσο, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, ή βαλβιδοπάθεια.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από εθνικά μητρώα και τα συνδύασαν με τη μελέτη DenHeart που είχε συμπεριλάβει όλους τους ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014 από πέντε καρδιολογικά κέντρα της Δανίας και είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για τη σωματική και ψυχική τους υγεία και τον τρόπο ζωής τους.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν ζούσαν μόνοι ή όχι, καθώς και αν αισθάνονταν μοναξιά.
Το αίσθημα της μοναξιάς σχετίστηκε με χειρότερη υγεία σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως του είδους της καρδιακής νόσου από το οποίο έπασχαν και αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο της μόρφωσης, άλλες παθήσεις, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: «», key:»», target: «_blank» } };
Η μοναξιά σχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας στις γυναίκες και σχεδόν διπλάσιο στους άνδρες.
Άνδρες και γυναίκες που ένιωθαν μόνοι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και είχαν σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που δεν αισθάνονταν μόνοι.
«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν είχε μελετηθεί ο συσχετισμός σε διαφορετικές μορφές της καρδιαγγειακής νοσηρότητας», εξήγησε η Ανν Βινγκααρντ Κριστενσεν, συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Κέντρο Καρδιάς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.
«Η μοναξιά είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης πρόωρου θανάτου, χειρότερης ψυχικής υγείας και χαμηλής ποιότητας ζωής στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και μάλιστα ισχυρότερος από το να ζει κανείς μόνος, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες» πρόσθεσε.
Τα άτομα με κακή κοινωνική υποστήριξη κινδυνεύουν περισσότερο επειδή κάνουν λιγότερο υγιεινή ζωή, συμμορφώνονται λιγότερο στη θεραπεία και επηρεάζονται περισσότερο από στρεσογόνα γεγονότα.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroHeartCare 2018.
Διαβάστε επίσης:
Στρες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής & πρόωρου θανάτου
Πώς μια χειραψία «προβλέπει» καρδιοπάθεια, καρκίνο και πρόωρο θάνατο
Κοινωνική απομόνωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη & γιατί


Πηγή