Πέμπτη, Ιουνίου 7

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επαναφέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο του παγκοσμίου τένις

  Γεννημένος στην Αθήνα το 1998, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, είναι ο μόνος Έλληνας τενίστας που έχει καταφέρει να πλασαριστεί μέσα στο τοπ 100 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πρόσφατα, έκανε το όνομά του ευρέως γνωστό, όταν στο φετινό Barcelona Open έφτασε στον τελικό για να αναμετρηθεί με τον μεγάλο Ραφαέλ Ναδάλ από τον οποίο τελικά ηττήθηκε, έχοντας καταφέρει να πάρει μόνο τρία παιχνίδια.


Ωστόσο, ο ταχύτατα ανερχόμενος 19χρονος τενίστας έδωσε μια σαφή εικόνα για το ποιος είναι, τι ζητά και που μπορεί να φτάσει. Σε δήλωσή του εξέφρασε ξεκάθαρα πόσο εκτιμά την κληρονομιά του λέγοντας: «Το να ταξιδεύεις 30 βδομάδες το χρόνο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκπροσωπείς
την πατρίδα σου. Νιώθω υπερήφανος που εκπροσωπώ τη γαλανόλευκη σημαία της χώρας μου. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που τα πηγαίνω καλά και μαζί μου παίρνει τα εύσημα και η Ελλάδα. Απλά, δίνω τον καλύτερό μου εαυτό ώστε να υπενθυμίζω στον κόσμο ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ένας καλός τενίστας ανεξάρτητα από την καταγωγή του».

Έπειτα από τον τελικό κόντρα στον Ναδάλ, ο Τσιτσιπάς απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα. Έδωσε πολλές συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ και δέχθηκε συγχαρητήρια από Έλληνες πολιτικούς. «Είμαι πολύ χαρούμενος που τράβηξα την προσοχή του κόσμου και  αυτό μου δίνει κίνητρο για να συνεχίσω ακόμα καλύτερα στο μέλλον και να γίνω πιο δημοφιλής. Ελπίζω να εμπνεύσω όλο και περισσότερους να ασχοληθούν με το τένις στην Ελλάδα».


Ο Τσιτσιπάς, έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώ βρισκόταν στην Πορτογαλία όπου αγωνιζόταν στο ‘Millennium Estoril Open’ και η αισιοδοξία του ήταν δικαιολογημένη.
Είχε ξεκινήσει τη σεζόν του 2018  από την 91η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στη συνέχεια κατάφερε να ανατρέψει τον πολλά υποσχόμενο Ντένις Σαποβάλοφ
στο Μόντε Κάρλο και να ανακόψει την πορεία της εκπληκτικής τετράδας των Ντιέγκο Σβάρτσμαν, Άλμπερτ Ράμος Βίνολας, Ντόμινικ Τιέμ και Πάμπλο Καρένιο Μπούστα, στον δρόμο για τον τελικό της Βαρκελώνης. Mάλιστα ο Τίεμ ήταν δύο φορές ημιφιναλίστ του French Open και είναι φαβορί για τον φετινό τίτλο. Συνεχίζοντας αυτή την εξαιρετική προσπάθεια που έκανε στην Ισπανία, κατάφερε να φτάσει και στον προτελευταίο γύρο στο Estoril Open, όπου δυστυχώς έχασε στο tie-break του τελευταίου σετ από τον Πορτογάλο Ζοάο Σόουζα, ο οποίος κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα.

Μετά από όλες αυτές τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο ATP World Tour, ο Τσιτσιπάς έφτασε στη 40η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η άνοδος 51 θέσεων στην κατάταξη ATP  είναι η πιο σημαντική που έχει σημειωθεί από όλους τους παίκτες που βρίσκονται σήμερα στο Top 50. Πριν από το 2018, ο Τσιτσιπάς είχε καταγράψει μόνο τέσσερις νίκες σε αγώνες επιπέδου τουρνουά, ενώ μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018, κέρδισε σε 14 αγώνες αντίστοιχου επιπέδου.

Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε τον λόγο στον οποίο οφείλεται η εξαιρετική απόδοσή του στα χωμάτινα γήπεδα λέγοντας ότι αισθάνεται πολύ άνετα να παίζει στο χώμα. «Όταν παίζω σε αυτό το είδος γηπέδου, έχω ένα σαφές σχέδιο για το παιχνίδι μου ανεξαρτήτως αντιπάλου. Έχει να κάνει περισσότερο με την τακτική που ακολουθώ. Μου αρέσει να παίζω στο χώμα».

Μετά από αυτά, ο 19χρονος Τσιτσιπάς μίλησε για το δέος που αισθάνθηκε όταν αντιμετώπιζε τον «Ράφα» στον τελικό της Βαρκελώνης. Ο Τσιτσιπάς, ο πρώτος Έλληνας εδώ και 45 χρόνια που φτάνει σε τελικό παγκοσμίου τουρνουά επιπέδου ATP,  προσέγγισε αυτή την αναμέτρηση με μια θετική, αλλά ρεαλιστική στάση, γνωρίζοντας ακριβώς γιατί ο αντίπαλός του θεωρείται παγκοσμίως ως ο καλύτερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ στο χώμα. «Ήταν μια εμπειρία ζωής», δήλωσε ο Τσιτσιπάς. « Ήταν κάτι που ονειρευόμουν εδώ και πολλά χρόνια και τελικά συνέβη».

Η πρώτη νίκη σε Grand Slam του κορυφαίου Έλληνα τενίστα, ήταν στον πρώτο γύρο του Roland Garros απέναντι στον Κάρλος Ταμπερνέρ όπου επικράτησε με 3-1 σετ. Όμως, η φετινή πορεία του στο Roland Garros διακόπηκε στον 2ο γύρο από τον Ντόμινικ Τιμ, νούμερο 8 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Τσιτσιπάς πάλεψε σκληρά με τον Αυστριακό ο οποίος τελικά τού επιβλήθηκε με 3-1 σετ, μετά από μια διήμερη αναμέτρηση που, όμως, τον έφερε ακόμα πιο κοντά στο Τοπ 30.

Ωστόσο, παρά τον πρόωρο αποκλεισμό του από το πρώτο του Grand Slam, ο καθορισμός στόχων και η συνεπής επίτευξή τους δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα για τον Τσιτσιπά. Είναι ένας παίκτης με μεγάλες φιλοδοξίες και για να τις εκπληρώσει θα χρειαστεί να δώσει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του, αφού δεν συμβιβάζεται με τίποτε λιγότερο από το καλύτερο.

"Θέλω να αφήσω το στίγμα μου", λέει. "Εξάλλου, αυτή είναι η δουλειά μου· άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με το τένις όταν ήμουν μόλις 12 χρονών. Έτσι, θέλω να κερδίζω τουρνουά, Grand Slam, να γίνω δημοφιλής εντός και εκτός Ελλάδας, να κάνω δημοφιλές το τένις στην Ελλάδα και να σπάω ρεκόρ. Αυτοί είναι οι στόχοι μου για το μέλλον».