Δευτέρα, Ιουνίου 18

EKTAKTO – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ… ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ!

tsipras-kammenos-800x445-750x430
Επιτάχυνση των εξελίξεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο φαίνεται να δρομολογεί η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κατάθεση πρότασης μομφής στην κυβέρνηση Τσίπρα για το Σκοπιανό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός των εσωκομματικών αναταράξεων στο Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να αναζητούν τρόπους αποφυγής της ρήξης μεταξύ τους έναντι της τελικής συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, όπως επίσης και των φυγόκεντρων τάσεων που δημιουργήθηκαν στους Ανεξάρτητους Ελληνες, με βουλευτές του μικρότερου κυβερνώντος κόμματος να δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Πληροφορίες που διαρρέονται στο διαδίκτυο αναφέρουν, επίσης, ότι με αφορμή την πρόταση μομφής αναπτύσσεται κινητικότητα στους ανεξάρτητους βουλευτές, με χαρακτηριστική περίπτωση τον βουλευτή Λάρισας (προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων) Γιώργο Κατσιαντώνη, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η κίνησή του αυτή αποτελεί πρελούδιο για την προσχώρησή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ.
Ολες αυτές οι περιπλοκές μεγιστοποιούν την πολιτική ρευστότητα και δημιουργούνται συνθήκες μη αναστρέψιμης αστάθειας στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι εκλογές το φθινόπωρο να φαντάζουν πολύ πιο ρεαλιστικές από εκείνες του Μαΐου ή του Σεπτεμβρίου του 2019.

Κρίσιμο ζήτημα που αξίζει να υπογραμμιστεί είναι ότι η αρχική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού να δημιουργήσει συνθήκες αποσυσπείρωσης στην Κεντροδεξιά, έχουν ήδη πέσει στο κενό. Αλλωστε, τόσο σε επίπεδο πρώην πρωθυπουργών (Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και ηγετικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Βαγγέλης Μεϊμαράκης), από την ώρα που κατετέθη η πρόταση μομφής, η συσπείρωση έχει εδραιωθεί.
Μάλιστα, η περίφημη διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας στους δεξιούς ψηφοφόρους, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί, ενώ οι συγκεντρώσεις που εξελίσσονται ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης δημιουργούν από μόνες τους μία δυναμική συντριπτική ενάντια στην Αριστερά και τα «εξαπτέρυγά» της και υπέρ της Κεντροδεξιάς παράταξης. Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι οι συγκεντρώσεις για τα εθνικά θέματα δείχνουν ότι αποκτούν μεγέθη τα οποία αιφνιδιάζουν με τον όγκο τους σχεδιασμούς και υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.
Ετσι, μπορεί τα τελευταία προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου, παρά τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν, να ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο χωρίς σπουδαίες κινητοποιήσεις στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες από το συγκεντρωμένο πλήθος της Πλατείας Συντάγματος, ανάλογες με τις «πλατείες» των Αγανακτισμένων. Αυτό ως εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει κάλλιστα μη αναστρέψιμες αρρυθμίες στην κυβερνητική κανονικότητα.makeleio.gr