Τετάρτη, Ιουλίου 11

ΝΑΤΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ι Ενισχυμένη εποπτεία με 14 συν δύο όρους

Ενισχυμένη εποπτεία με 14 συν δύο όρους
Τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι πρόθεσή της είναι να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στη συνέχιση και στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τη χώρα να επιτρέψει στην κανονικότητα.

Θα εκδίδονται τριμηνιαίες αναφορές με τα ευρήματα της Κομισιόν και θα υποβάλλονται στο
Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή και στο EuroWorking GroupΠροβλέπει τριμηνιαίους ελέγχους για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, που θα επιτρέπει την αντιμετώπισή τους σε αρχικό στάδιο.

Θα εκδίδονται τριμηνιαίες αναφορές με τα ευρήματα της Κομισιόν και θα υποβάλλονται στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή και στο EuroWorking Group. H ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνεται στη βάση των θετικών αναφορών.

«Η απόφασή μας να ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ειδικά στην περίοδο μετά το πρόγραμμα» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζει πως η 20ή Αυγούστου θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την Ελλάδα και επισημαίνει την ανάγκη να επιμείνει η χώρα στο μονοπάτι της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

«Η ενισχυμένη εποπτεία είναι εκεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές. Οι επενδυτές και οι εταιρείες θέλουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα» τονίζει, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρει η χώρα να προσελκύσει νέες θέσεις εργασίας.

Από τη μεριά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια.


«Η Ευρώπη θα παραμείνει δεσμευμένη στη στήριξη της χώρας. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό» αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν ισοδυναμεί με τέταρτο πρόγραμμα. Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι ένα γεγονός αλλά μία διαδικασία, απαντά.

Ουσιαστικά παραπέμπουν στο SMoU (το οποίο θα επικυρωθεί αύριο στην τελική του μορφή και από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ σε σύνοδο του ESM η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα με το Eurogroup).

Επίσης, παραπέμπουν στο δισέλιδο κείμενο Δεσμεύσεων της Ελλάδας της 21ης Ιουνίου.

Τα δύο κείμενα μεταξύ άλλων προβλέπουν:

· Δέσμευση για μείωση των συντάξεων το 2019, όπως και για μείωση του αφορολόγητου το 2020.

· Πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή των πολιτικών, αλλά και διασφάλιση της τεχνικής επάρκειας του ελληνικού Δημοσίου.

· Υιοθέτηση κάθε μέτρου που θεωρείται αναγκαίο καθώς αλλάζουν τα δεδομένα.

· Ρητή δέσμευση για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας μέσα από ετήσια εκκαθάριση του clawback (πριν από τον Ιούνιο κάθε έτους).

· Αναπροσαρμογή των φόρων ακινήτων το 2019 και το 2020.

· Ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ έως τα μέσα του 2020.

· Νέες παρεμβάσεις στα επιδόματα αναπηρίας, μεταφορικών δαπανών και ΚΕΑ εντός του 2019.

· Πλήρη στελέχωση του Δημοσίου εντός του 2018.

· Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μεσοπρόθεσμα.

· Πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

· Συγκεκριμένα κριτήρια στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων.

· Αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση της ναυτιλιακής βιομηχανίας

· Πρόβλεψη για δημοσιονομικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των πιθανών δικαστικών αποφάσεων τώρα και στο μέλλον.

· Η Ελλάδα δεσμεύεται να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου πριν από την υιοθέτησή τους.