Δευτέρα, Ιουλίου 16

Αυτό που κάνουν -συνήθως- κάθε βράδυ οι άνθρωποι είναι να "λουφάζουν" για ύπνο τις επιθυμίες τους.

Φωτογραφία του Gerasimos Saltos.

Gerasimos Saltos
Αυτό που κάνουν -συνήθως- κάθε βράδυ οι άνθρωποι είναι να "λουφάζουν" για ύπνο τις επιθυμίες τους.
Το πρωί..τις ξαναφορτώνονται..και τις κουβαλούν όλη μέρα..και τανάπαλιν.
Ξεχνούν ότι οι επιθυμίες είναι άπειρες και ποτέ δεν θα μπορέσουν να τις ικανοποιήσουν... ενώ, λίγες μόνο ανάγκες, είναι αρκετές για να νοιώσουν χαρούμενοι και ευτυχείς.
Κι αυτές δεν είναι - κατά βάσιν- υλικές, είναι συναισθηματικές.
Αν εξασφαλίσουν τις φυσικές τους ανάγκες (τροφή, στέγη, ενδυμασία, κ.λ.π) η συναισθηματική κάλυψη είναι αυτή που θα τους διατηρήσει ψυχικά υγιείς, πνευματικά δημιουργικούς αλλά και σωματικά εύρωστους (δυνατούς).
Το μυστικό της ψυχικής ευημερία μας, αντανακλάται στην πράξη της Αγάπης και εστιάζεται στο τρίπτυχο:

«Δίνω Αγάπη»
«Παίρνω Αγάπη» και
«Νοιώθω αυτοαξία» (Αποδοχή/ Αυτοαγάπη/Αξίζω).
Η έννοια της αυτοαξίας, εμπεριέχει δύο σημαντικά στοιχεία πραγμάτωσης του εαυτού: Την αυτο-αποδοχή και την αυτο-αγάπη.
Όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου (με όλα τα χαρακτηριστικά του και δη τα αρνητικά) και τον αγαπήσω βαθιά (στην κυριολεξία, τον λατρέψω), αποκτά άλλη διάσταση η ιδέα του εαυτού (αυτοεικόνα), αλλά και η ίδια η ζωή.
Ενισχύεται η εμπιστοσύνη μου σε μένα (κατ' επέκτασιν και στους άλλους), αναδύεται ο - καταχωνιασμένος στο ντουλάπι της ντροπής και των ενοχών- αυτοσεβασμός μου, διεκδικώ με θάρρος τα δικαιώματά μου, εκφράζω τα συναισθήματά μου και θέτω τα όριά μου, χωρίς το φόβο της απόρριψης ή εγκατάλειψης, απελευθερώνομαι απ' την καχυποψία και συνδιαλέγομαι με Αγάπη και ενσυναίσθηση με τους άλλους, βιώνω τις εμπειρίες μου, με τη χαρά του ταξιδευτή και τη σοφία του ανιχνευτή, αποκτά νόημα και σκοπό η ζωή μου αλλά και αξία οι πράξεις μου και οι επίλογές μου.
Η εύρεση του σκοπού της ύπαρξής μας και η επιδίωξη, για τα σημαντικά και ουσιώδη πράγματα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καλύπτονται οι πραγματικές μας ανάγκες (όχι οι επιθυμίες μας) και η ζωή να μοιάζει, σαν ένα ενδιαφέρον, διασκεδαστικό αλλά και μυστηριώδες ταξίδι.
Αν καλυφτούν αυτές οι ανάγκες μας, δεν θα επισκιάζουν το νου και την καρδιά μας, τοξικές σκέψεις και ψυχολογικά προβλήματα, όπως και κάθε μέρα που θα ξυπνάμε ..θα αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη γι' αυτά που έχουμε... και ευλογία που γεννηθήκαμε άνθρωποι.
Τόσο απλό...μα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο (;)....να το νοιώσουν, πολλοί από μας!!
Υ.Γ1. Το τρίπτυχο της ψυχικής ευημερίας, φαίνεται τόσο απλοϊκό και εύκολο, που σαν ιδέα, μπορεί να εγείρει και τον γέλωτα.
Σαν αρχή μπορεί ο καθένας σας να γελάσει.
Σε δεύτερο χρόνο όμως, ας αναρωτηθεί... αν ο ίδιος βιώνει αυτή τη συνθήκη.
Δεν είμαι σίγουρος, κατά πόσο θα συνεχίσει να του φαίνεται αστείο ..ή θα τον πάρουν τα κλάματα.
Υ.Γ2. Παρατήρησε ένα μεροκαματιάρη που στο σπίτι του βασιλεύει η Αγάπη, κι ένα πλούσιο, που δεν του έχουν μάθει ν' αγαπά...και δες, ποιος πραγματικά νοιώθει αλλά και είναι «πλούσιος».
Υ.Γ3. Ό,τι κι αν κατακτήσεις στη ζωή σου, αν δεν σε έχει ''κατακτήσει'' η Αγάπη...τα μεγάλα θα σου φαίνονται μικρά και τα απλά περίπλοκα.
Κι ο εαυτός σου, μέσα σ' αυτή την ''παραμόρφωση'', είτε θα αγωνιά, να κρύψει τη γύμνια και την ερημιά του, είτε θα περιπλέκεται με ανούσια για να φανεί σημαντικός.
Υ.Γ4. Πάρε μια ζυγαριά και βάλε από τη μια, ένα τόνο χρυσού κι από την άλλη, μια ανίατη και βαριά ψυχική νόσο. Ποιο από τα δύο, θα προτιμούσες να μην έχεις;
Υ.Γ5. Πόσο εύκολη φαντάζει η απάντηση...για όσους ''ζουν'', στη ψυχική τους ''κόλαση'';
Αλλά και πόσο δύσκολο να το καταλάβουμε, όλοι εμείς που διαβιούμε στον ''Παράδεισο''...κι απλά...οι αδαείς, δεν το έχουμε αντιληφθεί;
Gerasimos Saltos
Gerasimos Saltos

Φωτογραφία του Gerasimos Saltos.