Παρασκευή, Ιουλίου 13

Καινοτόμες ενδοσκοπικές τεχνικές αλλάζουν τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού (βίντεο)


Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr  
Στο πρόσφατο 4ο Αθηναϊκό Διεθνές Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 6 και 7 Ιουλίου 2018 συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ονόματα της Γαστρεντερολογίας από όλον τον κόσμο. Στο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση από ενδοσκοπικές αίθουσες και επιδείχθηκαν καινοτόμες ενδοσκοπικές τεχνικές που αλλάζουν τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού, όπως

ο οισοφάγος Barrett, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γαστροπάρεση, η αχαλασία, η ελκώδης κολίτιδα, κ.ά.  
Τι είναι η τεχνική POEM; 
H ενδοσκοπική μυοτομή από το στόμα (per-oral endoscopic myotomy ή POEM) είναι η πλέον σύγχρονη ενδοσκοπική τεχνική αντιμετώπισης κυρίως της αχαλασίας του οισοφάγου αλλά και παθήσεων του στομάχου, όπως η γαστροπάρεση (gastric POEM, ή G-POEM). Έχει ομοιότητες με την συμβατική χειρουργική θεραπεία, ωστόσο επειδή γίνεται με γαστροσκόπηση δεν δημιουργεί εξωτερικές χειρουργικές ουλές.  
Η POEM ανακαλύφθηκε από τον Dr Hirano Inoue και εντάσσεται σε μια σειρά σύγχρονων ενδοσκοπικών τεχνικών που ονομάζονται ενδοσκοπικές επεμβάσεις του τρίτου χώρου και στηρίζονται στον ενδοσκοπικό υποβλενογόνιο διαχωρισμό. Το γαστροσκόπιο, αντί να διέλθει μέσα από τον αυλό του ανώτερου πεπτικού συστήματος (οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο), διασχίζει κατά μήκος το τοίχωμα αυτού δημιουργώντας ένα τούνελ που χρησιμοποιείται ως χώρος εργασίας. Η μυοτομή POEM ανήκει στις επεμβάσεις που καλούνται natural orifice transluminal endoscopic surgery (NOTES). 
Η POEM αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις ασθενών: σοβαρή πνευμονική νόσος, κίρρωση του ήπατος με πυλαία γαστροπάθεια, σοβαρή διαταραχή της πήξης του αίματος και σοβαρή ίνωση του οισοφάγου (πχ από ακτινοβολία). 

Τι είναι η τεχνική ESD; 
Οι Ιάπωνες τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μικροεργαλεία, μινιατούρες χειρουργικών εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο ενδοσκόπιο και επιτρέπουν την αφαίρεση πρώιμου καρκίνου οισοφάγου, στομάχου και παχέος εντέρου, τεχνική γνωστή ως ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή (Endoscopic Submucosal Dissection ή ESD), χωρίς να χρειαστεί χειρουργική τομή, με την βοήθεια ενός γαστροσκοπίου.  
 Το επιτυχημένο 4ο Αθηναϊκό Διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα πολλών επιστημονικών φορέων όπως η Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδας, το Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ασίας, η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκόπησης Πεπτικού, η Παγκόσμια Εταιρεία Ενδοσκοπήσεων, η Ιαπωνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος. 
 Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε Live Demonstration από το 4ο Αθηναϊκό Διεθνές Συμπόσιο με αφαίρεση προκαρκινικών βλαβών οισοφάγου (υψηλού βαθμού δυσπλασία σε έδαφος οισοφάγου Barrett). Επίσης στο βίντεο θα δείτε πώς γίνεται η τοποθέτηση στεντ στον κύριο παγκρεατικό πόρο, και η χρωμοενδοσκόπηση για την ανάδειξη πρώιμων δυσπλαστικών βλαβών σε ασθενή με ελκώδη κολίτιδα που υποβάλλεται σε τακτικό περιοδικό έλεγχο με κολονοσκόπηση.