Τρίτη, Ιουλίου 17

Η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν προκάλεσε θύελλα

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ "ΦΛΕΡΤ" ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΣΧΑ
Η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν προκάλεσε θύελλα
«Θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πάρα πολύ καλή αρχή για όλους» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Ο Τραμπ έχοντας έρθει σε αντιμαχία με τους παραδοσιακούς του συμμάχους, όπως αυτή εκφράστηκε στις συνόδους του G7 και του ΝΑΤΟ, φαίνεται πως αισθάνθηκε άνετα όταν συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδροΣτα πηγαδάκια των πολιτικών του συμμάχων στις ΗΠΑ οι οποίοι παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, αυτή και μόνο η φράση προκάλεσε αν μη τι άλλο αναστάτωση.

Ο Τραμπ έχοντας έρθει σε αντιμαχία με τους παραδοσιακούς του συμμάχους, όπως αυτή εκφράστηκε στις συνόδους του G7 και του ΝΑΤΟ, φαίνεται πως αισθάνθηκε άνετα όταν συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο, στον οποίο εμφανίστηκε να εκφράζει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Η απάντησή του σε σχετική ερώτηση περί υποψίας ρωσικού «δακτύλου» στις αμερικανικές εκλογές του 2016 ήταν αρκετά σαφής, πυροδοτώντας νέα σχόλια για τη στάση του Τραμπ έναντι των νυν συμμάχων του και το «άνοιγμά του» προς εν δυνάμει νέους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της CIA τον ενημέρωσε σχετικά, αλλά ο ίδιος διατηρεί τις αμφιβολίες του. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να έχει ανακατευτεί η Ρωσία» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν εξαιρετικά ισχυρός και κατηγορηματικός στη διάψευσή του».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά για το εάν επιθυμούσε να νικήσει ο Τραμπ στην αναμέτρησή του με τη Χίλαρι Κλίντον, απάντησε ευθέως «ναι, το ήθελα, γιατί τασσόταν υπέρ της ομαλοποίησης των αμερικανορωσικών σχέσεων».

Βέβαια τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο έπειτα από την πρωτοφανή αποκάλυψη του Ρώσου προέδρου ότι «μαύρα ρωσικά λεφτά» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και 400 εκατομμύρια από αυτά κατευθύνθηκαν στον προεκλογικό αγώνα της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ, πάντως, είχε τοποθετηθεί εκτενώς σχετικά με τις διαθέσεις του πριν από τη συνάντηση, μέσω των social media - όπως άλλωστε το συνηθίζει. Έγραψε χαρακτηριστικά στο Τwitter ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία ποτέ δεν ήταν χειρότερη εξαιτίας πολλών χρόνων ανοησίας και βλακείας από πλευράς ΗΠΑ, με τελευταίο δείγμα το κυνήγι μαγισσών» – υπονοώντας τις έρευνες του ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Μόσχα. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 Ρώσων πρακτόρων για παραβίαση των αρχείων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.





Στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Τραμπ επικεντρώθηκε στις συγκεκριμένες κατηγορίες, με τον Πούτιν να χρησιμοποιεί μια διπλωματική «ντρίμπλα» προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ρωσίας εισηγήθηκε Μόσχα και Ουάσιγκτον να ανακρίνουν από κοινού τους 12 Ρώσους πράκτορες, ενεργοποιώντας διμερή συμφωνία του 1999 για ζητήματα δικαστικής συνδρομής.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προτίθεται να ζητήσει και ο ίδιος να ανακρίνει πρόσωπα που βρίσκονται στις ΗΠΑ και κατηγορούνται για ενέργειες εις βάρος της χώρας του. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε «καταπληκτική» την ιδέα του κι έτσι μία διπλωματική κρίση φαίνεται πως ξεπεράστηκε με «συνοπτικές διαδικασίες».

Θύελλα αντιδράσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη στάση του στο Ελσίνκι προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, ο οποίος δήλωσε πως η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου «ξεπέρασε το όριο ανάμεσα στο πλημμέλημα και το έγκλημα. Ήταν ξεκάθαρα προδοτική».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε «απερίσκεπτες, επικίνδυνες και αδύναμες» τις δηλώσεις του. Η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, τοποθετήθηκε, διερωτώμενη «με τι κρατάει τον Τραμπ ο Πούτιν;».

Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών υπήρξαν επίσης φωνές που διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση του Τραμπ. Ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ χαρακτήρισε «επονείδιστες» τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, του συνέστησε «να αντιληφθεί ότι η Ρωσία είναι αντίπαλος» των ΗΠΑ. Τόνισε, δε, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» για την παρέμβασή της στις εκλογές του 2016.

«Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ καθώς θα συναντά τον Πούτιν: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;» ήταν το σχόλιο της Χίλαρι Κλίντον στο Τwitter.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε με την εκτίμηση Τραμπ περί κάκιστων αμερικανορωσικών σχέσεων, με ανάρτησή του επίσης στο Τwitter. Ωστόσο, οι δύο πρόεδροι έχουν καλές σχέσεις, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Εκτιμούν ο ένας τον άλλον και μπορούν να συζητούν ιδιαίτερα καλά μεταξύ τους» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.






http://www.zougla.gr/