Σάββατο, Ιουλίου 14

Το “μεταμνημόνιο της γραβάτας”

Η ανακοίνωση της Κομισιόν για την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας επισφραγίζει το “μεταμνημόνιο της γραβάτας” που αποφασίστηκε από το τελευταίο Eurogroup, παρατείνοντας και επιδεινώνοντας την ΕλληνικήΤραγωδία,  παρ’ ολες τις γελοίες θριαμβολογίες κυβερνώντων και δημοσιογραφούντων παπαγάλων για δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Στην πραγματικότητα, η μεταμνημονιακή εποχή θα ακόμα χειρότερη από την εποχή των μνημονίων, αφού η Ελλάδα έχει μπει  στον γύψο μέχρι το 2060.Ύστερα από τα διαδοχικά μνημόνια, τώρα έχουμε το “μεταμνημόνιο της γραβάτας” που είναι βαρύτερο από τα προηγούμενα αφού δεν αφήνει περιθώρια ανάσας για την ελληνική οικονομία και προοπτική εξόδου από την κρίση και την ξένη κατοχή.

Το μεταμνημόνιο της γραβάτας κατοχυρώθηκε με το Euroworking Group της 22-21 Ιουνίου 2018 στην επίσημη ανακοίνωση του οποίου αναφέρονται τα ακόλουθα :

«Το EG καλωσορίζει την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκει και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Η ανάλυση της Ε.Ε. υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα [2,2% του ΑΕΠ] κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060.Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρετήσης του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεοσπρόθεσμα και κάτω του 20% από εκεί και πέρα, ενώ θα διασφαλίζεται ότι το χρέος θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης.Μεσοπρόθεσμα αυτό περιέχει τα ακόλουθα εμπροσθοβαρή μέτρα:

– Την κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF).

– Tη χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) από τον λογαριασμό του ESM και την συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

– Μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF [κατά 10 χρόνια] και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά [10 – 15 χρόνια].

– Συμφωνούμε ότι στη βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, το Eurogroup θα αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Προϋπόθεση είναι να τηρείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μακροπρόθεσμα, το EG υπενθυμίζει την συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου. Οποτε ενεργοποιείται από το Eurogroup, θα περιέχει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF, στο βαθμό του είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης και δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Το EG τονίζει πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα.

Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των μέτρων έναντι των αγορών, συμφωνήσαμε ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, θα συνδεθούν με την επιστροφή των SMPS ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις,όπως καταγράφονται στο παράρτημα, για να ολοκληρώσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για ολοκλήρωση μέτρων που δεν εξαρτώνται απολύτως από την κυβέρνηση), με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.Το EG χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές.Οι τριμηνιαίες αναφορές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων για τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Θα είναι η βάση επί της οποίας το EG θα αποφασίζει την επιστροφή των SMPs και ANFAs και την κατάργηση του επιτοκίου step up.

ΕΛΣΤΑΤ

Υπενθυμίσαμε ότι οι νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα έντονης ανησυχίας. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για τις νομικές διαδικασίες εναντίον του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων. Το EG συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που επικύρωσε η Eurostat και κατατέθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ότι είναι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη.Το EG δίνει εντολη στους θεσμούς να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και τα αναφέρουν στο EG στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ύψος δόσης

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης ύψους [11,7 – 21,7] δισ. ευρώ. Από αυτό το συνολικό ποσό, [5,5] δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του χρέους, ενώ [6,2-16,2] δισ. θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας. Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας [20,8-30,8] δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για [περίπου 21 – περισσότερο από 28] μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Συμμετοχή ΔΝΤ

(Η διοίκηση του ΔΝΤ καλωσόρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που έγινε σήμερα από τα κράτη-μέλη – [και συμφωνεί ότι αυτό μπορεί να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο]- παρόλο που το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης μαζί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς).Τέλος, συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Επίσης επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειες της για μεταρρύθμιση και επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα από το Eurogroup της 22/1/2018

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup που έγινε στις αρχές του χρόνου, στις  22 Ιανουαρίου 2018 και την επιλεγόμενη “Έκθεσης Συμμόρφωσης” των Θεσμών (Compliance Report), αποφασίστηκε να γίνουν 10.000 πλειστηριασμοί κατά την τρέχουσα χρονιά του 2018 και από το 2019 μέχρι το 2021, κάθε χρόνο 40.000 πλειστηριασμοί. Αυτό σημαίνει ότι, από το 2018 μέχρι το 2021 θα έχουν εκποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 130.000 ακίνητα.

Επι πλέον αποφασίστηκε να προωθηθούν  αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, αύξηση του ΕΝΦΙΑ  λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) στο τέλος Ιουνίου και μείωση του αφορολόγητου  από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρω,

Αυτό το εξωφρενικά βαρύτατο αντίτιμο είναι το αντάλλαγμα που  που έδωσε η κυβέρνηση του “πάση θυσία στο ευρώ” για να εξασφαλίσει τη “δόση” της, η οποία στο σύνολό της θα χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν δανειακές υποχρεώσεις. Τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) αναμένεται να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).

Στην ίδια απόφαση του Eurogtroup της  22/1/2018 αναφέρονται 88 προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα :

  • Επανυπολογισμός και μειώσεις των  συντάξεων από 1.1.2019.

  • Περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

  • Μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

  • Εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο για ποσά πάνω από 500 ευρώ

  • Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

  • Αποκοπή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ψήφιση νομοσχεδίου για τις προς πώληση μονάδες. Εφαρμογή επιπλέον μέτρων για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης.

  • Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

  • Προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Ως τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος.

    Εκπόνηση οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Συγχαρητήρια στην πρόθυμη κυβέρνηση και γελοία εικονική αισιοδοξία

Ύστερα από τις επιτυχείς εξετάσεις που έδωσε η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2018, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβια τις δεσμεύσεις της για τα 88 προαπαιτούμενα, οι Εταίροι μας  φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αυτό καταγράφεται στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, σε δηλώσεις εκπροσώπων τους καθώς και από τον διεθνή τύπο. Το μόνο που τους ενοχλεί είναι η συνέχιση των δικαστικών διώξεων για τους ανθρώπους τους στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΣΤΑΤ, φτάνοντας στο σημείο να επιδιώκουν ως και την ανατροπή δικαστικών αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα, με τα μέτρα που αποφασίστηκαν απο το τελευταίο και τα προηγούμενα Eurogroup, φτωχοποιείται ακόμα περισσότερο ο ελληνικός λαός και υφαρπάζεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία έναντι των τεχνητών χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος ανερχόταν σε 158 δις το 2002 που ενταχθήκαμε στο ευρώ και σήμερα, με τον συνυπολογισμό και του κουρέματος ελληνικών κυρίως δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων το 2012, ανέρχεται σχεδόν σε 400 δις.

Η άτεγκτη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αλλά σε περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση. Οι σάλπιγκες της εικονικής αισιοδοξίας που αναπαραγονται εδώ και εννέα χρόνια, είναι πλέον εντελώς παράφωνες και αποκρουστικές.

Το καταστροφικό Eurogrou της 15ης Ιουνίου 2017

Ακριβώς ένα χρόνο πριν στις 15 Ιουνίου 2017  μπήκε η μεγάλη  ταφόπλακα πάνω στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας με την απόφαση του Εurogroup, την οποία ευρωμνημονιακοί πολιτικοί και καθεστωτικοί δημοσιογράφοι αντιπαρέρχονται ή την αποκρύπτουν.

Με την τερατώδη αυτή απόφαση του Eurogroup,ην οποία ευρωμνημονιακοί πολιτικοί και καθεστωτικοί δημοσιογράφοι αντιπαρέρχονται ή την αποκρύπτουν, η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει στους δανειστές για την εξυπηρέτηση του χρέους κάθε χρόνο 27 δις (15% του ΑΕΠ)  μέχρι το 2023 και 36 δις από το 2023 μέχρι το 2060 ! Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε και με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup στις 21-22 Ιουνίου 2018.

Η χώρα μπήκε  στο γύψο για 43 ολόκληρα χρόνια και καμιά εικονική αισιοδοξία περί ανάπτυξης δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην απίστευτη και όμως αληθινή αυτή πραγματικότητα. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε εδώ τη σχετική παράγραφο του επίσημου κειμένου στην Αγγλική της απόφασης του Eurogroup:

«The Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and thereafter a fiscal trajectory that is consistent with its commitments under the European fiscal framework, which would be achieved according to the analysis of the European Commission with a primary surplus of equal to or above but close to 2% of GDP in the period from 2023 to 2060. The Eurogroup concluded that debt sustainability should be attained within the framework of the debt measures envisaged by the Eurogroup in May 2016. In this regard, the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.»

Από την τελευταία ως άνω παράγραφο διατυπώνεται με κομψό ομολογουμένως τρόπο ότι, «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του (ή μέχρι το )15% του ΑΕΠ σε βραχυπρόθεσμο διάστημα και κάτω του ( ή μέχρι το) 20% από εκεί και πέρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε σταθερή καθοδική πορεία»!Υπέροχα.

Αυτήν την εξωφρενική ρύθμιση δέχτηκαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη σιωπηλή συναίνεση της επίσης ευρωμνημονιακής αντιπολίτευσης για να εισπράξουν τη δόση τους των 8,5 δις που θα επιστρέψουν ολόκληρη και με πανωτόκια  στους δανειστές για προηγούμενα χρέη.

Η συνέχιση της σύγχρονης Ελληνικής Τραγωδίας επισφραγίστηκε για άλλη μια φορά τώρα. Και έπεται η συνέχεια της. Παρ’ όλα αυτά, εκτός από τους γνωστούς και μη εξαιρεταίους Γερμανοτσολιάδες, υπάρχουν ακόμα ζαλισμένοι, μπερδεμένοι,αδιάβαστοι, ψεκασμένοι δύστυχοι Έλληνες που δέχονται το “πάση θυσία στο ευρώ”.Για πόσο ακόμα;