Παρασκευή, Ιουλίου 20

Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών και στο επίκεντρο ο Ιβάν Σαββίδης

Την επόμενη ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων όπου περίπου 1.500 άτομα φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες»...
απαιτούσαν από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει τη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για το ονοματολογικό. Βασικό ρόλο στη διαδήλωση διαδραμάτισαν οι οργανωμένοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Vardar (Βαρδάρης στα ελληνικά) που ανήκουν στην οργανωμένη θύρα Komiti της
ομάδας αυτής. 

Το πρωί της Τρίτης ένας ιστότοπος με το όνομα BuzzFeed ανάρτησε την πληροφορία πως ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με το όνομα Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται πίσω από την χρηματοδότηση εκπροσώπων των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και μελών εθνικιστικών οργανώσεων της πΓΔΜ προκειμένου να προβούν σε διαδηλώσεις και κινήσεις ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Πριν από αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αναρτήθηκε στον ιστότοπο protagon.gr αποκαλυπτική έκθεση πεπραγμένων των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων που αφορούν το έτος 2017.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση είχαν εντοπιστεί τρία μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας SVR (υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών) τα οποία είχαν δράση στην πΓΔΜ με καθοδήγηση από το αρμόδιο γραφείο της ρωσικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και υπό την επίβλεψη του γραφείου της ρωσικής 
αντικατασκοπείας GPU από το γραφείο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια. 

Η δράση του πυρήνα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στην πΓΔΜ είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος αποτροπής εισόδου της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Υπό την έννοια αυτή οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δραστηριοποιήθηκαν σε όλες εκείνες τις κατευθύνσεις προκειμένου να αποφευχθεί και η οποιαδήποτε σύγκλυση με τον ελληνικό παράγοντα και άρα η υπογραφή συμφωνίας για το όνομα αφού κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η αποκαλυπτική αυτή έκθεση υπογράφεται από τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της πΓΔΜ UBK, Βλαντιμίρ Ατανάσσοφ. 

Η παραπάνω έκθεση αποκαλύφθηκε από την δημοσιογραφική οργάνωση «Organized Crime and Corruption Reporting Project» (OCCRP) και από το παρακλάδι της στην πΓΔΜ. 

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και ώρα 18.26 το μέλος της παραπάνω δημοσιογραφικής οργάνωσης, Σάσκα Σζβετ Κόφσκα, δημοσίευσε κείμενο με τον τίτλο: «Russian businessman behind unrest in Macedonia».

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ως «Έλλην επιχειρηματίας» ο οποίος διάκειται ευνοϊκά προς τα ρωσικά συμφέροντα επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πΓΔΜ λόγω της συμφωνίας αλλαγής ονόματος έτσι ώστε τελικά να αποφευχθεί η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Κατά το δημοσίευμα αυτό, το οποίο μπορεί κανείς να το διαβάσει παρακάτω στα αγγλικά, ο Ιβάν Σαββίδης μετέφερε τουλάχιστον 300.000 ευρώ στην πΓΔΜ τα οποία δόθηκαν σε διάφορους πολιτικούς, μέλη ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανώσεων που ιδρύθηκαν πρόσφατα καθώς και σε οργανωμένους χούλιγκανς της ποδοσφαιρικής ομάδας Vardar. 



Κατά το δημοσίευμα, ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι Ρώσος και, κατά περίεργη σύμπτωση, κατάγεται από το Ροστόφ απ' όπου, ως γνωστόν, ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ο Ιβάν Σαββίδης. Από εργάτης στην καπνοβιομηχανία αυτής της πόλης κατέληξε επί εποχής Γιέλτσιν να καταστεί ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αυτής βιομηχανίας καπνού της Ρωσίας και στη συνέχεια να έρθει στην Ελλάδα όπου επέκτεινε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Πολύ πρόσφατα η καπνοβιομηχανία του Ροστόφ πωλήθηκε μαζί και με την θυγατρική της στη Θράκη την ΣΕΚΑΠ, προσδίδοντας στον Ιβάν Σαββίδη ένα μεγάλο πλεονέκτημα ρευστότητας που πλησιάζει το 1,5 δις. 

Επιστρέφοντας στην περίεργη σύμπτωση, ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Vardar, επίσης Ρώσος εκατομμυριούχος ονομάζεται Σεργκέι Σαμσονένκο, είναι κάτοικος Σκοπίων και ταυτόχρονα είναι και επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην πόλη της πΓΔΜ Μοναστήρι. Κατά το δημοσίευμα, τα χρήματα που προέρχονται από τον Ιβάν Σαββίδη κατευθύνθηκαν και προς τον πρώην αρχηγό της οργανωμένης ομάδας χούλιγκαν της Vardar, της περίφημης Komiti, ο οποίος ονομάζεται Αλεξάντερ «Ζούτι» Κολέφσκι. 

Το δημοσίευμα της οργάνωσης OCCRP ισχυρίζεται πως οι ελληνικές αρχές έχουν απαγορεύσει στον
Κολέφσκι να εισέλθει στην Ελλάδα ως persona non grata διότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Ο Κολέφσκι αρνείται πως έλαβε χρήματα και υποστήριξε πως είναι ένας απλός φανατικός οπαδός της ομάδας του και πως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια κανενός. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση των χούλιγκαν Komiti στα Σκόπια καθοδηγείται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να υποκινήσει βίαια επεισόδια. 

Στο προαναφερόμενο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ο ιστότοπος BuzzFeed έχει συνεισφέρει στην ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής αυτής έρευνας και πως η πλευρά Ιβάν Σαββίδη δεν απάντησε μέχρι στιγμής στις επανειλημμένες οχλήσεις των δημοσιογράφων που έχουν εμπλακεί στην έρευνα αυτή. 

Η απάντηση Σαββίδη

Μετά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο BuzzFeed πληροφοριών που αφορούν την ανάμειξη του επιχειρηματία Ιβάν σε χρηματοδοτήσεις προσώπων και συλλογικοήττηων στην πΓΔΜ ο επιχειρηματίας όμιλος από την Θεσσαλονίκη προέβη στην εξής ανακοίνωση: 

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα.

»Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος"
Ο Ρωσικός παράγων, οι απελάσεις διπλωματών και ο Ιβάν Σαββίδης
Την Παρασκευή που μας πέρασε αναχώρησαν από την Ελλάδα οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες οι οποίοι είχαν απελαθεί λίγες ημέρες πριν λόγω αποδεδειγμένης ανάμειξης τους σε δραστηριότητες όπως συλλογή πληροφοριών και επαφές με Έλληνες πολίτες διαφόρων κατηγοριών με σκοπό την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα με τελικό στόχο την αποτροπή υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών και της εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Μόσχα δεν έχει απαντήσει έμπρακτα στην ενέργεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει σύντομα την αντίδραση της ρωσικής πλευράς με τη λήψη τουλάχιστον συμμετρικών μέτρων, δηλαδή την απέλαση δύο Ελλήνων χαμηλόβαθμων διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια. 

Ήδη ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις και προκειμένου να ακούσει την άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο υποστηρίζει πως οι ενέργειες της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν κάτω από την πίεση των Αμερικανών. Η θέση αυτή της Μόσχας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας και την έκδοση μίας αυστηρής δήλωσης η οποία αποδομεί τις ρωσικές θέσεις. 

Σημειώνεται ωστόσο πως η ρωσική πλευρά είχε πληροφορηθεί τις προθέσεις της Αθήνας από τις 6
 Ιουλίου και πως υπήρξε τότε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Έλληνας υπουργός άκουσε με έκπληξη τον κ. Λαβρόφ να του λέει πως η Ρωσία θα μπλοκάρει τη συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έλαβε την απάντηση πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μπλοκαρίσματος της συμφωνίας διότι είναι διακρατική και άρα ο ΟΗΕ δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί. 

Προηγουμένως όμως και σε ανύποπτο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση με non paper που εκδόθηκε από το Μαξίμου δήλωνε πως υφίστανται δύο επιχειρηματίες, ένας εκ Πειραιώς και ένας έτερος από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι επιχειρούν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση με στόχο ίδια συμφέροντα. Το Μαξίμου φωτογράφιζε τους επιχειρηματίες Ιβάν Σαββίδη από τη Θεσσαλονίκη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη από τον Πειραιά. 

Με λίγα λόγια, τουλάχιστον στην υπόθεση Ιβάν Σαββίδη, υφίσταται ένα βαθύ και με μεγάλο εύρος ιστορικό σε διπλωματικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια. Επισημαίνεται επιπροσθέτως πως το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρο σύμφωνα με το οποίο η ρωσική πλευρά έστησε δραστήριο πυρήνα κατασκοπείας στην Αλεξανδρούπολη ο οποίος διέθετε ευρύ φάσμα επαφών. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπίσει κύκλους της ιεραρχίας της εκκλησίας, επιχειρηματίες και υπευθύνους διαφόρων συλλογικοτήτων και οργανώσεων εθνικού χαρακτήρα κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα οι οποίοι είχαν επαφές με ρωσικό παράγοντα. Επί παραδείγματι αναφέρεται η υπόθεση της σχέσης του Μητροπολίτη Βέροιας με την ρωσική οργάνωση «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση» αγνώστων λοιπών στοιχείων πίσω από την οποία τουλάχιστον σε μία ιδιαίτερη τελετή στη Μητρόπολη και σύμφωνα με υπαρκτό video, υφίσταται και μία κατασκευαστική εταιρεία. 
Το πρόβλημα δεν είναι ότι κατά τεκμήριο συμπορεύονται ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον Ιβάν Σαββίδη. Θαήταν μικρό το κακό. 

Το πρόβλημα είναι ότι πίσω στο παρασκήνιο κινείται ένα ολόκληρο πολιτικό κόμμα και ο ηγέτης του ο οποίος είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι λίγο περίεργο να καταδεικνύεται η σύμπλευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα επιχειρηματία ο οποίος εμφανίζεται με δραστηριότητες εκτός και εντός Ελλάδας με σκοπό την ικανοποίηση συμφερόντων ξένης χώρας η οποία εξ' όσων φαίνεται λειτούργησε κατά της ίδιας της ασφάλειας της Ελλάδας όταν αυτός ο επιχειρηματίας εξήγαγε την δραστηριότητά του χτίζοντας σχέσεις με εκείνο το πολιτικό κόμμα στα Σκόπια το οποίο από τη στιγμή που ιδρύθηκε μόνον σκοπό είχε την εγκαθίδρυση ενός κράτους στα Βαλκάνια με την υφαρπαγή εδαφών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. 

Πρόκειται για το VMRO το οποίο κατά σατανική σύμπτωση ως ιδέα συνελήφθη και ως οργάνωση ιδρύθηκε όχι στα Σκόπια, ούτε στο Βελιγράδι αλλά στη Μόσχα στα τέλη του 19ου αιώνα και στη συνέχεια λειτούργησε ως βραχίονας του φασιστικού βουλγάρικου εθνικισμού για να καταλήξει ως απομεινάρι της ιστορίας στην πΓΔΜ. Αξιοπερίεργες όντως αυτές οι εξελίξεις και οι εμπλοκές - διαπλοκές.

http://www.zougla.gr/politiki/article/polemos-mistikon-ipiresion-ke-sto-epikentro-o-ivan-savidis