Κυριακή, Ιουλίου 15

Ψυχρολουσία στο Eurogroup: Η Γερμανία ζήτησε ισοδύναμα για το ΦΠΑ στα νησιά!

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΜΗ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες, που ήθελαν τον Επίτροπο Μοσκοβισί να «χαϊδεύει» τα αυτιά της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων, καθώς το Eurogroup, ο ESM και πολύ περισσότερο το Βερολίνο, «τράβηξαν» τα αυτιά του Ε. Τσακαλώτου τόσο ως προς το θέμα των συντάξεων όσο και ως προς τη μονομερή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Κατ’ αρχάς στο θέμα των συντάξεων, με φόντο τους χρησμούς Μοσκοβισί και το «κλείσιμο» του ματιού στο ενδεχόμενο αναστολής των περικοπών, ο επικεφαλής του Eurogroup- με ομολογουμένως μεγάλη δυσκολία αφού κι ο ίδιος έκανε την Πυθία- μετέφερε το μήνυμα των υπουργών προς την Αθήνα: «Το επόμενο στάδιο είναι σημαντικό για να χτίσει η Ελλάδα αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να μείνει στις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί η αξιοπιστία. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα», σημείωσε ο Μ. Σεντένο, για να… σιγοντάρει ο Κ. Ρέγκλινγκ που έχει το… πορτοφόλι: «Δόθηκε κάποια δέσμευση από τις ελληνικές Αρχές. Για μένα αυτή η δέσμευση ισχύει».
Αυτό δεν ήταν, όμως, το μόνο μήνυμα στο κατά τα άλλα πανηγυρικό κλίμα, που επιχείρησε να δώσει κυρίως ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων προέκυψε ότι η Γερμανία ήγειρε επιφυλάξεις για την εκταμίευση των 15 δις ευρώ, λόγω της αναβολής κατά ένα 6μηνο στην αύξηση του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου! Όπως παραδέχθηκε ο Μ. Σεντένο, η Γερμανία ήρε τις επιφυλάξεις της μόνο όταν η ελληνική πλευρά- δηλαδή ο Ε. Τσακαλώτος- δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, αλλά ότι θα βρει ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει αυτή η αναβολή!!!
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν πράσινο φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση πήρε πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο μήνυμα πριν φτάσει στον τερματισμό, ενώ η δόση- λόγω των εμπλοκών που προκάλεσε το θέμα του ΦΠΑ- θα εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου.