Πέμπτη, Αυγούστου 16

Ανησυχία στον ΟΗΕ: Περίπου 30.000 τζιχαντιστές παραμένουν ενεργοί σε όλο τον κόσμο


Πέρα από το Ιράκ και την Συρία, όπου το χαλιφάτο καταρρέει, 30.000 μαχητές του ISIS προετοιμάζονται για νέους πολέμους ανά τον κόσμο, με σκοπό να ξεκινήσουν νέα χτυπήματα και να αποκαταστήσουν το βραχύβιο κράτος τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. 
Σύμφωνα με το Associated Press , η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί
ότι η απειλή του ISIS αυξάνεται, όπως και αυτή της Αλ Κάιντα, η οποία έχει ανασυγκροτηθεί και οργανώνεται εκ νέου μετά το θάνατο του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011.
Οι συγγραφείς εκτιμούν συνολική δύναμη ISIS σε 20.000 έως 30.000 μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέροντας την ανάλυση από κυβερνήσεις που δεν κατονομάζονται. Μεταξύ των μαχητών αυτών του Ισλαμικού Κράτους, που μοιράζονται μεταξύ Ιράκ και Συρίας, «σημαντικό ποσοστό είναι υπήκοοι άλλων κρατών», ενώ χιλιάδες από αυτούς προέρχονται από χώρες της Δύσης, σύμφωνα με το έγγραφο, που συνέταξαν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού.
Παρά τις απώλειες, οι μαχητές παραμένουν αφοσιωμένοι στον αγώνα. Μερικοί παραμένουν ενεργοί στο πεδίο της μάχης, ενώ πολλοί άλλοι «κρύβονται σε φίλα προσκείμενες κοινότητες και αστικές περιοχές», καθώς η ομάδα εξελίσσεται σε ανταρτικό πολεμικό δίκτυο. Το ΙΚ έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που περιλάμβανε το «χαλιφάτο» του, ενώ τα μέλη του εκδιώχθηκαν το 2017 τόσο από τη Μοσούλη όσο και από τη Ράκα, δύο πόλεις-οχυρά της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιστοίχως.
Παρ’ όλ’ αυτά είναι «πάντοτε σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στη συριακή επικράτεια. Δεν ελέγχει πλέον σχεδόν κανένα τμήμα της επικράτειας του Ιράκ, αλλά παραμένει ενεργό χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει», ιδίως μέλη του κρυμμένα στην έρημο, κατά την έκθεση.
Ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πυρήνες του ΙΚ στον καταυλισμό προσφύγων Ροκμπάνι, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, στη νότια Συρία, στον οποίο ζουν οικογένειες μαχητών.
Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ, ο αριθμός τους «παραμένει χαμηλότερος του αναμενόμενου», πάντως «πολλοί μετέβησαν στο Αφγανιστάν», τονίζεται στο κείμενο.
Η ροή των ξένων μαχητών που πάνε να ενταχθούν στο ΙΚ έχει μειωθεί τόσο που μπορεί να ειπωθεί ότι έχει σχεδόν «στερέψει».
Όσον αφορά τις δυνάμεις του στην Υεμένη, το ΙΚ δεν διαθέτει πλέον παρά λιγότερους από 500 άνδρες, έναντι 6.000 και πλέον της άλλης –αντίπαλής του– ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της Αλ Κάιντα.
Υποομάδες του ISIS έχουν σχηματιστεί σε όλο τον κόσμο, από τη Νιγηρία μέχρι τις Φιλιππίνες. Η γεωγραφική εξάπλωση των μαχητών του ISIS και των συμμαχικών ομάδων απαιτεί την ανάθεση αποστολών εκ μέρους του ηγέτη, Abu Bakr al-Baghdadi. Παρά την αποκέντρωση και τις αναφορές πως έχει τραυματιστεί σοβαρά από αεροπορικές επιδρομές, Ο Μπαγκντάντι «παραμένει στην εξουσία», αναφέρει η έκθεση.
Καθώς το χαλιφάτο κατέρρευσε, τα έθνη των ξένων μαχητών φοβόντουσαν ότι θα επέστρεφαν και θα έσπερναν τον όλεθρο, ειδικά στην Ευρώπη. Αν και σημειώθηκαν ορισμένες αξιοσημείωτες επιθέσεις αυτού του είδους, το ποσοστό τρομοκρατικών συμβάντων στην Ευρώπη παρέμεινε χαμηλό. Παρόλα αυτά, η έκθεση αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις «εκτιμούν ότι οι λανθάνουσες κινητήριες δυνάμεις της τρομοκρατίας είναι όλες παρούσες και ίσως πιο οξείες από ποτέ», που σημαίνει ότι μελλοντικές επιθέσεις παραμένουν πιθανές.
Η αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα αποτελεί επίσης απειλή. Αν και παραγκωνίστηκε από το ISIS από άποψη φήμης και επιρροής, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο «συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα” και σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να ξεπερνά το ISIS ως κυρίαρχη δύναμη της τζιχάντ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα που λειτουργούν από το Ιράν συνεργάζονται στενά με τον ηγέτη Ayman al-Zawahri, «προβάλλοντας την εξουσία του αποτελεσματικότερα από ό, τι νωρίτερα”.
Η συνεχιζόμενη αστάθεια και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη επιτρέπουν τόσο στο ISIS όσο και στην Al-Qaeda να λειτουργούν σχετικά ελεύθερα, να προσελκύουν νέους και να αυξάνουν την επιρροή τους. Περίπου 4.000 μαχητές ISIS θα μπορούσαν να είναι στη Λιβύη , παρά τις δυτικές αεροπορικές επιδρομές που έδιωξαν την ομάδα από την παραθαλάσσια πόλη της Σίρτης. Περίπου 1.000 υποσχέθηκαν υπακοή στον Μπαγκντάντι στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και συνέχισαν τις επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Και οι δύο ομάδες μάχονται στη Δυτική Αφρική, όπου μια πολυεθνική δύναμη μάχεται ενάντια στη τζιχάντ στο Σαχέλ, ενώ η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός. Ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα κυριαρχεί επίσης στην Ανατολική Αφρική με τη μορφή της Al-Shabab, η οποία συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην κυβέρνηση της Σομαλίας και έχει αποτελέσει στόχο πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έδωσε την ευκαιρία στην Αλ Κάιντα να ενισχυθεί σημαντικά. Μερικές εκατοντάδες μαχητές του ISIS πιστεύεται επίσης ότι είναι στη χώρα, αλλά η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο εξακολουθεί να είναι η πιο ισχυρή ομάδα τζιχάντ στην περιοχή. Ο οργανισμός χρησιμοποίησε αυτή τη βάση για να προγραμματίσει ξένες επιθέσεις, κυρίως αυτή στο Charlie Hebdo στο Παρίσι το 2015.
Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μια μεγάλη περιοχή ανάπτυξης και για τις δύο ομάδες. Οι ισλαμιστικές ανταρσίες διαρρέουν στα νότια της Ταϊλάνδης και στις Φιλιππίνες εδώ και πολλά χρόνια και η Αλ Κάιντα και το ISIS προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υφιστάμενα δίκτυα εκεί.
Πέρυσι, ένα παρακλάδι του ISIS των Φιλιππίνων, κατάφερε να καταλάβει την πόλη Marawi και να την κρατήσει ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις για πέντε μήνες. Αν και η πόλη ανακτήθηκε και πολλά μέλη του ISIS σκοτώθηκαν, η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι τοπικές υποομάδες «είναι πλούσιες σε μετρητά και αυξάνονται σε αριθμούς». Η βία έχει εξαπλωθεί και στην Ινδονησία , το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου. Πολλές βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS δείχνουν ότι η ομάδα προσπαθεί να βάλει τις ρίζες της στη χώρα.
ΠΗΓΗ