Δευτέρα, Αυγούστου 20

Η συμβίωση με τα ακάρεα και η αντιμετώπιση τους.

akari400x400






Πρόκειται για πολύ μικροσκοπικούς οργανισμούς που τους καθιστά αόρατους στα μάτια μας και περιλαμβάνονται στην οικογένεια των αρθρόποδων. Τα πιο σημαντικά και ευρύτερα διαδεδομένα είδη είναι τα δύο ακόλουθα: Dermatophagoides pteronyssinus και το Dermatophagoides farina, τα οποία και αποτελούν το 90-100% του πληθυσμού των ακάρεων. Ζουν μέσα σε στρώματα, μοκέτες χαλιά, κουρτίνες ταπετσαρίες, χνουδωτά παιχνίδια, μαξιλάρια και γενικά όπου υπάρχει σκόνη μέσα στο σπίτι.

Ο αριθμός τους είναι άμεσα εξαρτώμενος από τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού. Οι ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού τους είναι: σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30°C ενώ χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία γιατί η κύρια πηγή τροφής τους είναι τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και οι τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο. Τα πιο υψηλά επίπεδα ακάρεων παρατηρούνται το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρούνται κατά τις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία.
Μερικά από τα ακάρεα μπορεί να δαγκώνουν τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι δηλητηριώδη. Πολλές φορές όμως  είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το είδος του ζωικού εχθρού που παρασιτά και προκαλεί το δάγκωμα, με  συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
mite-bites• Μικρές, βλάβες του δέρματος
• Πόνος ή φαγούρα
• Δερματίτιδα (φλεγμονή του δέρματος)
• Αλλεργικές αντιδράσεις τύπου υπερευαισθησίας σε άτομα με οίδημα ή φλύκταινες
Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα.
Προσοχή: Τα άκαρεα ‘‘εσωτερικής σκόνης’’ είναι δύσκολο «να βγουν έξω” από ένα στρώμα με τον παραδοσιακό καθαρισμό μιας ηλεκτρικής σκούπας. Απεναντίας μπορεί με την τριβή να δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο στρώμα. Αν δεν έχετε καθαριστή στρωμάτων , πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, (κάθε 2 βδομάδες), να τα βγάζετε έξω, να τα χτυπάτε Φορώντας Υποχρεωτικά Μάσκα και να τα αφήνετε να τα βλέπει ο ήλιος, όταν όμως δεν έχει ‘‘Καυσαέριο’’.
Για αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών των ζωικών εχθρών που παρασιτούν στο αστικό και περαστικό περιβάλλον (έντομα, ακάρεα της εσωτερικής σκόνης , (Dust mites) , το άκαρι της ψώραςτα σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ το σκαθάρι των χαλιών (Coleoptero της Οικογένειας Dermestidae)  κλπ), χρειάζονται επαγγελματικές Bio-εφαρμογές με αποτελεσματικά γα τους εσωτερικούς χώρους. Δίνοντας  όμως έμφαση στην εφαρμογή Εναλλακτικών Διαχειριστικών Bio εφαρμογών, ενός Εξελισσόμενου Εσωτερικού Περιβάλλοντος , με Επαγγελματικά συστήματα για αξιόπιστες Bio εφαρμογες με απορρύπανση, εξυγίανση και απολύμανση.
Έτσι θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την “ εσωτερική επιμόλυνση”, με τα “Αόρατα χημικά κοκτέιλ ” και τους “ρυπογόνους ενδο-οικιακούς μολυσματικούς παράγοντες”, ώστε να δημιουργείται στο μέγιστο βαθμό, μια απόλυτα υγιή διαβίωση στους εσωτερικούς χώρους.
Χρειάζεται οι καταναλωτές να δίνουν μεγάλη προσοχή στις “ μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτικά φθηνή καθαριότητα, μιας και η υγεία αποτελεί ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών, εξαρτάται δε σε μεγάλο βαθμό από τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Υγιεινής,  δίνοντας έμφαση και άμεση προτεραιότητα στην πρόληψη για την εσωτερική επιμόλυνση,  με “διασφαλισμένη εξυγίανση” ,  που προάγονται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η ανάγκη για την Διατήρηση της Καλής Ποιότητας ενός στρώματος, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια αλλά μια υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας – την οικογένεια μας, τους συνανθρώπους μας, αλλά και το περιβάλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν την υγεία με το καθαρό στρώμα.
Η σημερινή εποχή επιβάλει να δημιουργούμε τα “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”,  (Green and Clean Rooms) ,διότι όπως επισημαίνετε και από την  Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι έως και 100 φορές υψηλότερη, από ότι στον εξωτερικό αέρα.
Πληροφορίες μπορείτε να μας ζητήσετε με ένα email στο info@klintec.gr η να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887
Πηγή: http://cleaningnews.gr/?p=9692