Δευτέρα, Αυγούστου 20

Σπείρα αρχαιοκάπηλων λεηλατεί εκκλησίες στα χωριά της Κόνιτσας

 Σπείρα αρχαιοκάπηλων λεηλατεί εκκλησίες στα χωριά της Κόνιτσας
Μετά την Τράπεζα όπου άγνωστοι χτύπησαν δύο εκκλησίες, η ίδια πιθανότατα σπείρα έδρασε και στην Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας. Μάλιστα σε μέρες όπου τα χωριά σφύζουν από ζωή. Οι άγνωστοι δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, πριν φτάσουν στο Ναό του Αγίου Νικολάου,
στην πλατεία του χωριού, πέρασαν από όλα τα ξωκλήσια της περιοχής, χωρίς όμως να αφαιρέσουν εκκλησιαστικά αντικείμενα καθώς δεν υπήρχαν τέτοια. Πήραν μόνο τα λίγα ευρώ που υπήρχαν στα παγκάρια. Ακόμη και τα κέρματα που υπήρχαν στην Δενδροκκλησιά Άγιου Παΐσιου που βρίσκεται στο χωριό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η σπείρα άφησε τα ίχνη της στα ξωκλήσια της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Κοσμά και της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί όμως δεν υπήρχαν ούτε εικόνες αξίας, ούτε άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Οι κάτοικοι βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές, τις κουρτίνες τραβηγμένες και το εσωτερικό των εκκλησιών άνω κάτω!

Παρασκευή βράδυ. Η πλατεία του χωριού ήταν γεμάτη από κόσμο. Μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.
Το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι έκπληκτοι είδαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται πάνω στην πλατεία λεηλατημένη!

Οι άγνωστοι λύγισαν τα κάγκελα σε ένα από τα παράθυρα του ναού. Πιθανότατα ένας απ’ αυτούς εισήλθε στο εσωτερικό και σπάζοντας την κλειδαριά από το εσωτερικό, άνοιξε την κεντρική είσοδο της εκκλησίας.

Από το τέμπλο αφαίρεσαν δώδεκα συνολικά εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Η μία κατά την διάρκεια της κλοπής τους έπεσε και έσπασε, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν και να φύγουν με έντεκα εικόνες και το Ευαγγέλιο.

Στο χωριό κλήθηκε η αστυνομία, η οποία διεξάγει την σχετική έρευνα.

Η Αγία Βαρβάρα απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Τράπεζα όπου εκλάπησαν δύο εκκλησίες του χωριού.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι πρόκειται για την ίδια σπείρα που κινείται στην περιοχή με σκοπό να λεηλατήσει τον Βυζαντινό πλούτο της περιοχής.

Όλοι είναι ανάστατοι και φοβούνται ότι θα υπάρξει και συνέχεια..

Πηγή: epiruspost.gr