Σάββατο, Αυγούστου 11

Τηλεοπτική συνέντευξη μελών του «Ρουβίκωνα»

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Λατινικής Αμερικής Telesur έδωσαν δυο μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» παρουσιάζοντας τις δράσεις τους, τις ιδέες τους και τον πολιτικό λόγο που εκπροσωπούν ως ένα κομμάτι του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα.
«Σκοπός μας είναι η αντίσταση σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» σημειώνουν ενώπιον του τηλεοπτικού φακού και θέτουν τον στόχο να αποτελέσουν ένα παράδειγμα για τον κόσμο ώστε να βγει στους δρόμους. «Το τέλος της διαδρομής είναι η αναρχία και ο κομουνισμός», συμπληρώνουν.
Τα δύο μέλη της αναρχικής συλλογικότητας σε ερώτηση για το κίνημα αντίστασης στην Ελλάδα, τονίζουν πως «είναι νεκρό» και εξηγούν: «Πέθανε με την αναρρίχηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε ό,τι κάνουν τα κόμματα της καθεστωτικής αριστεράς, ό,τι κάνει η σοσιαλδημοκρατία. Ενσωμάτωσε και οικειοποιήθηκε τους αγώνες μιας ολόκληρης περιόδου, τη μεταβόλισε και την έβγαλε ως υποταγή και απάθεια. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι σε ένα καθεστώς σοκ, έχουν αποτύχει οι αγώνες που και οι αναρχικοί και άλλα κομμάτια του ανταγωνιστικού κινήματος είχαν επενδύσει πάρα πολλά».
Με διάθεση αυτοκριτικής υπογραμμίζουν πως «ο εύκολος δρόμος είναι μας πεις πως θα κατηγορήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα κατηγορήσω τη σοσιαλδημοκρατία για αυτό που έκανε», χαρακτηρίζοντάς τον «χαμαιλέοντα» και συνεχίζουν πως αυτό που αναδείχθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, είναι ότι «οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στη ελληνική κοινωνία δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν».
Τα μέλη του «Ρουβίκωνα», μεταξύ άλλων μίλησαν για το στοίχημα της επόμενης περιόδου που δεν είναι άλλο από την «αναγέννηση του κινήματος, στο δρόμο πρώτα απ' όλα» και πως η αναρχική συλλογικότητα «θα προσπαθήσει να ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Στην ερώτηση αν αποδέχονται τη βία απαντούν «ναι, ως πολιτικό εργαλείο», εξηγώντας πως «κανείς έχοντας σώας τας φρένας δε θέλει να λύνει τις διαφορές του με τη βία» όμως, «η βία είναι μέρος της πολιτικής από τότε που υπάρχει πολιτική» και θεωρούν πως «από τη μία υπάρχει η βία του κράτους και του κεφαλαίου (άμεση και έμμεση) από την άλλη υπάρχει η βία των καταπιεσμένων, η βία της εργατικής τάξης».
Και προσθέτουν: «Έχουμε επιλέξει τα όρια της βίας. Έχουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μένουμε σε αυτό».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, το Telesur μετέδωσε σκηνές από τη δράση τους «Ρουβίκωνα» χρησιμοποιώντας πλάνα από τα βίντεο της συλλογικότητας.
Επιμέλεια κειμένου: Στράτος Ιωακείμ
efsyn.gr

 anemosantistasis.