Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15

6 ασκήσεις για να μην καμπουριάζεις στη δουλειά

Προπόνηση για να ξεπιαστείς από τα βάρη της μέρας.

Αυτή τη φορά θα με καταλάβουν και θα νιώσουν όσοι κάνουν δουλειά γραφείου και όσοι, τέλος πάντων, περνούν αρκετή ώρα μπροστά καθισμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή (μπορεί, ας πούμε, να μην δουλεύεις, αλλά να παίζεις manager).

Πιο είναι το πρόβλημα όλων ημών που καθόμαστε και βγάζουμε τα μάτια (ακούστηκε κάπως αυτό, το ξέρω) μπροστά σε μία οθόνη; Η καμπούρα. Ναι, κυρτώνουμε ακόμα και αν δεν το
καταλαβαίνουμε.
Προκειμένου να μην αποκτήσεις καμπούρα Κουασιμόδου, θα πρέπει να αναλάβεις δράση και να κάνεις ασκήσεις που μπορεί να μην εντυπωσιακές, αλλά, πίστεψέ με, είναι εκείνες που θα εξασφαλίσουν ότι θα μπορείς να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο –και εν γένει να αθλείσαι, για πολλά χρόνια ακόμα.
Ετοιμάσου για ένα πρόγραμμα με 6 ασκήσεις προκειμένου να ξεπιαστείς. Το πλεονέκτημά τους βρίσκεται στο γεγονός ότι μπορείς πολύ εύκολα να της κάνεις και σπίτι. Ενώ, προκειμένου να μην επιβαρύνεις το σώμα σου, το ιδανικό είναι να κάνεις το παρακάτω πρόγραμμα τις μέρες που δεν πας γυμναστήριο.
https://youtu.be/Wd40VoY958I

1. Stretches στην πόρτα

Ιδανική άσκηση για να ανοίξει λίγο το στήθος. Τυπικό σύμπτωμα της καμπούρας είναι το μάζεμα του στήθους. Με τα stretches βελτιώνεις και την ευλυγισία σου.
Στάσου κάτω από την κάσα της πόρτας και λύγισε 90 μοίρες το δεξί σου χέρι και τοποθέτησε την παλάμη σου πάνω στο πλαϊνό ξύλο της κάσας, στο ύψος των ώμων σου. Στρίψε το στήθος προς τα αριστερά μέχρι να νιώσεις να τεντώνεται. Μείνε σε αυτή τη θέση για 30’’ και επανάλαβε για με το άλλο χέρι. Όσο πιο ψηλά από το ύψος των ώμων τοποθετείς το χέρι σου, τόσο χαμηλότερο τμήμα του στήθους σου γυμνάζεις.

2. Πιέσεις μπάλας με στήθος

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μπάλα του τένις και να κάνεις το εξής απλό: να τοποθετήσεις την μπάλα ανάμεσα σε εσένα και τον τοίχο. Καθώς κυλάει πάνω στο στήθος θα βρεις εκείνο το σημείο όπου θα νιώσει λίγο πιο έντονο πόνο. Μείνε σε αυτή τη θέση για 20-30 δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, δεν είναι η κίνηση της μπάλας πάνω στο στήθος αλλά η πίεση εκείνη που ξεπιάνει τους μυς. Συνολικά, παίξε με τα σημεία που σε ενοχλούν για κάνα πεντάλεπτο.

3. Εκτόπιση ώμων

Ακούγεται τρομακτικό αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα με αυτή την άσκηση θα ανοίξεις και θα ξεπιάσεις τους ώμους σου. Δεν είναι δύσκολη στην εκτέλεσή της και το μόνο «όργανο» που θα χρειαστείς είναι το κοντάρι μιας σκούπας (ή ένα τεντωμένο λουρί, πχ μια ζώνη σου). Πιάσε το κοντάρι με κλειστή λαβή και έχε τα χέρια του όσο πιο απομακρυσμένα γίνεται. Φέρε το στο ύψος των ματιών σου και στη συνέχεια πέρασέ το πάνω από κεφάλι σου και συνέχισε μέχρι να φτάσει στο ύψος της πλάτης σου και στη συνέχεια κάνε την αντίστροφη κίνηση. Αυτό είναι μία επανάληψη και εσύ πρέπει να κάνεις 10. Πρόσεξε καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, να εκτελείς την κίνηση αργά για να μην τραυματιστείς.
4. Εκτάσεις θώρακα (κύλινδρος)
Τοποθέτησε την πλάτη συ πάνω στον κύλινδρο με τέτοιο τρόπο ώστε οι γλουτοί σου και τα πόδια σου να ακουμπούν στο έδαφος. Με  χέρια πίσω από το κεφάλι και αγκώνες όσο το δυνατόν πιο κλειστούς, αφήνεις το κεφάλι σου να πέσει προς τα πίσω. Έπειτα, μετακινείς τον κύλινδρο μπρος-πίσω με την πλάτη σου.

5. Ραχιαίοι σε σχήμα Υ

Ξάπλωσε μπρούμυτα και άνοιξε τα χέρια ώστε το σώμα σου να σχηματίζει σχήμα Υ με τις παλάμες σου να είναι αντικρυστά. Σήκωσε τον κορμό σου από το έδαφος, όπως στους κανονικούς ραχιαίους και την ίδια στιγμή κούνα ελαφρά τους ώμους, ώστε οι παλάμες σου να πλησιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κεφάλι σου πρέπει να ευθεία με το λαιμό και την πλάτη σου. Μείνει σε αυτή τη θέση για 5’’-10’’. Χαμήλωσε αργά το σώμα σου και επανάλαβε για δέκα φορές.

6. Wall Angels
Γόνατα ελαφρά λυγισμένα και πλάτη, ώμοι, κεφάλι να εφάπτονται πλήρως στον τοίχο. Τα χέρια σου επίσης ακουμπάνε στον τοίχο με τις παλάμες σου να κοιτάζουν προς τα μέσα. Χωρίς να μετακινηθούν τα χέρια, η πλάτη, οι ώμοι και το κεφάλι σου από τον τοίχο, φέρε τα χέρια σου πάνω από το ύψος του κεφαλιού σου. Είναι δύσκολο μην το βλέπεις.