Διόδια στην Ευρώπη - Τι ισχύει στις άλλες χώρες;"Τα διόδια υπάρχουν σε όλες τις χώρες εκτός από την Ρουάντα" είπε ένα φίλος.

Είναι όντως έτσι;


Μια έρευνα που κάναμε στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Παρακάτω αναγράφουμε αυτούσιο το σχετικό κείμενο από το επίσημο site της ΕΕ:
Υπάρχουν οδικά διόδια σε αρκετές χώρες, όπως στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η πληρωμή διοδίων σε ορισμένες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία) γίνεται με την αγορά αυτοκόλλητου σήματος (σαν τα δικά μας τέλη κυκλοφορίας) που πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο του οχήματος. (http://europa.eu/travel/index_el.htm)

Όπως φαίνεται και από το κείμενο στα παρακάτω κράτη ΔΕΝ υπάρχουν διόδια:

Γερμανία - Ολλανδία - Δανία - Σουηδία - Νορβηγία - Φινλανδία - Σερβία - Ρουμανία - Κροατία - Βοσνία - Ελβετία - Ισλανδία - Μάλτα - Κύπρος - Λετονία - Λιθουανία - Εσθονία - Λουξεμβούργο - Βέλγιο κλπ. Επίσης δεν υπάρχουν διόδια στη Ρωσία.

Στις Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία ισχύει το αυτοκόλλητο που τα αγοράζεις ακόμη και από μεγάλα βενζινάδικα, όπως τα δικά μας τέλη κυκλοφορίας και δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων επιπρόσθετα.

Φυσικά διόδια δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου πληρώνουμε και υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας και υπέρογκα διόδια, ενώ στις υπόλοιπες χώρες όπου υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχουν διόδια και το αντίστροφο, εάν υπάρχουν διόδια, δεν υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας!

Σε πολλές χώρες που εισπράττονται διόδια το ποσόν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα διόδια σταματούν μόλις γίνει απόσβεση του αυτοκινητόδρομου.

(Στην Ελλάδα με τόσα που έχουμε πληρώσει η απόσβεση έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια χωρίς όμως να έχουμε ακόμη δρόμους!)

Περιττό να αναφέρουμε την άριστη κατάσταση των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων, στις περισσότερες χώρες, καθώς και την ύπαρξη ασφαλών και καλοσυντηρημένων παραδρόμων και εναλλακτικών διαδρομών στις χώρες όπου υπάρχουν διόδια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένας οδικός παράδεισος για τους κατοίκους, αλλά χαρακτηρίζει τον πλιατσικολογικό και ληστρικό χαρακτήρα του δικού μας κράτους απέναντι στους "υπηκόους" του.

Βέβαια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό που εξεγείρεται μαζικά και συντονίζεται πανελλαδικά μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα.Υ.Γ. Δηλαδή από τον πίνακα προκύπτει ότι διόδια υπάρχουν στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Σε όλες όμως αυτές τις χώρες εκτός της Ελλάδας δεν υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας.Πηγή: http://blog.megalopoli-fm.gr/2011/02/blog-post_5081.html