Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18

Η Εκκλησία, τα ανθρώπινα πάθη και… τα “γεωπολιτικά ανακατέματα”


Πριν από λίγη ώρα παραλάβαμε από φίλο του DP το ακόλουθο μήνυμα το οποίο βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ή αντιλαμβανόμαστε τέτοια περιστατικά. Το μήνυμα είναι ενυπόγραφο. Επικοινωνήσαμε με τον συντάκτη, του διατυπώσαμε την πρόθεση δημοσιοποίησής του και μας ζήτησε να το πράξουμε υπό την πρόθεση της
ανωνυμίας, της μη αποκάλυψης της ταυτότητάς του. Ας τα δούμε:
«Η κάτωθι ιστορία εξελίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Iερά Μητρόπολη μίας ελληνικής επαρχιακής πόλης. Η Μητρόπολη της συγκεκριμένης επαρχιακής πόλης παρείχε οικονομικά βοηθήματα σε άπορες οικογένειες. Τα αιτήματα εξετάζονταν κατά περίπτωση και εφόσον εγκρινόταν τότε μία επιτροπή η οποία απαρτιζόταν από εφοροεπίτροπους της Ιεράς Μητρόπολης εξέταζε σε ετήσια βάση την κατάσταση της οικογένειας.
»Οι εφοροεπίτροποι της Μητρόπολης επισκεπτόταν το σπίτι των άπορων οικογενειών για να διαπιστώσουν ότι όντως οι αιτούντες οικογένειες ήταν άπορες και ότι η οικονομική βοήθεια έπρεπε να συνεχισθεί το επόμενο έτος.
»Σε μία τέτοια περίπτωση, κατά τη διάρκεια σχετικής επιθεώρησης σε άπορη μονογονεϊκή οικογένεια (χήρα με δύο παιδιά) η οποία έπαιρνε οικονομικό βοήθημα πολλά χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη, ένας από τους εφοροεπίτροπους της Ιεράς Μητρόπολης έμεινε άναυδος όταν διαπίστωσε ότι η εν λόγω οικογένεια μόνο άπορη δεν ήταν.
»Προσέξτε, μιλάμε για τις αρχές της δεκαετίας του 1990: η εν λόγω «άπορη» οικογένεια διέθετε πανάκριβη – για εκείνη την εποχή – έγχρωμη τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικό συγκρότημα και άλλα πολλά.
»Ο κακομοίρης ο εφοροεπίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης, φτωχός πλην τίμιος οικογενειάρχης μικροαστός, έπαθε σοκ, γιατί ούτε ο ίδιος δεν είχε τα χρήματα για να αγοράσει για την οικογένειά του πανάκριβα hi-fi συστήματα εκείνης της εποχής.
»Ο εν λόγω εφοροεπίτροπος μη διστάζοντας καθόλου εισηγήθηκε και «πέρασε» την άμεση διακοπή παροχής του οικονομικού βοηθήματος στην εν λόγω «άπορη» οικογένεια. Ας το έπαιρνε το βοήθημα μία άλλη, οποιαδήποτε, πραγματικά άπορη οικογένεια η οποία πιθανώς το στερούταν αδίκως.
»Για να μη πολυλογούμε, ξέρετε ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Σε «χρόνο μηδέν», έπειτα από παρέμβαση κάποιου αρχιμανδρίτη, ο Μητροπολίτης της εν λόγω Ιεράς Μητρόπολης έπαυσε από τα καθήκοντά του τον κακομοίρη, φτωχό πλην τίμιο μικροαστό εφοροεπίτροπο.
»Γιατί να παρενέβη ο αρχιμανδρίτης ζητώντας την καρατόμηση του κακομοίρη εφοροεπίτροπου; Μετά από καιρό «ακούστηκε» στην τοπική κοινωνία της μικρής επαρχιακής πόλης ότι ο αρχιμανδρίτης, ας το πούμε με κομψό και πολιτικά ορθό τρόπο, διατηρούσε “ιδιαίτερες” σχέσεις με την «άπορη» χήρα…
»Ποιο είναι λοιπόν το «ηθικόν δίδαγμα» από το παραπάνω πραγματικό περιστατικό; Ότι οι κληρικοί είναι και αυτοί άνθρωποι. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι κληρικοί έχουν και αυτοί ανθρώπινα πάθη. Πάθη τα οποία ενίοτε σχετίζονται με χρήματα. Με διαφθορά. Μικρή, μεγάλη διαφθορά δεν έχει σημασία.
»Εάν δε, υπάρχει και σεξ, τότε η συνταγή είναι τέλεια για συγγραφή βιβλίων. Όταν όμως τα πάθη των κληρικών, όταν η εκκλησιαστική διαφθορά, εμπλέκεται με τη γεωπολιτική τότε το πράγμα σοβαρεύει, καθώς ίσως δημιουργούνται κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια.
»Η λατρευτή μας Ορθόδοξη Εκκλησία και το Άγιο Όρος, πρέπει να προστατευθούν από τους εσωτερικούς εχθρούς τους. Από αυτούς που δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και είναι έρμαια – δηλαδή ευάλωτοι εξ ορισμού – των ανθρώπινων παθών τους.»https://www.defence-point.gr