Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15

ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ...ΠΑΕΙ ΣΟΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ....Ο Ορέστης Τσακαλώτος της Qualco είναι έτοιμος να «κυνηγήσει» 200.000 Έλληνες

the wise manΑν και πολλοί είναι αυτοί που “φοβούνται” τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο μισθός τους, η σύνταξή τους και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν, κάποιοι φοβούνται περισσότερο τον εξάδελφό του, τον Ορέστη Τσακαλώτο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Ορέστης Τσακαλώτος είναι κατά κάποιον τρόπο ο…
εθνικός εισπράκτορας, καθώς είναι ιδιοκτήτης της Qualco, μίας εταιρείας διαχείρισης “κόκκινων” δανείων που έχει φτάσει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας κοντά στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας διεθνή funds με μεγαλύτερη εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και σίγουρα η επιτυχία της Qualco στους σχετικούς διαγωνισμούς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ότι ο ιδιοκτήτης της τυγχάνει να έχει συγγένεια με τον υπουργό Οικονομικών.
Η τελευταία επιτυχία της Qualco ήταν η εξασφάλιση του πακέτου Earth της Εθνικής Τράπεζας στη θυγατρική της QQuant, ενός πακέτου κόκκινων δανείων ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η QQuant θα αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου για λογαριασμό της κοινοπραξίας της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής CarVal, στην οποία μεταβιβάζονται τα δάνεια.
Το πακέτο Earth δεν είναι καθόλου… τυχαίο πακέτο, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο που μεταβιβάζεται μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα σε ξένα funds, που περιλαμβάνει γύρω στα 300.000 δάνεια συνολικά 200.000 οφειλετών, με ονομαστική αξία των δανείων στα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ της αξίας του χαρτοφυλακίου αφορούν σε συσσωρευμένους τόκους. Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό το αντίτιμο για τη μεταβίβαση του πακέτου, εκτιμάται ότι η κοινοπραξία των Intrum και CarVal προσέφερε κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για να το αποκτήσει, ήτοι ποσοστό λίγο πάνω από το 5% της αξίας του χαρτοφυλακίου.
Και κάπως έτσι, το πακέτο αυτό θα περάσει στη διαχείριση της εταιρείας υπό τον Ορέστη Τσακαλώτο, ο οποίος, είτε μέσω της Qualco είτε μέσω θυγατρικών της, θα διαχειρίζεται πλέον assets συνολικής αξίας 16,9 δισ. ευρώ, αφού το πακέτο έρχεται να προστεθεί στα περιουσιακά στοιχεία των 16 τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ύψους 9 δισ. ευρώ, και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που ήδη διαχειρίζεται.
Πάντως, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι μέχρι τώρα η Qualco δεν έχει να επιδείξει και τίποτα τρομερές επιτυχίες όσον αφορά στη διαχείριση των assets που έχει αναλάβει, πέρα από μερικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκαν σε τράπεζες οι οποίες έχουν περάσει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ενώ σίγουρα πολλοί θα θυμούνται την “γκάφα” της αποστολής ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες της ΔΕΗ που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο…
Και κάπως έτσι, ο εξάδελφος του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει εξελιχθεί σε φόβο και τρόμο, όχι πια μόνο αυτών που έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ, αλλά και των περίπου 200.000 οφειλετών των οποίων τα δάνεια περιλαμβάνονται στο πακέτο Earth της Εθνικής Τράπεζας…
mononews.gr