Κυριακή, Οκτωβρίου 14

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.3869/2010 (ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ)



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.3869/2010 (ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ)
  1. Πως ονομάζεται ο νόμος και από πότε ισχύει;
    Πρόκειται για το νόμο 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4161/2013, και έχει γίνει ευρέως γνωστός ως νόμος Κατσέλη. Ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του έτους 2010 και έχει βοηθήσει έως τώρα χιλιάδες νοικοκυριά.
  2. Ποιος είναι ο σκοπός του νόμου;
    Σκοπός του είναι να βοηθηθεί ο χτυπημένος από την κρίση, τη μείωση του εισοδήματος, την ανεργία, τις υποχρεώσεις προς το κράτος και τα προβλήματα υγείας δανειολήπτης, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και των χρεών του εν γένει.
  3. Ποιά πρόσωπα υπάγονται;
    Υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα πλην των εμπόρων. Ειδικότερα, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι καλλιτέχνες, οι νοικοκυρές, οι εισοδηματίες, οι άνεργοι και οι στερούμενοι παντός εισοδήματος.
  4. Ποιοι εξαιρούνται;
    Εξαιρούνται οι έμποροι και οι επιχειρηματίες (όχι όλοι). Ενδεικτικά, δεν εντάσσονται στο νόμο οι χονδρέμποροι, οι καταστηματάρχες (όχι όλοι), οι εισαγωγείς, οι ιδιοκτήτες μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι ομόρρυθμοι εταίροι εταιρίας με εμπορικό σκοπό. Δεν ισχύει το ίδιο για τους εταίρους Ε.Π.Ε., τους μετόχους Α.Ε., τα διοικητικά όργανα κεφαλαιουχικών εταιριών, τα μέλη διοικητικού συμβουλίου αστικού συνεταιρισμού κ.α..
  5. Υπάγονται στο νόμο οι μικρέμποροι; / Ποιοι θεωρούνται μικρέμποροι;
    Οι μικρέμποροι υπάγονται στο νόμο. Μικρέμποροι θεωρούνται όσοι διενεργούν εμπορικές πράξεις σε μικρή ένταση και χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Ενδεικτικώς, μικρέμπορος θεωρείται ο τεχνίτης, ο χειροτέχνης, ο μικροπωλητής, ο τσαγκάρης, η μοδίστρα, ο ράπτης, ο ψιλικατζής, ο φούρναρης, ο ιδιοκτήτης καντίνας, ο επιπλοποιός, ο ξυλουργός, ο πωλητής σε λαϊκές αγορές, ο κομμωτής, ο κατασκευαστής μικροκοσμημάτων και μικροαντικειμένων, ο λαχειοπώλης, ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός κ.α..
    Υπό προϋποθέσεις μικρέμπορος μπορεί να θεωρηθεί ο μικροβιοτέχνης, ο εργολάβος οικοδομών, ο ταξιτζής, ο μεταφορέας δια φορτηγού, ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, φανοποιείου, βαφείου, καθαριστηρίου κ.α..
  6. Εντάσσονται στο νόμο και τα επιχειρηματικά – εμπορικά δάνεια;
    Ναι, εφόσον ο δανειολήπτης – οφειλέτης πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο που αναφέρονται ανωτέρω. Εξαιρούνται δηλαδή από το νόμο οι έμποροι, όχι όμως τα εμπορικά χρέη.
  7. Υπάγεται ο πρώην έμπορος στο νόμο;
    Ο πρώην έμπορος είναι δυνατό να υπαχθεί στο νόμο μόνον εάν έχει σταματήσει να πληρώνει τα δάνειά του μετά την παύση της εμπορικής του δραστηριότητας. Δηλαδή πρέπει πρώτα να έχει αποβάλει την εμπορική ιδιότητα και μετά να έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών. Η παύση της εμπορικής δραστηριότητας επέρχεται με τη διακοπή στη ΔΟΥ, την πραγματική παύση της δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν δεν έχει τυπικώς γίνει διακοπή, τη μεταβίβαση της επιχείρησης ή την αποχώρηση από την εταιρία.
  8. Ποιές οφειλές υπάγονται στο νόμο; / Υπάγονται μόνον οι οφειλές σε τράπεζες;
    Στο νόμο υπάγονται οι οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα – τράπεζες, σε ιδιώτες, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους Ο.Τ.Α. και στη Φορολογική Διοίκηση.
  9. Ποιές οφειλές δεν υπάγονται;
    Δεν υπάγονται οι οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία ή δόλο, οι οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος από την κατάθεση της αιτήσεως, οι οφειλές που αφορούν διοικητικά πρόστιμα ή χρηματικές ποινές, καθώς και όσες αφορούν υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανηλίκου τέκνους
  10. Υπάρχει όριο στο ύψος των συνολικών οφειλών;
    Όχι. Ο νόμος δε θέτει όριο στο ύψος των οφειλών.
  11. Υπάρχει όριο στον αριθμό των πιστωτών – τραπεζών που κάποιος οφείλει;
    Όχι. Ο νόμος δε θέτει τέτοιο όριο.
  12. Ποιό είναι το αρμόδιο δικαστήριο εκδίκασης των υποθέσεων;
    Αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ειρηνοδικείο του τόπου διαμονής του δανειολήπτη – οφειλέτη.
  13. Ποιο είναι το περιεχόμενο της αίτησης – δικογράφου;
    Η αίτηση για να είναι σαφής και ορισμένη πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που αφορούν την προσωπική, οικογενειακή, περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη – οφειλέτη. Πρέπει επίσης να αναγράφονται οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αδυναμία πληρωμής, λεπτομερώς η πορεία της εισοδηματικής του κατάστασης τα τελευταία έτη, η εισοδηματική του κατάσταση όταν ανέλαβε τα δάνεια, τα έξοδα διαβίωσής του και τέλος το σχέδιο που προτείνει για τη διευθέτηση των οφειλών του.
  14. Ποιά είναι τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης – οφειλέτης στο δικαστήριο;
    Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται, ώστε ο δικαστής να έχει πλήρη γνώση για την κατάσταση του δανειολήπτη – οφειλέτη αλλά και να είναι παραδεκτή η αίτηση είναι τα εξής: 1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος (από το Δήμο ή τα ΚΕΠ), 2. Τα έξοδα διαβίωσης (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα, κινητό τηλέφωνο κλπ), 3. Τα εισοδήματα του αιτούντος (μισθός, σύνταξη, ενοίκιο ή από άλλη πηγή), 4. Πρόσφατες καταστάσεις οφειλών του νόμου από τις Τράπεζες, 5. Κάρτα ανεργίας & βεβαίωση ΟΑΕΔ περί επιδότησης ή μη σε περίπτωση ανέργου, 6. Τα εισοδήματά του/της συζύγου, 7. Σε περίπτωση ύπαρξης ακινήτων, το συμβόλαιο και το πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο, 8. Σε περίπτωση ύπαρξης οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας, τα έξοδα ασφάλισης και τα τέλη κυκλοφορίας, 9. Σε περίπτωση προβλήματος υγείας, τα ιατρικά έγγραφα που το πιστοποιούν, καθώς και έξοδα που υποβάλλεται ο ασθενής (πχ. τακτικές ή έκτακτες εξετάσεις, εγχειρήσεις, φάρμακα κλπ), 10. Σε περίπτωση ύπαρξης τέκνων μαθητών, τα έξοδα εκπαίδευσης (πχ. φροντιστήρια), 11. Σε περίπτωση ύπαρξης τέκνων φοιτητών, την βεβαίωση σπουδών και έξοδα διαβίωσης αν φοιτά στην επαρχία ή το εξωτερικό, 12. Εκκαθαριστικά τελευταίων ετών (όσα κρίνεται σκόπιμο, υποχρεωτικά των τριών τελευταίων ετών), 13. Ε9, 14. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, 15. ΕΝ.Φ.Ι.Α, 16. Χρέη σε ΔΟΥ ή Ασφαλιστικό Φορέα (εάν υπάρχουν), 17. Ποινικό μητρώο γενικής χρήσης, 18. Ε1 των τριών τελευταίων ετών, 19. Αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων όλων των οφειλών, 20. Καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων (εξώδικα, διαταγές πληρωμής κλπ), 21. Εκτίμηση της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας. Το σύνολο των ανωτέρω εγγράφων προσκομίζεται πλέον υποχρεωτικά και για το/ τη σύζυγο της αιτούσας/ του αιτούντος, καθώς και για τυχόν ανήλικα τέκνα με περιουσία.
  15. Ποια διαδικασία ακολουθείται;
    Αφού συνταχθεί με επιμέλεια η αίτηση, κατατίθεται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και λαμβάνονται δυο δικάσιμοι, της προσωρινής διαταγής και της οριστικής συζήτησης. Καλό είναι να κατατίθενται ταυτόχρονα και τ’ ανωτέρω έγγραφα, ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης. Στη συνέχεια, η αίτηση κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή στους αντιδίκους εντός 15 ημερών.
  16. Πως ενημερώνονται οι τράπεζες – πιστωτές για την υπαγωγή του δανειολήπτη – οφειλέτη στο νόμο;
    Με την κοινοποίηση που τους κάνει ο δικαστικός επιμελητής.
  17. Μπορούν να ενοχλούν τηλεφωνικά οι τράπεζες τον δανειολήπτη – οφειλέτη όταν αυτός ενταχθεί στο νόμο;
    Οι τράπεζες δεν μπορούν να ενοχλούν τηλεφωνικά από τη στιγμή που ο δανειολήπτης-οφειλέτης καταθέσει την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο και οφείλουν να ακολουθήσουν τη δικαστική διαδικασία.
  18. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής των δανείων;
    Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν έναν δανειολήπτη – οφειλέτη να αδυνατεί να αποπληρώνει τις δόσεις ή να δυσκολεύεται τόσο που να φτάνει στο σημείο να στερείται τα άκρως απαραίτητα για να είναι συνεπής στις πληρωμές του είναι η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων, εργάσιμων ή συντάξιμων αποδοχών, η μείωση του μισθώματος ή η αποχώρηση του μισθωτή από το μίσθιο, αν ο δανειολήπτης νοικιάζει κάποιο ακίνητό του, η ανεργία των τέκνων του, η έλλειψη εισοδημάτων των υπέργηρων γονέων του που αναγκάζεται να συντηρεί, η εμφάνιση ή επιδείνωση προβλημάτων υγείας και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική κρίση, την αύξηση του κόστους ζωής, των τελών, φόρων και εισφορών που ο δανειολήπτης – οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει στο κράτος.
  19. Από ποιο χρονικό σημείο προστατεύεται ο δανειολήπτης – οφειλέτης;
    Από τη στιγμή της κατάθεσης της αιτήσεως στο Ειρηνοδικείο προστατεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη – οφειλέτη μέχρι την ημέρα της προσωρινής διαταγής που ο Ειρηνοδίκης θα αποφασίσει τη συνέχιση της προστασίας της περιουσίας με τον όρο καταβολής ή μη κάποιου χρηματικού ποσού μηνιαίως στις τράπεζες. Το ποσό αυτό είναι συνήθως μόλις το 10% της δόσης του δανείου, αλλά σε περιπτώσεις ανεργίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας και αδυναμίας κάλυψης των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του δανειολήπτη – οφειλέτη και της οικογενείας του μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο έως μηδενικό.
  20. Σταματάνε να τοκίζονται τα δάνεια όταν κάποιος υπαχθεί στο νόμο;
    Κάτι πολύ βασικό που θα πρέπει ο δανειολήπτης – οφειλέτης να γνωρίζει είναι ότι από την κατάθεση της αιτήσεως τα καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές του κάρτες παύουν να τοκίζονται. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία του νόμου, καθώς τα επιτόκια των περισσότερων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών είναι ιδιαιτέρως υψηλά.
  21. Σε τι ωφελείται ο δανειολήπτης – οφειλέτης με την προσωρινή διαταγή;
    Τα οφέλη με την χορήγηση της προσωρινής διαταγής είναι πολλαπλά και πολύ σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης – οφειλέτης πληρώνει ένα πολύ μικρότερο της δόσης ποσό, κανείς δεν μπορεί να πειράξει την περιουσία του, βελτιώνει το επίπεδο της ζωής του και κερδίζει χρόνο σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει κάθε νοικοκυριό. Πρέπει όμως να μη ξεχνά να καταβάλει κάθε μήνα το ποσό αυτό και να γνωρίζει ότι απαγορεύεται από το νόμο να πουλήσει οποιοδήποτε περιουσιακό του στοιχείο.
  22. Τι αποφασίζεται με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου;
    Αποφασίζεται η ρύθμιση των οφειλών του δανειολήπτη με την καταβολή των μηνιαίων δόσεων που το δικαστήριο θα ορίσει και η προστασία της κύριας κατοικίας του εφόσον εκείνος το επιθυμεί.
  23. Πότε μπορεί να προστατευθεί η πρώτη κατοικία;
    Όταν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, β) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι 3 τέκνα και γ) ο οφειλέτης είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Πιο απλά, ελάχιστες είναι οι κατοικίες που δεν μπορούν να προστατευθούν, αφού το ανωτέρω όριο είναι υψηλό.
  24. Πότε ρευστοποιούνται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη – οφειλέτη;
    O Ειρηνοδίκης αποφασίζει αν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη – οφειλέτη θα εκποιηθούν, εξετάζοντας αφενός αν μετά τη ρύθμιση του δικαστηρίου απομένουν οφειλές και αφετέρου αν αυτά προκαλούν αγοραστικό ενδιαφέρον. Συνήθως, περιουσιακά στοιχεία όπως αγροτεμάχια, παλαιά και ερειπωμένα κτίσματα ή ακίνητα σε μη πλήρη κυριότητα και εξ αδιαιρέτου κυριότητα δεν παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον.
  25. Ποια διαδικασία ακολουθείται για να υλοποιηθεί η ρευστοποίηση;
    Το δικαστήριο ορίζει εκκαθαριστή, ο οποίος αναλαμβάνει να βρει αγοραστή για το ακίνητο στην αντικειμενική του αξία. Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό και ενδέχεται να μην βρεθεί υποψήφιος αγοραστής σε μια τέτοια περίοδο που το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τα χρήματα της πώλησης θα πάνε στις οφειλές του δανειολήπτη και αν αυτές εξοφλούνται και προκύψει υπόλοιπο, αυτό θα επιστραφεί σε αυτόν, αφαιρουμένων των εξόδων.
  26. Επιφέρει οικονομική ελάφρυνση στον δανειολήπτη – οφειλέτη η υπαγωγή στο νόμο;
    Οι περισσότεροι που έχουν υπαχθεί στο νόμο αισθάνονται ιδιαίτερη ανακούφιση, ενώ έως τότε ήταν παντελώς εγκλωβισμένοι, καθώς προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων από τα μειωμένα εισοδήματά τους και τις λιγοστές τους οικονομίες, επιβαρύνοντας τη ψυχική τους υγεία και νιώθοντας καθημερινά έντονο στρες και αγωνία.
  27. Γίνεται «κούρεμα» στις οφειλές;
    Το κούρεμα είναι μια συνάρτηση του ύψους της συνολικής οφειλής και των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη – οφειλέτη. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική οφειλή και λιγότερα ή ανύπαρκτα τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, τόσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι η αίτηση θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, κυρίως ανέργων, υπέργηρων και βαρέως πασχόντων, το κούρεμα αγγίζει ακόμα και το 90-95%, ωστόσο οι δανειολήπτες – οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καλό είναι για την υπόθεσή τους να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.
  28. Τι απαγορεύεται να πράξει ο δανειολήπτης – οφειλέτης κατά το διάστημα της εκκρεμοδικίας;
    Στο διάστημα αυτό, δηλαδή από την κατάθεση της αίτησης έως τη συζήτησή της στο οριστικό δικαστήριο, ο δανειολήπτης – οφειλέτης δεν μπορεί να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία και πρέπει να τηρεί την απόφαση της προσωρινής διαταγής με την καταβολή του χρηματικού ποσού που το δικαστήριο έχει ορίσει κάθε μήνα. Επίσης, εάν βελτιωθεί η εισοδηματική του κατάσταση οφείλει να το δηλώσει στον φάκελο που τηρείται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο (το ίδιο ισχύει εάν πάρει χρήματα από κάποια αποζημίωση, ασφάλεια, εφάπαξ κλπ) και καλό θα ήταν να ενημερώνει τον φάκελό του στην περίπτωση που αλλάζει ο τόπος διαμονής του ή η περιουσία του με την αποδοχή κάποιας κληρονομιάς.
  29. Πότε απαλλάσσεται ο δανειολήπτης – οφειλέτης από το υπόλοιπο των οφειλών του;
    Μετά την παρέλευση της ρύθμισης της τριετίας έως πενταετίας που θα αποφασίσει το δικαστήριο ο δανειολήπτης – οφειλέτης απαλλάσσεται από τον υπόλοιπο των οφειλών του, αν έχει τηρήσει με συνέπεια την ορισθείσα από το δικαστήριο ρύθμιση προς όλους τους πιστωτές – τράπεζες. Οι καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας αποτελούν ξεχωριστή ρύθμιση.
  30. Είναι προστατευμένος ο δανειολήπτης – οφειλέτης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του;
    Ο δανειολήπτης – οφειλέτης είναι απόλυτα προστατευμένος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Και αυτό πρέπει να τονιστεί, γιατί σε όλα σχεδόν τα Ειρηνοδικεία και κυρίως της Αττικής, η δικάσιμος ορίζεται μετά από πολλά χρόνια. Στο διάστημα αυτό δεν κινδυνεύει η περιουσία, το εισόδημα και η προσωπική ελευθερία του δανειολήπτη – οφειλέτη.
  31. Αφορά ο νόμος και τους εγγυητές των δανείων;
    Ναι. Στο νόμο μπορούν να υπαχθούν και οι εγγυητές δανείων, είτε αν έχουν υπογράψει μόνον ως εγγυητές είτε και ως πρωτοφειλέτες σε δικό τους δάνειο.
  32. Εάν ο οφειλέτης κάνει χρήση του νόμου και ρυθμίσει ή απαλλαγεί από το χρέος, απαλλάσσεται ταυτόχρονα και ο εγγυητής;
    Όχι. Θα πρέπει ο ίδιος ο εγγυητής να ενταχθεί στο νόμο με αυτοτελή αίτησή του, ώστε να προστατευθεί, αν και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης.
  33. Εάν ο οφειλέτης κάνει χρήση του νόμου και ρυθμίσει ή απαλλαγεί από το χρέος, απαλλάσσεται ταυτόχρονα και ο συνοφειλέτης;
    Όχι. Θα πρέπει ο ίδιος ο συνοφειλέτης να ενταχθεί στο νόμο με αυτοτελή αίτησή του, ώστε να προστατευθεί, αν και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης.
  34. Πρέπει να έχει προηγηθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές;
    Με τη ψήφιση του ν. 4161/2013 δεν είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο δανειολήπτης – οφειλέτης μπορεί να ακολουθήσει απευθείας τη δικαστική οδό.
  35. Μπορεί ο δανειολήπτης – οφειλέτης να επιλέξει ποιές από τις οφειλές του θα υπάγει στο νόμο;
    Σε αυτό το ζήτημα έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες απόψεις. Το ορθότερο όμως θα ήταν να υπάγονται όλες οι οφειλές και να μην εξαιρείται κάποια ή κάποιες από αυτές.
  36. Εντάσσονται στο νόμο τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΕΚ-ΟΑΕΔ;
    Ναι.
  37. Όταν παρακρατούνται αυτόματα οι μηνιαίες δόσεις του δανείου, σταματάει η παρακράτηση με την υπαγωγή στο νόμο;
    Όταν ένα πιστωτικό ίδρυμα παρακρατά αυτόματα τη δόση του δανείου, ο δανειολήπτης – οφειλέτης έχει το δικαίωμα να αποσύρει την εντολή που έχει δώσει για να παρακρατείται η δόση. Αν δε συμβεί αυτό, ο Ειρηνοδίκης με την προσωρινή διαταγή του διατάζει την άρση της παρακράτησης και αποφασίζει ποιό ποσό θα πρέπει ο δανειολήπτης – οφειλέτης να καταβάλει κάθε μήνα, ποσό που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερο της δόσης που παρακρατείται.
  38. Τι πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης – οφειλέτης αν του επιδοθεί διαταγή πληρωμής;
    Αν επιδοθεί διαταγή πληρωμής για πρώτη φορά στο δανειολήπτη – οφειλέτη, εκείνος πρέπει να ενημερώσει άμεσα το δικηγόρο του, καθώς έχει στη διάθεσή του μόνο 15 εργάσιμες ημέρες από την επίδοση της διαταγής πληρωμής για να ασκήσει ανακοπή κατά αυτής. Αν πάλι προτίθεται ή προετοιμάζεται να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, καλό θα ήταν να μην το αμελήσει και να καταθέσει άμεσα την αίτησή του στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, ώστε να μην κινδυνεύσει με καταδιωκτικά κατά της περιουσίας του μέτρα.
  39. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο δανειολήπτης – οφειλέτης είναι άνεργος ή σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση;
    Σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστήριο δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και είναι δυνατό να ορίσει ακόμα και μηδενικές καταβολές στο δανειολήπτη – οφειλέτη. Την ίδια ευαισθησία δείχνει και όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ο δανειολήπτης – οφειλέτης είναι μεγάλος σε ηλικία.
  40. Τι πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης – οφειλέτης αν αλλάξει η εισοδηματική του κατάσταση μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ή μετά την εκδίκαση;
    Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ενημερώσει τον φάκελο που τηρείται στο Ειρηνοδικείο. Αν παραμείνει άνεργος ή μειωθούν τα εισοδήματά του και αδυνατεί να πληρώνει τη δόση που του έχει οριστεί με την προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδίκη, μπορεί να αιτηθεί την ανάκληση ή μεταρρύθμιση της προσωρινής διαταγής.
    Αν η εισοδηματική του κατάσταση βελτιωθεί την επόμενη τριετία έως πενταετία από την έκδοση απόφασης, θα πρέπει να το καταστήσει γνωστό με δήλωσή του που κατατίθεται στον φάκελο που τηρείται στο δικαστήριο. Αν πάλι τα εισοδήματά του μειωθούν και αδυνατεί να πληρώνει τη δόση που του έχει ορίσει το δικαστήριο, μπορεί να αιτηθεί την ανάκληση ή μεταρρύθμιση της απόφασης.
  41. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη – οφειλέτη και τι πρέπει να προσέχει;
    O δανειολήπτης – οφειλέτης οφείλει να πράξει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να διευκολύνει τη διαδικασία και ο Ειρηνοδίκης να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασής του. Πρέπει να προσκομίσει οποιοδήποτε έγγραφο του ζητηθεί και να είναι απόλυτα ειλικρινής σε αυτά που δηλώνει, αλλιώς κινδυνεύει με απόρριψη της αιτήσεώς του. Πρέπει επίσης να μην ξεχάσει να εντάξει κάποιον πιστωτή – τράπεζα στην αίτησή του, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συνέχεια. Στο ακροατήριο οφείλει να είναι σαφής στις απαντήσεις του, εάν εξετασθεί ο ίδιος, εάν πάλι εξεταστεί κάποιο τρίτο πρόσωπο ως μάρτυρας, καλό θα ήταν να γνωρίζει καλά την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη – οφειλέτη, τους λόγους που ανέλαβε τα δάνεια και που τελικώς τον οδήγησαν στην αδυναμία πληρωμών, ώστε να συμβάλει στην αποδεικτική διαδικασία και την επιτυχή έκβαση της δίκης.
  42. Τι γίνεται αν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση;
    Εάν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση, ο δανειολήπτης – οφειλέτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, ακόμη και αναίρεση. Επίσης, μπορεί να επανέλθει στο ίδιο δικαστήριο που του απέρριψε την αίτηση καταθέτοντας νέα αίτηση, με κάποιους όμως χρονικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τους λόγους που απερρίφθη η αίτησή του.
  43. Τι μπορεί ο δανειολήπτης – οφειλέτης να πράξει αν δεν είναι ευχαριστημένος από την απόφαση του δικαστηρίου;
    Αν η αίτηση του δανειολήπτη – οφειλέτη γίνει δεκτή από το δικαστήριο, ωστόσο εκείνος κρίνει ότι οι μηνιαίες δόσεις που ορίστηκαν είναι υψηλές και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μπορεί να ασκήσει έφεση, ακόμη και αναίρεση. Σε κάποιες περιπτώσεις που η απόφαση έχει σφάλματα, μπορεί να αιτηθεί τη διόρθωσή της.
  44. Τι συνέπειες έχει για το δανειολήπτη – οφειλέτη η μη τήρηση της απόφασης του δικαστηρίου;
    Αν ο δανειολήπτης – οφειλέτης δεν τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου για πάνω από 3 μήνες, δηλαδή εάν δεν καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις που αυτό ορίζει στους πιστωτές του, τότε εκείνοι έχουν δικαίωμα εντός των χρονικών ορίων που θέτει ο νόμος να υποβάλουν αίτημα έκπτωσής του από το νόμο, το οποίο εισάγεται στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση και έχει ως συνέπεια την επαναφορά των απαιτήσεων των πιστωτών στο ύψος που αυτές θα είχαν διαμορφωθεί αν δεν είχε υποβληθεί η αίτηση.
  45. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο δανειολήπτης – οφειλέτης αποβιώσει;
    Αν ο δανειολήπτης – οφειλέτης αποβιώσει πριν την απόφαση του δικαστηρίου, η διαδικασία παύει και οι κληρονόμοι πρέπει να τη συνεχίσουν στο όνομά τους, εφόσον φυσικά και αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις.
    Αν όμως ο δανειολήπτης – οφειλέτης αποβιώσει μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, τότε οι κληρονόμοι αποπληρώνουν τις δόσεις που έχουν οριστεί και απαλλάσσονται από τα χρέη, όταν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί.

    Τηλ.:
    Fax:

    Email:
    210 64 54 700
    210 64 10 811

    eazerveas@gmail.com