Πέμπτη, Οκτωβρίου 11

Ο Τσίπρας κατάφερε να κάνει αναρχικούς τους Ελληνες τραπεζίτες!

Ουτε ο Ρουβικωνας δεν θα το σκεφτοταν
Διαγράφουν τα δάνεια με το λογιστικό πρότυπο IFRS9

Ο Τσίπρας δεν παίζεται. Κατάφερε να κάνει αναρχικούς τους Ελληνες και τους Ιταλούς τραπεζίτες. Γράφει ιστορία ο παίκτης. Μπροστά του δεν πιάνει μία ο Κυριάκος που προσπαθεί ο ταλαίπωρος με τα 7 τεκτονικά τρίγωνα του νέου βλαμμένου λογοτύπου της χαζοΝΔ να τον προσέξουν οι Εβραίοι την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας και ο Καρανίκας παίζουν τους Ρότσιλντ στα δάχτυλα.
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Πες λοιπόν ότι κάθεσαι κάτω από έναν πλάτανο στα Τζουμέρκα Αρτας, τα ξύνεις και διαβάζεις  Βloomberg: Oι ευρωπαικές τράπεζες χρησιμοποιούν νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα για να πουλήσουν κόκκινα δάνεια δισ. δολαρίων που έμειναν “κληρονομιά” από την χρηματοπιστωτική κρίση χωρίς να εγγράψουν ζημιές, παρά το ότι τα πουλάνε για ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας τους.



Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες δέχονται πιέσεις από τις αρχές να πουλήσουν τα NPLs και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.


Μία μεταβολή στα λογιστικά πρότυπα σημαίνει ότι μπορούν (οι τράπεζες) να πουλάνε τα παλιά δάνεια χωρίς να εγγράφουν λογιστικές ζημιά ή να πλήττεται το  ρυθμιστικό τους κεφάλαιο, επιτρέποντας ιδιαίτερα στις ιταλικές και ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από παλιά προβλήματα.
(Δηλαδή μία μεταβολή στα λογιστικά πρότυπα αρκεί για να μην υπάρχουν κόκκινα δάνεια, ούτε ζημίες για τις τράπεζες! Kλάιν μάιν-αούα, αλχημεία!).
Ρε πούστη μου, ούτε ο Ρουβίκωνας δεν θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο.
Εντυπωσιασμένος κάτω από την βαριά σκιά του πλάτανου στα Τζουμέρκα ανάβω τον μπάφο και δίνω την παραγγελιά:
-Γκαρσόν ένα γλυκύ βραστό και σε παρακαλώ σβήσε μου τα βερεσέδια με τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9. Κοίτα εδώ ρε Μήτσο: Με τα νέα λογιστικά πρότυπα δεν χρωστάμε 200 δις κόκκινα δάνεια και ταυτόχρονα οι τράπεζες δεν εγγράφουν ζημίες! Μεγάλε έγραψες…

“Το σημαντικό δεν είναι ο απόλυτος όγκος των επισφαλών χρεών αλλά η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων για αυτά και της αξίας τους στην αγορά”, ανέφερε ο Filippo Alloatti της Hermes Investment Management-πιάσε τ΄αυγό και κούρευτο.
Κάποιες τράπεζες πούλησαν τα παλιά τους χαρτοφυλάκια δανείων σε εξωτερικούς επενδυτές για ένα ποσό που αποτυπώνει τις αναμενόμενες ζημιές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ιταλία, οι εξωτερικοί επενδυτές αποδείχθηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν λιγότερα για τα δάνεια από τη λογιστική τους αποτίμηση, ανέφερε ο Alloatti.
Πριν από την ισχύ των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 στις αρχές του 2018, η διαφορά έπρεπε να διαγραφεί από τις τράπεζες εάν πουλούσαν τα δάνεια. Αυτό έπληττε και τα κέρδη και το κεφάλαιο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν ένα άμεσο πλήγμα στην κερδοφορία από την πώληση δανείων. Η περίοδος προσαρμογής για τα νέα λογιστικά πρότυπα σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να απομειώνουν τα παλαιά τους χρέη στη λογιστική τους αξία χωρίς να επηρεάζουν τα αποτελέσματα ή τα κεφαλαιακά επίπεδα.
Η Intesa για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα με βάση την κεφαλαιοποίησή της, πούλησε κόκκινα δάνεια αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. άλλη μία ιταλική τράπεζα, η UniCredit SpA, πούλησε χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων 18 δισ. ευρώ και η Monte dei Paschi πούλησε επισφαλή δάνεια αρχικής αξίας 26 δισ. ευρώ.
Στις αρχές του έτους, η Intesa είχε αυξήσει τις προβλέψεις της για τα επισφαλή δάνεια κατά 3,1 δισ. ευρώ και η UniCredit κατά 2,9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Andrew Fraser της Aberdeen Standard Investments.
Τελικά ρε μαλάκες, έχει δίκιο ο Αλέκος ο Φλαμπουράρης…Είναι θέμα λογιστικών προτύπων…Αν το ξέραμε το 2010 που μπήκαμε στα Μνημόνια θα την είχαμε σκαπουλάρει.
Ενα IFRS9 μας χωρίζει από τον Παράδεισο…
 kourdistoportocali.com