Τρίτη, Οκτωβρίου 23

Μπορεί το γάλα αμυγδάλου να αντικαταστήσει το αγελαδινό;

borei-to-gala-amygdalou-na-antikatastisei-to-ageladino.jpg
Το γάλα αμυγδάλου φτιάχνεται αλέθοντας αμύγδαλα με νερό και στη συνέχεια το μίγμα σουρώνεται, ώστε να αφαιρεθούν τα στερεά υπολείμματα.

Αρχικά αποτελούσε μια επιλογή κυρίως στα πλαίσια μιας χορτοφαγικής διατροφής, ή κατά τη διάρκεια της νηστείας. Πλέον, καταναλώνεται σε καθημερινή βάση και η διατροφική του αξία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για όλους όσους ασχολούνται
με την υγιεινή διατροφή. Μάλιστα πολλοί από εμάς έχουμε ήδη αντικαταστήσει – ή σκεφτόμαστε να αντικαταστήσουμε  – το αγελαδινό γάλα με γάλα αμυγδάλου, ως μια πιο υγιεινή διατροφική επιλογή, εφόσον είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες ενώ, παράλληλα, δεν υστερεί καθόλου γευστικά.
Το γάλα αμυγδάλου συνήθως εμπλουτίζεται με βιταμίνες και μέταλλα, με αποτέλεσμα  η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο να φθάνει μέχρι και το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.  Ο εμπλουτισμός αυτός το καθιστά την καλύτερη επιλογή μεταξύ των φυτικών ροφημάτων, για όσους έχουν ανάγκη για αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, ή ακόμα και για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι αποτελεί καλή επιλογή σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη, ή αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα.
Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση ροφήματος με θρεπτική αξία. Σε περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε το αγελαδινό γάλα με αυτό, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι το γάλα αμυγδάλου που θα επιλέξουμε δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, που θα αυξήσουν τις θερμίδες του κατακόρυφα. Προτιμούμε επίσης να καταναλώνουμε το γάλα αμυγδάλου στη φυσική του γεύση, μιας και η προσθήκη γεύσεων συνοδεύεται συνήθως από υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες. Τέλος, προσέχουμε  η συσκευασία του προϊόντος να αναγράφει “ χωρίς προσθήκη ζάχαρης” ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα λάβουμε όλα τα οφέλη του συγκεκριμένου ροφήματος χωρίς να αυξάνουμε επικίνδυνα τη ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε.

queen.gr