Πέμπτη, Οκτωβρίου 11

Φυσικές Ορμόνες & Αποκατάσταση

XGFBHSGFDBDFSGDFGDFGFG.jpg
Ορμονική Πτώση & Συμπτώματα
Κατά την περίοδο  της Κλιμακτηρίου και εν συνεχεία της Εμμηνόπαυσης,  η Ορμονική πτώση αποτελεί γεγονός το οποίο συντελείται στο γυναικείο σώμα πολλές φορές με επώδυνο τρόπο.

 Όπως μας εξηγεί ο Χειρουργός Γυναικολόγος Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D., εκδηλώνεται κυρίως με τη μορφή συμπτωμάτων όπως:  Εξάψεις, Εκνευρισμός, Εφίδρωση, Πονοκέφαλος, Αϋπνία,
Τριχόπτωση, Ξηρότητα Κόλπου και πολλά άλλα. Αυτά αποτελούν μόνο την προειδοποίηση ότι το σώμα αλλάζει και σταδιακά μένει απροστάτευτο από την ευεργετική δράση των ορμονών.
Τι είναι οι Ανθρώπινες Ορμόνες;
Πρόκειται για χημικές ουσίες που εκκρίνονται από συγκεκριμένους αδένες του οργανισμού (ενδοκρινείς) και είναι υπεύθυνες σχεδόν για το σύνολο των λειτουργιών, οργάνων και συστημάτων του σώματός μας. Οι Ορμόνες, είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των μηνυμάτων, δηλαδή της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων μας. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μεταφέρονται και στη συνέχεια ενεργοποιούν τους αντίστοιχους υποδοχείς στα κύτταρα, για να εκτελεστούν όλες οι ζωτικές μας λειτουργίες.
Οι Ορμόνες ακολουθούν χρονικούς κύκλους και στα δύο φύλα, εναρμονισμένους με τη φύση και τον προορισμό τους. Στις γυναίκες, οι Ορμόνες είναι αυτές που καθορίζουν τη φυσιολογική παραγωγική διαδικασία. Συντονίζουν και συγχρονίζουν τη βιολογική ισορροπία και αρμονία του γυναικείου σώματος, συναισθήματος, καταστάσεων, μια διαδικασία γνωστή ως Ομοιόσταση.
Στο γυναικείο σώμα, οι Ορμόνες παύουν να εκκρίνονται στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας, στην Εμμηνόπαυση. Το γυναικείο σώμα εφεξής και για όλο το υπόλοιπο της ζωής, θα δυσλειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα τα λειτουργικά του συστήματα παύουν να προστατεύονται.
Μια φυσική κατάσταση, που δεν είναι όμως αποδεκτή λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ορίου ζωής. Εκεί γύρω στα πενήντα, το γυναικείο σώμα να μένει εντελώς απροστάτευτο.
Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Πρόκειται για Ορμόνες Πανομοιότυπες με τις ανθρώπινες, με ακριβώς ίδια χημική σύσταση και δομή.
Το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του, χωρίς παρενέργειες.
Η προέλευση τους, δε σημαίνει ότι βρέθηκαν στη μορφή που τις χρησιμοποιούμε στη φύση, αλλά ότι η φαρμακευτική τους επεξεργασία, η σύνθεσή τους, γίνεται κυρίως από καρπούς της φύσης, δηλαδή το yam και τη σόγια.
Τα φυσικά βιομιμητικά (bioidentical) οιστρογόνα και προγεστερόνη μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Εμπορικά διαθέσιμη η φυσική βιομιμητική (bioidentical) οιστραδιόλη, έρχεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Μικρομετροποιημένη (Micronized) προγεστερόνη, έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα.
Επίσης φυσική βιομιμητική τεστοστερόνη, υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.
Τα φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Η φυσική προγεστερόνη, έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα. Επίσης φυσική τεστοστερόνη, υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.
Φυσικές Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης
Η δεδομένη ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού, μπορεί και πρέπει να αποκαθίσταται.
Με τις αντίστοιχες αγωγές, πετυχαίνουμε:
•    Διαχείριση ή καθυστέρηση Κλιμακτηρίου
•    Εξαφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων Εμμηνόπαυσης
•    Προφύλαξη από Οστεοπόρωση
•    Προφύλαξη από Καρδιαγγειακά Νοσήματα
•    Διαχείριση βάρους
•    Πρόληψη εμφάνισης Μεταβολικών και Νευροεκφυλιστικών ασθενειών
•    Χωρίς χημικά έκδοχα
•    Χωρίς παρενέργειες
Οι εξετάσεις που απαιτούνται έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών) ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάση ευρημάτων και δεικτών.
Οι θεραπείες με Φυσικές  ορμόνες, αναλόγως την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από τρεις μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας της ασθενούς.
Δεν απαιτείται καμία αλλαγή της καθημερινότητας, ενώ σταδιακά βελτιώνεται και η συνολική φυσική κατάσταση της υγείας. Επαναφορά σε πρότερα επίπεδα ευεξίας.
Οι συγκεκριμένες θεραπείες σε κλινική πράξη χρησιμοποιούνται παγκοσμίως συστηματικά από το 1993, με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
TGKAS_KYRIAKOS.jpgΤΙΓΚΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
stogiatro.gr