Τρίτη, Οκτωβρίου 23

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

ti-einai-i-endodontiki-therapeia.png
Κάθε δόντι αποτελείται από δύο μέρη: τη μύλη, που φαίνεται μέσα στο στόμα και τη ρίζα ή τις ρίζες οι οποίες βρίσκονται μέσα στις γνάθους, κάτω από τα ούλα. Η μύλη του δοντιού καλύπτεται εξωτερικά από την αδαμαντίνη ουσία(σμάλτο του δοντιού), η οποία είναι ένας πολύ σκληρός και ανθεκτικός ιστός ενώ κάτω από αυτήν υπάρχει η οδοντίνη ουσία η οποία έχει
μικρότερη σκληρότητα και ανθεκτικότητα.

Στο κέντρο του δοντιού υπάρχει μια κοιλότητα, η οποία εκτείνεται από τη  μύλη μέχρι το άκρο της ρίζας του. Αυτή η κοιλότητα ση μύλη ονομάζεται μυλικός θάλαμος ενώ στη ρίζα λέγεται ριζικός σωλήνας και περιέχει ένα μαλακό ιστό που ονομάζεται πολφός του δοντιού. Ο πολφός αποτελείται από νεύρα, αγγεία και εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία κύτταρα είναι υπεύθυνα στην εμβρυϊκή και στη νηπιακή ηλικία για την διάπλαση του δοντιού. Ο πολφός του δοντιού περιέχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων γι’ αυτό  και είναι γνωστός στο ευρύ  κοινό σαν «νεύρο του δοντιού». Στα δόντια τα οποία έχουν πολλές ρίζες υπάρχει ένας, αλλά μερικές φορές και περισσότεροι ριζικοί σωλήνες σε κάθε ρίζα.
Η ενδοδοντική θεραπεία λοιπόν είναι η θεραπεία που γίνεται στο εσωτερικό του δοντιού όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό τη διατήρηση του δοντιού στο στόμα για πολλά χρόνια. Επειδή κατά την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο πολφός ή τα υπολείμματα του και επειδή όπως είπαμε προηγούμενα ο πολφός είναι γνωστός στο ευρύ κοινό σαν «νεύρο του δοντιού», η ενδοδοντική  θεραπεία συνηθίζεται να αποκαλείται από τους ασθενείς με τον λανθασμένο όρο «απονεύρωση του δοντιού».
ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν ο πολφός του δοντιού έχει φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως τερηδόνα, κάταγμα ή τραύμα. Τα μικρόβια του στόματος εισβάλλουν στον πολφό, τον μολύνουν και τον καταστρέφουν. Τοξίνες που παράγονται μπορούν να περάσουν από το άκρο της ρίζας έξω από το δόντι, στο οστό της γνάθου και να προκαλέσουν και εκεί φλεγμονή και απόστημα.
ΠΟΝΑΕΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Συνήθως υπάρχει ενόχληση που μπορεί να ποικίλει από πολύ ισχυρό πόνο, μεγάλη ευαισθησία στο ζεστό ή κρύο, πόνο στο δάγκωμα ή στο άγγιγμα του δοντιού ή πρήξιμο των ούλων γύρω από το δόντι. Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.
ΓΙΑΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Επειδή αφαιρούνται τα μικρόβια και τα μολυσμένα υπολείμματα του πολφού από το μυλικό θάλαμο και τους ριζικούς σωλήνες, καθαρίζεται το εσωτερικό του δοντιού και στη συνέχεια σφραγίζεται ερμητικά με ένα ειδικό υλικό. Έτσι αποτρέπεται η επαναμόλυνση του δοντιού μελλοντικά ενώ από το απόστημα που πιθανώς υπάρχει στο οστό κάτω από το δόντι εξαφανίζεται.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δυστυχώς το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνο του. Χωρίς θεραπεία η φλεγμονή θα επεκταθεί στο οστό κάτω από το δόντι, το οποίο καταστρέφεται, ο πόνος συνήθως χειροτερεύει και τελικά η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού.
ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΩ ΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΦΟΥ;
Η απάντηση είναι όχι. Και αυτό επειδή όπου υπάρχει νέκρωση του πολφού δεν υπάρχει κυκλοφορία του αίματος μέσα στο ριζικό σωλήνα με άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορεί να φθάσει το αντιβιοτικό φάρμακο και να εξολοθρεύσει τα μικρόβια τα οποία ζουν και αναπτύσσονται μέσα εκεί. Αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται επιβοηθητικά από τους οδοντίατρους μόνο όταν χρειάζεται να αντιμετωπισθεί μια οξεία φλεγμονή (απόστημα) μέσα στις γνάθους. Μετά την πάροδο των οξέων συμπτωμάτων χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία προκειμένου να διατηρηθεί το δόντι στο στόμα.
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Με την ενδοδοντική θεραπεία διατηρείται το φυσικό δόντι στο φραγμό ενώ με την εξαγωγή το δόντι χάνεται και η απώλεια του θα πρέπει να αποκατασταθεί με γέφυρα ή εμφύτευμα, κάτι που προϋποθέτει μεγαλύτερη ταλαιπωρία αλλά και σαφώς μεγαλύτερο χρηματικό κόστος για τον ασθενή. Εξάλλου καμία προσθετική εργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό δόντι.
ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΥΤΗ;
Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την πολυπλοκότητα του δοντιού. Συνήθως, μια και δυο ή και τρεις επισκέψεις είναι αρκετές για να ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Οπωσδήποτε ναι. Οι ακτινογραφίες γίνονται στην αρχή, κατά την διάρκεια αλλά και στο τέλος της θεραπείας για να διαπιστωθεί εάν το εσωτερικό του δοντιού έχει καθαριστεί και εμφραχθεί καλά.
ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;Ασφαλώς ναι. Κάθε ασθενής που θέλει να σώσει το δόντι του, το οποίο πάσχει από μόνιμη πολφική βλάβη, μπορεί να κάνει θεραπεία. Συνήθως, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία ή την γενετική κατάσταση υγείας του ασθενή αρκεί να ενημερωθεί ο οδοντίατρος όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα (νόσοι της καρδιάς, διαβήτης, κλπ.). Ενδοδοντική θεραπεία πιθανά να μην μπορεί να γίνει όταν η μύλη του δοντιού είναι πολύ κατεστραμμένη και δεν είναι εφικτό το σφράγισμα μετά την θεραπεία(ανασύσταση), όταν υπάρχει κάταγμα στη ρίζα του ή όταν δεν στηρίζεται ικανοποιητικά η ρίζα από τα ούλα και το οστό.
ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;
Η άποψη αυτή ίσχυε παλαιότερα, όταν δεν είχαν εξελιχθεί τα τοπικά αναισθητικά. Σήμερα με την κατάλληλη εφαρμογή της τοπικής αναισθησίας κάθε στάδιο της θεραπείας γίνεται χωρίς πόνο.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΝΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ;
Η θεραπεία που εφαρμόζεται είναι κατά κανόνα ανώδυνη. Μερικές όμως φορές είναι δυνατόν να παρουσιαστούν ορισμένα ενοχλήματα στο διάστημα μεταξύ των επισκέψεων τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από ένα ελαφρό πόνο έως και πρήξιμο των ούλων στην περιοχή του δοντιού. Αυτά οφείλονται είτε σε μόλυνση από μικρόβια που προϋπήρχαν είτε στους χειρισμούς κατά τη διάρκεια καθαρισμού του εσωτερικού του δοντιού. Ο οδοντίατρος σας θα σας δώσει οδηγίες και θα σας χορηγήσει πιθανά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Στο τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας, το δόντι σφραγίζεται στη μύλη με προσωρινό υλικό. Αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού με σφράγισμα ή ανασύσταση και άξονα ή και στεφάνη. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει το είδος της σωστής προσθετικής αποκατάστασης για το δόντι σας.
ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΣΑΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ;
Ασφαλώς ναι. Το δόντι δεν θα εμφανίζει καθόλου συμπτώματα και θα λειτουργεί στο στόμα σαν τα υγιή δόντια. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η σωστή προσθετική αποκατάσταση του δοντιού που το προφυλάσσει από το κάταγμα.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας είναι πολύ υψηλό, περίπου 90-95% των περιπτώσεων, θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι σε περίπλοκες καταστάσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι λίγο μικρότερο (75-80%).
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Όσα και ένα υγιές. Η στήριξη του δοντιού από το οστό της γνάθου δεν έχει σχέση με την ενδοδοντική θεραπεία.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Ανάλογα με την αιτία της αποτυχίας μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας ή μια ειδική χειρουργική επέμβαση που λέγεται ακρορριζεκτομή. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις δεν είναι εφικτή περαιτέρω θεραπεία και το δόντι πρέπει να εξαχθεί.
ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΥΣΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ;
Η αιτία της κύστης είναι τα μικρόβια που υπάρχουν μέσα στους ριζικούς σωλήνες του δοντιού. Με τη σωστή ενδοδοντική θεραπεία αντιμετωπίζεται το αίτιο του προβλήματος με αποτέλεσμα η κύστη συχνά να εξαφανίζεται χωρίς να είναι αναγκαία η εξαγωγή του δοντιού. Στην περίπτωση δε που το πρόβλημα παραμένει γίνεται χειρουργική αφαίρεση της κύστης και το δόντι διατηρείται στο στόμα.stogiatro.gr